De burn-out kuur – wanneer het lichaam en de geest uitgeput zijn

Soms lijkt het wel of alles tegelijk komt: stress op het werk, een belastende situatie in het privé-leven, financië zorgen. Logisch dat men op den duur tegen zijn eigen grens aanloopt. Velen zoeken afleiding om hiervoor te compenseren; zij spreken af met vrienden, ontdekken nieuwe hobby’s of genieten van een vakantie en laden zo met succes hun accu weer op.

Hier vindt u kuren, die gespecialiseerd zijn op burn-outs.

Toch hebben velen getroffenen het vermogen zich werkelijk te ontspannen verloren. Ze slagen er niet meer in een gezonde balans te creëren tussen mentale belasting en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze zijn bang niet langer aan de eisen van hun baan te voldoen, sluiten zich af voor vrienden en collega’s, vermijden sociale contacten en verwaarlozen hun hobby’s. Uiteindelijk vinden ze zich weer terug in een staat van totale fysieke en emotionele uitputting. Deze mensen lijden aan het burn-out syndroom- ze zijn uitgebrand.

Hoe het tot een burn-out komt

Getroffen zijn vaak mensen uit de sociale beroepen, managers, werknemers in ploegendienst en leraren. Naast de externe factoren in een veranderende arbeidsmarkt met een haar hoge werkdruk, belastende team situaties en de angst voor het verlies van de baan hangen ook persoonlijkheidskenmerken samen met de ontwikkeling van een burn-out. Deze omvatten: ambitie, te hoge verwachtingen van hun eigen prestaties, perfectionisme en ‘geen NEE kunnen zeggen’.

Een burn-out ontwikkelt zich geleidelijk: In de eerste fase, voelt de getroffene zich euforisch, werkt zij vrijwel non-stop, ziet ze af van pauzes en rusttijden en voelen ze zich onmisbaar. Ze verwaarlozen hun eigen behoeften, en vaak ook hun partner, en beperken hun contacten op de arbeidsmarkt. Gaandeweg ontwikkelt zich een chronische vermoeidheid, bijkomend met slechte concentratie en slaapstoornissen. Ten slotte neemt de motivatie af, en is het voor de betrokkene steeds moeilijker zich te organiseren. U wordt onzeker en trekt zichzelf privé en professioneel steeds verder terug.
Vooral wanneer er geen maatregelen genomen worden, zoals een burn-out kuur, heeft de  psychologische stress een nog groter effect op het lichaam. Zo kan gedurende een burn-out bijvoorbeeld een verzwakking van het immuunsysteem door spanning, eet-en spijsverteringsstoornissen of ernstige tinnitus leiden tot paniekaanvallen. Ten slotte worden de gevoelens van hulpeloosheid en wanhoop gecomprimeerd tot een depressie.
Burn-out kuur als behandelingsmogelijkheid
Mensen met het burn-out syndroom hebben professionele hulp nodig. De behandeling hangt af van het stadium van de ziekte.
Gedurende een samenwerking met de psychotherapeuten en artsen wordt een individueel therapie programma voor de patiënt samengesteld. Dit geldt ook voor discussie en groepstherapie, hier leert men ontspanningstechnieken zoals progressieve spierrelaxatie en autogene training, evenals sport-en beweegprogramma’s. De patiënt moet opnieuw leren om te ontspannen en tot rust komen.

In vergevorderde stadia is het lastiger een burn-out syndroom geheel te laten verdwijnen. De professionele hulp moet worden uitgebreid! Een gerichte psychotherapie helpt de eigen prestaties beter te kunnen beoordelen en toekomstige eisen realistisch te zien. Toekomstige overdreven eisen worden verminderd. In de meeste gevallen is een behandeling met antidepressiva onvermijdelijk.

Zelfhulp via internet
Het internet biedt nieuwe mogelijkheden, zelfs van huis uit iets aan mentale uitputting doen. Met een online programma kunt u binnen 12 weken pyschologisch onderlegde en praktijkgerichte hulp krijgen. De grootste voordelen hiervan zijn dat je op elke moment kunt beginnen en anoniem stap voor stap een stukje levenskwaliteit terughalen kunt.
Nieuwsgierig? Ontdek dan onze bijpassende aanbiedingen:
Yoga Vidya
Duitsland – Teutoburgerwoud – Horn-Bad Meinberg
Ayurveda verwenweek
5 nachten, tweepersoonskamer, speciale verzorging
Malteser Kliniek van Weckbecker
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Brückenau
Mindfulness in het dagelijks leven
7 nachten, tweepersoonskamer, speciale verzorging
Kliniek & gezondheidscentrum aan het kuurpark
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Salzschlirf
Speciale kuur Burnout, Uitputting & Stressmanagement
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
TOMESA Gespecialiseerde kliniek & Gezondheidscentrum
Duitsland – Rhön / Vogelsberg – Bad Salzschlirf
Slaapproblemen (insomnie)
7 nachten, tweepersoonskamer, volpension
SpaDreamsNL Instagram
Sitemap