4 dingen, die de meeste mensen niet weten over vasten

Vasten is populair geworden. Het behoort tot de algemeen geaccepteerde medische basiskennis, dat een vastenkuur lichaam, geest en ziel verjongt en vernieuwt.

Vasten is populair geworden. Het behoort tot de algemeen geaccepteerde medische basiskennis, dat een vastenkuur lichaam, geest en ziel verjongt en vernieuwt. Het afzien van voeding en genotsmiddelen functioneert als een innerlijke voorjaarsschoonmaak.   De stofwisseling regenereert zich en de darmen worden van afgestorven celmateriaal bevrijd en ontslakt. Helend vasten voorkomt chronische ziekten en is goed voor het gemoed. Het helpt tevens bij gewichtsverlies. Al deze schonende effecten zijn algemene kennis geworden. Er zijn echter ook enkele feiten evenals nieuwe inzichten die minder bekend zijn. Ook deze onderschrijven het belang van vastenkuren als één van de meest efficiënte methodes om het organisme en de psyche te regenereren.   

  1. Vasten verlengt de levensverwachting – een studie met makaakapen

Een vastenkuur is gezond want zij reinigt het lichaam en verfrist de geest en de ziel. Naast de kuur handhaven de liefhebbers van een dergelijke kuur, vaak een gezondheidsbewuste levensstijl. Dat iemand, die een gematigde levensstijl naleeft, in het algemeen ouder wordt als iemand, die voortdurend onderhavig is aan stress en consumptiegif, mag als algemene kennis bestempeld worden. Een lange termijnstudie met Makaakapen heeft deze wijsheid nu wetenschappelijk onderbouwd. Rozalyn Anderson, Biochemicus aan de universiteit van Wisconsin, heeft 25 jaar lang 76 apen in twee onderzoeksgroepen gedeeld. De ene groep mocht naar hartelust eten en de andere kreeg een verantwoord dieet, dat 30% minder calorieën bevatte. Na 25 jaar waren van de allesetende makaakapen 24 van de 38 dieren gestorven. De verantwoord etende groep apen telde „slechts“ 10 sterfgevallen.

  1. Een vastenkuur kan depressieve patiënten helpen en maakt gelukkig

Depressie is een volksziekte geworden. Naar schatting lijden alleen in Duitsland ongeveer vier miljoen mensen aan depressieve stoornissen. Depressies worden met psychofarmaca behandeld, die de symptomen verminderen, echter op hun beurt ongewenste bijwerkingen als vermoeidheid en gewichtstoename hebben. Een vastenkuur kan bijdragen aan de psyschische stabilisering van lichte en middelmatige depressies. Vasten stimuleert de gelukshormonen. In het kader van deze verhoogde stemming wordt ook van een vastenroes gesproken. Een vastenkuur door depressieve mensen moet echter in ieder geval medisch begeleidt worden. De eerste twee tot drie dagen van het onthouden van voedsel kan voor psychisch stabiele mensen al lastig zijn.

  1. Helend vasten kan helpen in de strijd tegen kanker: de Breuss-vastenkuur

Vasten voorkomt kanker: dat is een welbekend feit. Dat het therapeutische afzien van voeding ook kankerpatiënten kan helpen, is zelfs onder vastenaanhangers een omstreden mening. De mening van de conventionele geneeskunde, dat gedurende de chemokuur grotere hoeveelheden eiwitten en calorieën toegevoerd dienen te worden, wordt beschouwd als onaantastbaar. De Oostenrijkse natuurgeneeskundige Rudolf Breuss heeft een speciaal op kankersoorten afgestemde sapvastenkuur ontwikkeld. Naar eigen zeggen is het hem gelukt, met deze kuur, binnen een tijdsperiode van 36 jaar, 40.000 kankerpatiënten te genezen. Breuss’ beweringen worden ondersteund door een laboratoriumonderzoek met muizen. De dieren werden aan een overdosis chemotherapie blootgesteld en daarna in twee groepen gedeeld. De ene groep ontving normale voeding, de andere groep werd twee dagen voor de chemotherapie de voeding onthouden De groep muizen die normale voeding hadden gekregen vertoonden zware bijwerkingen. Sommige muizen stierven. De groep vastende muizen doorstond de behandelingen. Ook in verschillende menselijke gevallen kon aangetoond worden dat Breuss-vasten de onaangename bijwerkingen van chemotherapie kan verlichten

  1. Vastenkuren en sporten gaan heel goed samen

In principe geldt voor vasten: Begint u er niet aan in tijden van grote stress of dramatische wijzigingen in uw leven. Neemt u hiervoor een periode waarin u kalm en ontspannen bent. Ideaal is natuurlijk een kuur te combineren met een vakantie. Reisorganisaties zoals Fit Reizen bieden professioneel georganiseerde vastenreizen aan, die de ideale omstandigheden voor succes verschaffen. Ontspannen is goed – dat betekent echter niet, dat u geen sportieve activiteiten kunt nastreven. Als u een goed getrainde wandelaar, hardloper, zwemmer of fietser bent, dan gaat u gerust door met uw favoriete activiteit. Neem echter liever geen nieuwe activiteiten in uw trainingsplan op. Gedurende de eerste drie dagen kunt u uw sportieve activiteiten in lichte mate uitvoeren, zodat de bloedsuikerspiegel en de zuurbasehuishouding zich kunnen stabiliseren. Daarna kunt u als voorheen uw favoriete sport uitoefenen – zij het geen extreme sporten. Sportieve activiteiten uitvoeren gedurende het vasten versterkt de circulatie en verhindert dat het eiwit in de spieren afgebouwd wordt. Een georganiseerde vakantie met daarin vasten en gematigd sporten is het beste dat u voor uw lichaam, geest en ziel kunt doen.

Met SpaDreams op vastenvakantie>>

Nieuwsgierig? Ontdek dan onze bijpassende aanbiedingen:
Malteser Kliniek van Weckbecker
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Brückenau
Verblijf
7 nachten, tweepersoonskamer, speciale verzorging
Kliniek & gezondheidscentrum aan het kuurpark
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Salzschlirf
Basisch vasten Basic
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
TOMESA Gespecialiseerde kliniek & Gezondheidscentrum
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Salzschlirf
Basenkuur
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
OCÉANO Health Spa Hotel - Tenerife
Spanje – Tenerife – Punta del Hidalgo
OCÉANO Weight Control
7 nachten, tweepersoonskamer, halfpension

1 comment

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap