Frankrijk Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Frankrijk-vakantie

Frankrijk heeft vele facetten. Van de eindeloze lavendelvelden van de Provence via de prachtige stranden van de Middellandse Zeekust en bergtoppen van de Alpen tot aan het hart van het land – Parijs. Overal vindt men prachtige landschappen, historische bezienswaardigheden en natuurlijk goede wijn. Al dit maakt uw bezoek aan Frankrijk een indrukwekkende en bijzondere ervaring.

Feiten en cijfers

Officiële naam: République Française (Franse Republiek)
Ligging:
Tussen België en Spanje aan de Middellandse Zee, Golf van Biskaje en het Kanaal
Oppervlakte:
545.000 km²                         
Hoofdstad:
Parijs
Inwoners:
66,6 miljoen (2016)
Religieuze en etnische groepen:
65% Rooms-katholiek, 5% moslim/90% Frans, 6% Noord-Afrikaans
Taal:
Frans
Geografie:
vlak tot heuvelig in het noorden en westen, Alpen en Pyreneeën in het oosten en zuiden. Hoogste punt: Mont Blanc (4807 m)
Tijdzone:
Midden-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie:
Parlementaire presidentiële democratie/BBP: 2.222,6 miljard euro (2016)
Valuta:
Euro (sinds 2002)

Aankomst en vertrek

Vaccinaties: Er zijn geen speciale vaccinatievoorschriften.
Ter plaatse: Frankrijk heeft een van de beste wegennetwerken ter wereld. Het is dus zonder problemen mogelijk om uw reisbestemming binnen Frankrijk via de wegen, spoorwegen of via het water snel en comfortabel te bereiken.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Frankrijk varieert tussen de regio’s. Aan de kusten is het gematigd, in het oosten continentaal en onderhevig aan sterke temperatuurverschillen.
Gemiddelde wintertemperatuur:
Parijs/Nice: 4
°C/9 °C (laagste temperaturen rond 1 °C/5°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: Parijs/Nice: 19
°C/21 °C (hoogste temperaturen rond 25 °C in juni/27 °C in augustus)
Watertemperatuur: (Atlantische Oceaan) max. 19
°C in augustus/(Middellandse Zee) max. 24 °C in augustus

Het strandseizoen is van juni tot september, een reis naar Frankrijk is echter het hele jaar de moeite waard. In de winter bieden de gebergteregio’s talloze wintersportmogelijkheden en een bezoek aan Parijs en de andere steden van Frankrijk is ook in de overgangsseizoenen aan te raden vanwege de aangename temperaturen. 

De mooiste vakantiegebieden

Kan men het drinkwater drinken? – Het Franse leidingwater is in de meeste gevallen drinkwater.
Heb ik een adapter nodig? – In Frankrijk gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland, u heeft dus geen adapter nodig. 


Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag (maart/april), Paasmaandag (maart/april), Dag van de arbeid, Dag van de overwinning 1945 (8 mei), Hemelvaart (mei), Pinkstermaandag (mei/juni), nationale feestdag (14 juli), Hemelvaart van Maria (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Gedenkdag 1918 (11 november), Kerstmis (25/26 december).

Do's en Don'ts

DO’s 
Eten als de Fransen. In Frankrijk bestaat een maaltijd meestal uit meerdere kleine gangen. Daarbij een goed glas wijn – een wonderbaarlijke culinaire beleving. 
Met de metro en bus reizen. In Parijs is het stratenverkeer voor een buitenlandse autorijder amper te begrijpen: door het openbaar vervoer te gebruiken voorkomt u overbodige stress en heeft u een overzichtelijk beeld van de stad.
Een alcoholtest meenemen. Voor auto’s en motorfietsen is dit sinds 2012 verplicht. 

DON’Ts
Geen Frans spreken. De Fransen zijn zeer trots op hun taal en spreken vaak ook niks anders. Daarom is het kennen van simpele Franse zinnen voor het dagelijks leven zeer van voordeel.
Normale openingstijden verwachten. In Frankrijk zijn bijna alle winkels tussen de middag gesloten. Veel winkels zijn wel op zondag geopend, maar zijn dan wel weer op maandag gesloten. 

Vakantietips

Languedoc/Middellandse Zeekust – blauwe kusten en ontelbare zonuren
Bretagne/Atlantische kust – puur natuur en culinair genieten 
Elzas/oosten – historische plaatsjes en grote wijnbergen

Beste tips en ontdekkingen

Parijs

Parijs trekt als centrum van de macht en de handel maar ook als de ‘stad van de liefde’ mensen van alle verschillende soorten. Deze bezoekers en ook de mensen, die uit de kolonies en enclaves van Frankrijk naar Parijs kwamen, hebben de stam vorm gegeven. Zij hebben gebouwd aan een Parijs dat veel mensen en culturen verenigt en zij hebben een levendig stadsbeeld geschapen, dat continu in verandering is. Hiertegenover staan de indrukwekkende, trotse en deels eeuwenoude monumenten, die overal in Parijs over de stad uitkijken of gewoon om de volgende hoek op u wachten. Het is juist deze tegenstelling, of het evenwicht tussen snel en gestaag, tussen altijd nieuw en eeuwig, die Parijs zo uniek maakt. 

Côte d’Azur

De Côte d’Azur heeft helemaal niks van de betovering en charme van haar hoogtij ingeleverd, toen de adel en Hollywood-sterren er hun zomers doorbrachten. Nog steeds zijn Cannes en Nice populaire bestemmingen voor de ‘rich and famous’. Maar ook naast deze populaire steden laat Frankrijk zich hier van zijn beste kant zien. Prachtige stranden, zicht op het bergachtige achterland en heerlijk eten maken een bezoek aan de Côte d’Azur tot een onvergetelijke ervaring.


Regio's in Frankrijk