Yoga Nidra

Verjonging door diepe ontspanning

Ontdek de 'yogische slaap'

Yoga Nidra is een zeer speciale yogasoort, namelijk de zogenaamde ‘yogische slaap’. Nidra betekent slaap of niet-bewustzijn in het Sanskriet en zo gaat het bij Yoga Nidra  – in tegenstelling tot de andere yoga soorten waarbij lichaamsoefeningen centraal staan – vooral om diepte-ontspanning.

Deze ontspanning wordt door verschillende technieken en oefeningen bereikt, waarbij de geest gestuurd wordt en het lichaam bewegingsloos tot rust komt in een Savasana, de ‘doodhouding’. Aan het begin van de oefeningen wordt het besluit gemaakt om wakker en oplettend te blijven en het plan van de sessie geconcentreerd te volgen.

 

Wat gebeurt er bij Yoga Nidra?

In de Savasana-houding neemt de yogi ten eerste een voornemen aan, ook wel een positieve leidraad, waaraan hij of zij de yogasessie zal wijden.

Hierna begint het zogenaamde ‘cirkelen van de waarneming’, of ‘Nyasa’: een oefening, die Yoga Nidra heeft overgenomen van Tantra Yoga. Hierbij richt de yogi zijn of haar aandacht door sturing van de yogaleraar of het ene lichaamsdeel na het andere. Dit gebeurt in een relatief snel tempo, en zo komt alles aan de beurt: van uw linker pink tot het uiterste puntje van uw tenen. De yogi heeft vaak maar een kort moment de tijd om zijn of haar aandacht te richten op een bepaald lichaamsdeel en dit lichaamsdeel waar te nemen en te voelen, voordat het alweer verder gaat. Zo wordt elk lichaamsdeel door de waarneming ‘aangedaan’, om zo absoluut bewustzijn over het hele lichaam te creëren.

Nu volgt het ‘wakker roepen’ met tegenstellingen. De yogaleraar noemt verschillende tegenstellingen op, die in de spirituele toestand van de diepteontspanning een harmoniserende werking hebben op de yogi.

Als laatste oefening neemt de yogaleraar een visualisering aan. Deze moet de fantasie van de yogi activeren: deze wordt door de beeldende woorden van de leraar in een eigen wereld gebracht. Een waardevrije gewaarwording vindt hier plaats, de yogi laat zich leiden en kan hierbij volledig loslaten. Bij deze oefening kunnen diepe schachten van het onderbewustzijn bereikt worden en trauma’s verholpen worden.

Op het einde leidt de yogaleraar u stapje voor stapje terug van innerlijke waarneming naar uiterlijke waarneming. Ontspand en met een diepe verbinding met uzelf ontwaakt u zo uit uw yogische slaap. Een prachtige ervaring!

 

De werking van Yoga Nidra-oefeningen

Yoga Nidra brengt uw lichaam in een veranderde toestand, die extreem ontspannend werkt. De hersenstromen veranderen van de alledaagse Beta-toestand in de Alfa-toestand. Deze toestand wordt ook wel de deur naar het mediteren genoemd, in deze toestand vinden bijvoorbeeld ook dagdromen plaats. Zo kunnen lichaam en ziel zich tijdens een sessie volledig ontspannen en daarna weer fris het leven van alledag ingaan.

Daarnaast wordt Yoga Nidra ook door therapeuten gebruikt, omdat de oefeningen een positief effect hebben bij angsten en depressies, als ook bij psychosomatische ervaringen.

Het vaak beoefenen van Yoga Nidra leidt ook nog eens tot een lagere bloeddruk, rustigere hartslag en het uitschakelen van stresshormonen. Daarbij komt ook nog eens, dat Yoga Nidra in het algemeen een positieve werking heeft op de lichaamsfuncties en het zenuwstelsel en draagt het zo bij aan een goede gezondheid op de lange termijn.

Heeft u Yoga Nidra en de positieve werkingen ervan al uitgeprobeerd en wil nu alleen nog maar meer? Of bent u nieuwsgierig geworden en heeft u zin om het eens uit te proberen? Wat dacht u dan van een fijne yoga reis met Yoga Nidra? Zo kunt u deze prachtige yoga stijl leren kennen en tegelijkertijd van de positieve effecten genieten op vakantie, om compleet ontspannen weer terug te keren naar het dagelijks leven.

 

Uw deskundigen

Ik help u graag verder: 085 208 6422

Stuur mij een e-mail: info@spadreams.nl

Ontdek onze geliefde Yoga vakanties wereldwijd