Zwitserland Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Zwitserland-vakantie

Met sneeuw bedekte berggevels die een overweldigend uitzicht bieden op hemel, aarde en de diepe, kristalheldere meren temidden van groene weiden bedekt met ware zeeën van bloemen. Zwitserland wekt niet alleen de indruk meerdere landen ineen te zijn vanwege het veelzijdige landschap, ook de mentaliteit van de mensen heeft zich aangepast aan de verschillende omstandigheden en zo presenteert de Zwitserse cultuur zich als een gevarieerde lappendeken van tradities. De spreekwoordelijke „wil tot perfectie“ demonstreren de Zwitsers ook wanneer het gaat om rust en ontspanning en dus biedt het land ontelbare aantrekkelijke wellness aanbiedingen waarbij vaak op de lokale rijkdommen van de natuur wordt teruggegrepen. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Confédération suisse/Confederazione Svizzera/Schweizerische Eidgenossenschaft/ Confederaziun svizra
Ligging: Midden Europa, tussen Duitsland en Italië
Oppervlak: 41.285 km²
Hoofdstad: Bern
Bevolking: 8 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 38% rooms-katholiek, 27% protestant, 5% moslim/ 65% Duits, 18% Frans, 10% Italiaans, 1% Reto-Romaans
Taal: Frans (officiële taal), Italiaans (officiële taal), Duits (officiële taal), Reto-Romaans (officiële taal) 
Geografie: Alpen in het zuiden en de Jura in het noordwesten. Centraal ligt een plateau met heuvels, vlakland en meren. Hoogste punt: Dufourspitze (4.634 m)
Tijdzone: Midden-Europese tijd (UTC +1)
Politiek en wetenschap: Democratische en republikeinse staat, BNP: 495 mld. EUR (2012)
Valuta: Zwitserse frank (1€ = 1,22 CHF)

Aankomst en vertrek

De reis naar Zwitserland kan met auto, bus, trein of vliegtuig worden ondernomen en vanuit bepaalde plaatsen zelfs met een boot. Het belangrijkste vliegveld van Zwitserland ligt nabij Zürich. 

Inentingen: Een intenting tegen Frühsommer-Meningoenzephalitis wordt aanbevolen.
Ter plaatse: Het spoor- en wegennet in Zwitserland zijn beiden goed. Dat gezegd hebbende dient u er rekening mee te houden dat hoe hoger u komt, hoe smaller en kronkeliger de wegen zijn.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Zwitserland is gematigd en varieert met de hoogte. Koude winters met sneeuw of regen volgen op koele tot warme zomers. 

Gemiddelde wintertemperatuur: -1°C (laagste temperatuur rond -4°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 18°C (hoogste temperatuur rond 25°C in juli)
Watertemperatuur: max. 25°C in juli (meer van Genève)

De beste tijd om te reizen is afhankelijk van uw reisdoel. Voor stadsreizen en badvakanties is de periode van april tot oktober het beste, voor de wintersport gaat u tussen december en februari.

De mooiste vakantiegebieden

St.Gallen/Bodenmeer – Helder bergmeer en kloosterstad. Meer van Genève – Alpenpanorama en wijnbergen. Tessin – Palmen en burchten.St.Gallen/Bodenmeer – Helder bergmeer en kloosterstad. 
Meer van Genève – Alpenpanorama en wijnbergen.
Tessin – Palmen en burchten.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Berchtoldstag (2 januari), Goede Vrijdag (maart/april), Pasen (maart/april), Hemelvaartsdag (mei), Pinksteren (mei/juni), nationale feestdag (1 augustus), kerstavond (24 december), Kerst (25/26 december). 

Do's en Don'ts

DO's
• Verschillende facetten zien. Het land verdeelt zich in een Duits, Frans, Italiaans en Rato-Romaans deel en alle delen hebben hun eigen nuances en bezienswaardigheden.
• Met de Gletscher Express rijden. Veel bergtoppen zijn voorzien van bergtreinen en kabelbanen vanwaar u een schitterend uitzicht op de omringende natuur heeft.  

DON‘Ts
• Te laat komen. Zwitsers hechten veel waarden aan punctualiteit en precisie en verwachten dit doorgaans ook van anderen. 

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het Zwitserse leidingwater is over het algemeen drinkbaar.
Heb ik een adapter nodig? In Zwitserland heeft u dezelfde stopcontacten als in Nederland. U heeft dus geen adapter nodig.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen worden over het algemeen als goed beschouwd.


Beste tips en ontdekkingen

Jungfraujoch
De Jungfraujoch is het laagste punt tussen de bergen Jungfrau en Mönch. Naast een onvergetelijk mooi zicht op het omringende alpenlandschap kan het oord bogen op het hoogste treinstation van Europa. De trein rijdt tot 3.454 m hoogte en alleen de reis is al een adembenemende belevenis. Bij goed weer heeft u vanaf de uitkijktoren zicht tot in de buurlanden.

Zürich
Zürich geldt als één van de meest leefbare steden ter wereld. Wie de stad bezoekt zal snel begrijpen waarom dit zo is. Van historische bouwwerken via een breed cultureel aanbod en talrijke groene zones en parken tot aan een bruisend nachtleven wordt geen wens onvervuld gelaten. Een fantastisch uitzicht over de stad krijgt u vanuit één van de drie bergtreinen, die verschillende delen van Zürich met elkaar verbinden. Ook het omringende gebied met hoge bergtoppen en het meer van Zürich trekt, met recht, veel bezoekers.

Rheinfall
Minder hoog maar heel breed en met een imposante massa water bevindt de grootste waterval van Europa zicht in het noorden van Zwitserland.  Temidden van de razernij bevindt zich een machtige rots vanwaar u een waanzinnig uitzicht heeft op de nevelige regenbogen over het water en de kastelen die zich op de beide oevers van de rijn bevinden. Het oord heeft iets magisch en vervult u met ontzag voor het pure geweld van de natuur. Niet alleen voor literatuurliefhebbers loont zich een reis naar de multi-level Reichenbachfall waarin sir Arthur Conan Doyle zijn creatie Sherlock Holmes (vermoedelijk) zijn dood tegemoet liet gaan

Regio's in Zwitserland