Ayurveda tegen hoge bloeddruk – met deze 5 tips kunt u uw bloeddruk verlagen

Naar schatting hebben 1,28 miljard volwassenen in de leeftijdsgroep van 30-79 jaar wereldwijd hypertensie, waarvan twee derde in lage- en middeninkomenslanden (WHO). Een ongezonde levensstijl met te weinig beweging en te zoute voeding, het gebruik van stimulerende middelen zoals alcohol en nicotine evenals permanente stress in het dagelijks leven leiden in de meeste gevallen tot het ontstaan ​​van hoge bloeddruk. Heeft u last van innerlijke onrust en nervositeit? Heeft u soms opvliegers en hoofdpijn, evenals duizeligheid of voelt u zich misselijk? Heeft u potentieproblemen, neusbloedingen en een constant rood gezicht? Dan wijzen uw symptomen vrij duidelijk op een hoge bloeddruk, die u zeker medisch moet laten onderzoeken. Want naast uw vervelende klachten kan de ziekte ook uitmonden in hart- en vaatziekten, beroertes of atherosclerose. Voordat u echter antihypertensiva gebruikt, kunt u een holistische kijk op uw levensstijl en dieet krijgen en proberen uw bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen. Hieronder leest u hoe Ayurveda kan helpen tegen hoge bloeddruk en geven we u 5 tips hoe u Ayurveda kunt gebruiken bij hoge bloeddruk.

Wat zijn de oorzaken van hoge bloeddruk vanuit een Ayurvedisch oogpunt?

Als u vanuit een Ayurvedisch oogpunt naar hoge bloeddruk kijkt, dan is het altijd onderhevig aan de betrokkenheid van het bloedweefsel, de bloedvaten, het hart en de psyche. In de eeuwenoude traditie van de Ayurvedische geneeskunde was hoge bloeddruk volkomen onbekend. Er is dus veel dat suggereert dat de ziekte wordt veroorzaakt door onze moderne, stressvolle manier van leven. Het is gebaseerd op een disbalans van de dosha’s die kenmerkend zijn voor drie verschillende vormen van hoge bloeddruk. De soorten hoge bloeddruk kunnen worden onderscheiden naargelang Vata, Pitta of Kapha domineren.

Heeft u in zeer korte tijd sterke schommelingen in de bloeddruk of is uw bloeddruk afhankelijk van uw mentale toestand? Dan heeft u waarschijnlijk een Vata-stoornis, die zich ook kenmerkt door nervositeit, spanning, angsten en kortademigheid. Een teveel aan Pitta uit zich in rood worden van het gezicht en de ogen, een verhoogd warmtegevoel en hoofdpijn en bloedneuzen veroorzaakt door bloeddruk. Als de bloeddruk constant hoog is zonder schommelingen die gepaard gaan met obesitas, vochtretentie en vermoeidheid, is de kans groter dat het een Kapha-gerelateerde hoge bloeddruk is.

Ayurveda voor hoge bloeddruk: druk in uw bloedvaten verlagen

Als u Ayurveda gebruikt tegen hoge bloeddruk, kunt u een paar schroeven draaien op verschillende gebieden van uw leven. Naast het balanceren van de dosha’s, verwijdt Ayurveda tegen hoge bloeddruk ook uw bloedvaten en versterkt het uw hart. Maar ook mentale spanning en de regulatie van uw zenuwstelsel mogen in Ayurveda tegen hoge bloeddruk niet ontbreken. Een nauwkeurige blik op uw levensstijl en uw eetgewoonten zal zeker helpen om de balans van uw dosha’s te herstellen en een positief effect te hebben op uw stressniveau en uw bloeddrukwaarden. Tijdens een traditionele Ayurveda kuur wordt u begeleid door ervaren Ayurveda artsen of therapeuten die ervoor zullen zorgen dat de behandelingen in de therapie goed voor u zijn. Door ontspanningstechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen te gebruiken, kunt u stress verder verminderen en uw zenuwstelsel kalmeren. Een nadere blik op onderdrukte zorgen of woede kan ook nuttig zijn om uw hypertensie positief te beïnvloeden.

5 Ayurveda tips voor het behandelen van hoge bloeddruk

 1. Verander uw dieet
  In Ayurveda voor hoge bloeddruk moet u zeker uw dieet veranderen om uw bloeddruk op de lange termijn te verlagen. Een uitgebalanceerde voeding bestaande uit verse groenten, fruit, salades, gezonde granen, noten en peulvruchten verlaagt uw bloeddruk en voorkomt vaatschade. Helemaal zonder vlees hoeft u het niet, maar beperk uw vleesconsumptie tot kip en kalkoen of vis. Ook is het aan te raden om zure voedingsmiddelen zoals koffie, zwarte thee en alcohol van uw menukaart te schrappen. Misschien lukt het u om het zo veel mogelijk zonder zout te doen, omdat te veel keukenzout uw hoge bloeddruk aanwakkert.
 1. Gebruik ontspanningstechnieken om met stress om te gaan
  Wanneer u Ayurveda gebruikt voor hoge bloeddruk, is het essentieel dat u uw psychologische niveau opneemt. Sta al uw gevoelens toe en stop ze te onderdrukken. Idealiter zoekt u therapeutische ondersteuning als u merkt dat uw dagelijkse leven sterk wordt bepaald door verdriet, zorgen, woede of agressie. Bedenk ook welke methoden u kunt gebruiken om beter te ontspannen. Meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kalmeren uw geest en helpen u beter met stress om te gaan.
 1. Neem Ayurvedische kruidensupplementen
  U kunt tal van Indiase kruidenpreparaten in de vorm van capsules of meerdere keren per dag als thee nemen om uw bloedvaten te beschermen en uw bloeddruk te verlagen. Onder hen zijn knoflook, gember en basilicum enkele van de bekendste in Europa. Ashwaganda, Amla, Triphala en Arjuna-schors zijn ook Indiase geneeskrachtige planten die u kunt nemen als u een hoge bloeddruk heeft. Een combinatie van meerdere van deze kruiden is ook mogelijk en kan een nog beter bloeddrukverlagend effect bereiken.
 1. Pas je levensstijl aan en verander je dagelijkse routine
  Heeft u uzelf ooit afgevraagd of uw dagelijkse routine uw lichaam kan schaden? Als u slaap-, eet- of vrijetijdsritme niet regelmatig is, beschadigt u uw lichaam en zijn uw hormonen en psyche uit balans. Geen wonder dat u dan ook problemen heeft met het reguleren van uw bloeddruk. Dagelijkse lichaamsbeweging is ook cruciaal voor het verlagen van hoge bloeddruk. Een combinatie van duurtraining zoals hardlopen, fietsen of zwemmen en ontspannende activiteiten zoals yoga of Pilates hebben een positief effect op uw hoge bloeddruk.
 1. Boek een Ayurveda kuur voor hoge bloeddruk
  Wilt u met professionele begeleiding uw hoge bloeddruk verlagen, dan is een Ayurveda kuur op basis van vijf verschillende drainageprocedures de juiste keuze voor jou. Met de Panchakarma kuur ervaart uw lichaam een ​​diepe reiniging door middel van maagspoeling, laxerende behandelingen, darmklysma’s en de reiniging van de nasopharynx. Met ontspannende Ayurveda lichaamsmassages kunt u uw geest tot rust brengen en alle stress van u afschudden tijdens een Ayurveda kuur tegen hoge bloeddruk.
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap