Ayurveda om nieren te versterken: 9 tips voor gezonde nieren

Rond 2 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Mensen met chronische nierschade lopen een verhoogd risico op nierfalen en hart- en vaatziekten. Vooral hoge bloeddruk is een ernstige indicatie van chronische nierziekte. Maar ook vermoeidheid, jeukende huid, hartritmestoornissen, vochtophoping in de benen, misselijkheid en braken zijn symptomen van nierschade.

Conventionele geneeskunde gebruikt een mengsel van medicijnen om chronisch nierschade te behandelen. Antihypertensiva, immunosuppressiva, vetverlagers en diuretica worden gebruikt. Als gevolg hiervan behandelen artsen alleen de symptomen van de ziekte, maar niet de oorzaak. Als de getroffenen zich met hun klachten niet willen blootstellen aan deze medicijncocktail van de conventionele geneeskunde, kunnen ze natuurlijke geneeswijzen zoals Ayurveda gebruiken om de nieren te versterken. We geven u 9 tips over hoe Ayurveda ingezet kan worden bij nierschade en wat u kunt doen om uw nieren te reinigen met Ayurveda kuren.

Deze oorzaken hebben nierschade vanuit een Ayurvedisch oogpunt

Terwijl de conventionele geneeskunde chronische nierschade ziet als een onstuitbare vermindering van de filtratiecapaciteit van de nieren, herkent Ayurveda nierziekte als schade aan een veel grotere structuur in uw lichaam, waarvan de afvoerkanalen van de urine lijden. Als uw drie dosha’s uit balans raken, kan dit in het ergste geval leiden tot nierfalen, omdat deze onbalans kan leiden tot pijnloze ontsteking van uw nieren. Deze ontstekingsprocessen ontstaan ​​door een verstoring in uw Vata- en Pitta-energieën. Soms is er ook kapha bij betrokken.

Een vata-stoornis leidt bijvoorbeeld tot zwellingen onder de ogen, lage urinespiegels en vernietigt op de lange termijn de functie van uw nieren. De Dosha Pitta zit in uw bloed. Als er een Pitta-stoornis is, zal dit resulteren in een verlaging van uw nierfiltratiesnelheid. Uw nieren scheiden dan belangrijke voedingsstoffen uit, zoals een teveel aan eiwitten, wat leidt tot een verstoring van uw elektrolytenbalans. Als kapha betrokken is bij uw nierzwakte, raken uw niercellen verstopt, waardoor de beweging van vata-energie wordt geblokkeerd. Dit vernietigt zowel de functie als de structuur van uw nieren.

Ayurveda om de nieren te versterken: deze maatregelen helpen bij nierzwakte

Terwijl de conventionele geneeskunde een mengsel van verschillende medicijnen gebruikt voor de behandeling, richt Ayurveda zich op holistische benaderingen van nierschade en gebruikt het alle middelen van het lichaam om de ziekte te genezen. De harmonisatie van de onevenwichtige dosha’s is een centraal onderdeel van een Ayurveda kuur. Ayurveda kuren reinigen uw lichaam diep en voeren metabolische afvalstoffen af ​​zodat Vata, Pitta en Kapha hun balans weer vinden. Regenererende kruidenpreparaten ondersteunen uw lichaam bij het revitaliseren.

In een onderzoek uit 2011 in het Patel Ayurveda Hospital in Nadiad kregen 100 proefpersonen een maand lang dagelijks Ayurveda reinigingsbehandelingen aangevuld met kruideninname. De artsen Manish V. Patel, SN Gupta en Nimesh G. Patel bereikten met deze Ayurveda kuur een vermindering van bloed en eiwit in de urine en een vermindering van de symptomen van nierschade.

Naast Ayurveda reinigingsbehandelingen maken ook een verandering van dieet en levensstijl deel uit van Ayurveda om de nieren te versterken. Meditatie en yoga integreren in uw dagelijkse leven helpt ook om uw stressniveau te verlagen en uw organen te stimuleren.

Gezonde nieren met Ayurveda – 9 tips voor schone nieren

1. Boek een Ayurveda-kuur tegen nierschade

Om uw dosha’s weer in balans te krijgen is het aan te raden om een ​​Ayurveda reinigingskuur te boeken en uw nierzwakte te laten behandelen door ervaren Ayurveda therapeuten.

Traditionele Panchakarma kuren reinigen eerst uw lichaam van opgehoopte metabolische gifstoffen. De Ayurveda-experts gebruiken massages om gifstoffen uit uw organen en weefsels te verwijderen en gebruiken vervolgens verschillende methoden om ze te elimineren. Zweten, douches en klysma’s met olie worden eveneens gebruikt. Naast het tot stand brengen van de dosha-balans, ligt de focus op het genezen van uw nierweefsel. Een vermindering van kapha maakt de verstopte nefronen vrij en laat vata stromen.

2. Verbeter uw dieet

Door uw dieet te veranderen, kunt u uw nieren versterken met bepaalde voedingsmiddelen. Vooral het sap van radijsbladeren is goed voor uw nieren. Drink twee keer per dag een kopje vers sap om uw bloed te reinigen en gifstoffen en afvalproducten te verwijderen. Een kom watermeloen per dag kan ook uw nieren versterken. Bietensap is niet alleen rijk aan ijzer, maar ook goed voor de gezondheid van uw nieren. Een afkooksel van vijgen, dat u een maand lang dagelijks drinkt, zal u ook helpen bij nierzwakte.

3. Versterk uw nieren met Ayurvedische kruiden

Om uw nieren te reinigen met een Ayurveda kuur, raden we aan om Ayurvedische geneeskrachtige kruiden en specerijen te gebruiken. Peterselie wordt beschouwd als een van de beste kruiden voor het reinigen van uw nieren en spoelt alle bacteriën en ziektekiemen uit uw urogenitale kanaal door zijn diuretische werking. Peterseliesap met citroen is erg rijk aan vitamine C en versterkt uw immuunsysteem. Kurkuma heeft ook een reinigende werking op het bloed en de nieren. De ontstekingsremmende eigenschappen voorkomen ontstekingen van uw nierweefsel.

4. Vermijd alcohol en koffie

Als uw nieren zwak zijn, moet u ze zoveel mogelijk ontlasten. Hun belangrijkste taak is om uw bloed te reinigen van schadelijke stoffen. Om alcohol en cafeïne uit uw lichaam te verwijderen, hebben uw nieren extra reinigingsinspanningen nodig. Door alcohol en koffie te mijden, ontlast u uw nieren en laat u ze in alle rust genezen.

5. Neem een ​​bad in Epsom-zout

Voeg een paar theelepels Epsom-zout toe aan uw badwater. Een bad van 30 minuten in Epsom-zouten heeft een ontgiftende werking op uw lichaam en ontlast uw nieren van het ontgiften van uw bloed.

6. Onderdruk nooit uw aandrang om te plassen

Om uw nieren gezond te houden en klachten te voorkomen, is het belangrijk dat u de aandrang om te plassen nooit onderdrukt. Probeer waar mogelijk naar een toilet te gaan zodra u nodig moet plassen.

7. Doe yoga-oefeningen

De combinatie van yoga en Ayurveda heeft veel positieve effecten op het versterken van uw nieren. Verschillende yogahoudingen stimuleren uw organen en versterken uw nieren. De draaizitting, de sfinx, de cobra of de voorwaartse buiging zijn bijzonder goed voor het stimuleren van de functie van uw nieren.

8. Neem Vajrasana na het eten

Om uw spijsvertering zo harmonieus mogelijk te maken, kunt u de hielzit, Vajrasana, doen na het eten en 5 tot 10 minuten mediteren. Met een optimale spijsvertering voorkomt u de vorming van spijsverteringsgifstoffen en ontlast u tegelijkertijd uw nieren.

9. Vermijd vlees, eieren en zuivelproducten

Vlees, eieren en zuivelproducten verhogen automatisch de zuurgraad in uw urine door hun componenten. Dit legt veel druk op uw nieren. Een vermindering van vlees en dierlijke producten in uw dagelijks leven zal uw nieren helpen regenereren.

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap