Met gezonde darmen & de helende krachten van de zee tegen burn-out

„Burn-out“ ligt op ieders lippen en is desondanks een lastig te bevatten begrip. De symptomen zijn complex en het onderwerp is zowel serieus genomen als uitgelachen.

München/Punta del Hidalgo, juli 2014 

Burn-out“ ligt op ieders lippen en is desondanks een lastig te bevatten begrip. De symptomen zijn  complex en het onderwerp is zowel serieus genomen als uitgelachen. Onzekerheid heeft zich omtrent het onderwerp wijd verspreidt en de gezondheidsbewuste vraagt zich af: „Wat kan ik werkelijk doen om dit te voorkomen?” of zelfs: “Ben ik er onbewust al door getroffen?”

In een interview heeft K. Matthias Rolle de belangrijkste vragen met betrekking tot het burn-out syndroom beantwoord als ook de holistische aanpak ten behoeve van preventie benadrukt. Een prominente rol wijst hij de darmen toe – organen waar wij vaak geen rekening mee houden en die in onze gedachten met wat schaamte gepaard gaan, echter wiens functioneren voor de menselijke gezondheid heel belangrijk is.

 

Mijnheer Rolle, gedurende vele jaren is een burn-out voornamelijk gezien als een „managementziekte“, gewoonlijk als gevolg van stress. Hoe denkt u daarover? 
De laatste bevindingen laten duidelijk zien dat het juist niet de drukke managers zijn die onder teveel stress lijden. Managers kunnen over het algemeen juist beter omgaat met stress als de doorsnee werknemer. De vraag die daardoor boven komt is: Waarom lukt het hun wel en de slachtoffers van een burn-out op een gegeven moment niet meer?  Van belang is dus om uit te vinden waarom stress in eerste instantie als een positieve motivator ervaren wordt en waarom vanaf een zeker moment de stress teveel belasting veroorzaakt en vervolgens tot emotionele uitputting en een algehele toestand van extreme vermoeidheid leidt.

 

Als we van een burn-out spreken, is medische ondersteuning noodzakelijk. Is het mogelijk, voor het zover is, al op te merken dat er iets niet in orde is? Zijn er vooraf lichamelijke of geestelijke signalen?
Helaas is het typerend voor een burn-out dat men zelf niet de mogelijkheid heeft aan de bel te trekken. Signalen, zoals slaapstoornissen, concentratieproblemen en het verlies van libido, worden niet serieus genomen. De enige mogelijkheid is een hogere gevoeligheid te ontwikkelen en  preventief actief te worden.

 

Uw hotel is gespecialiseerd in de F.X. Mayr-kuur en u heeft sinds 2012 een nieuw Thalassocentrum. Kunnen deze twee zuilen van uw gezondheidsconcept helpen bij het scheppen van nieuwe energie? En zo ja, hoe?

In de filosofie van F.X. Mayr staan de darmen in het middelpunt. Het primaire doel is de ontslakking en de reiniging van de darmen, zodat de zelfhelende krachten van het lichaam geactiveerd worden. Dit is in zoverre interessant, waar het burn-outpreventie betreft, dat onderzoek aangetoond heeft, van welk enorm belang de darmen zijn voor het emotionele evenwicht. Een gezond darmstelsel is dus al een voorwaarde voor een ommekeer en zo voor een succesvolle burn-outpreventie. In het kader van de Thalassotherapieën gebruiken wij de kracht van de zee om de gezondheid en het gevoel van welzijn te versterken. Dat wil zeggen dat wij  het lichaam, intern en extern, producten van de zee, zoals algen en zout water, toevoeren, die, bijvoorbeeld, afbouw van stress en verlichting van slaapstoornissen tot gevolg hebben. Met Thalasso, overigens een honderden jaren oude therapievorm, die conform de laatste inzichten ingezet wordt, halen we de natuur in huis en kunnen zo onder deskundige begeleiding gematigde stimuli inzetten.

 

Heeft u een speciaal programma ten behoeve van burn-outpreventie ontwikkeld, welke op een verstandige preventievemaatregel neerkomt?  

Als gezondheidshotel zijn wij werkzaam in de preventieve sector en willen geen behandeling in een kliniek vervangen. Gezondheidsbewuste mensen, die vitaler willen zijn of een burn-out zinvol willen benaderen, zijn bij ons aan het juiste adres. Het programma „F.X. Mayr Intensief“, dat een speciale vorm van voeding, massages, Thalasso en verdere bijbehorende behandelingen bevat, biedt een ideaal kader voor individuele burn-outpreventie, die vooraf ondersteund wordt door specifieke diagnostiek, zoals laboratoriumonderzoek van de darmen of een HRV meting ten behoeve van de evaluatie van het vegetatieve zenuwstelsel.

 

Hoe kan een willekeurige dag van dit programma er uit zien?  
Standaard is drie maaltijden op regelmatige tijdstippen en meerdere medische controles per week.   Naast vaste elementen binnen de therapie is er een veelzijdig aanbod van ochtendoefeningen via baden en sauna’s tot een cultureel avondprogramma. Het is de bedoeling dat iedereen zich hier goed voelt en een eigen ritme vindt, in het bijzonder ook waar het de therapeutische behandelingen betreft. De gast is daarvoor vanaf het begin medeverantwoordelijk en leert zo, zijn welzijn ook, na het verblijf in het  OCÉANO, voorop te stellen. Natuurlijk genieten veel gasten eenvoudigweg van de unieke ligging in het noorden van Tenerife, waar u heerlijk kunt wandelen en op expeditie kunt gaan waardoor u zich nog meer kunt ontspannen en nieuwe krachten kunt opdoen.

 

Heeft u, als deskundige, nog aanbevelingen, om het, aansluitend na het verblijf in het OCÉANO Hotel Health Spa, helemaal niet meer zover te laten komen, dat er gevaar voor een burn-out bestaat?   
In principe moet ieder mens geheel en individueel bekeken worden. Zo individueel als de oorzaken van klachten zijn, die herkend moeten worden, zo individueel zijn ook de oplossingen. Principieel is het echter – zoals reeds gezegd – altijd goed om op het eigen bioritme te letten. In het bijzonder van belang is een goede nachtrust.

 

Hartelijk dank voor het interview, mijnheer Rolle. 

 

Geïnteresseerd? Hier gaat u direct naar het OCÉANO Hotel Health Spa – Tenerife >>

 

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap