Slovenië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Slovenië-vakantie

Wanneer Slovenië met een enkel woord zou moeten worden beschreven dan zou dit woord beslist ‘groen’ zijn. Slovenië leeft van zijn groene longen, het woud, dat de helft van het land bedekt. Talrijke planten en dieren leven hier van oorsprong en ongestoord door mensen. Maar ook de ruige kust, de machtige bergen en de brede valleien vol wijndruiven zijn van een betoverende schoonheid. Wanneer u van een heel bijzondere wellness belevenis in een uitzonderlijke ambiance wilt genieten dan laten de talloze helende bronnen van het land niets te wensen over.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Republika Slovenija (Republiek Slovenië)
Ligging: Overgang van Centraal naar Zuidoost-Europa, tussen Italië en Kroatië aan de Middellandse Zee
Oppervlakte: 20.273 km²
Hoofdstad: Ljubljana
Bevolking: 2 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 57% katholieken, 3% moslims, 2% orthodox/ 83% Slovenen, 2% Serven, 2% Kroaten, 1% Bosniërs
Taal: Sloveens (officiële taal), Italiaans (officiële regionale taal), Hongaars (officiële regionale taal)
Geografie: Smalle kuststroken, bergen in de aangrenzende regio met Italië en Oostenrijk. In het oosten bergachtig, door rivierdalen onderbroken. Hoogste punt: Triglav (2.864 m)
Tijdzone: Centraal-Europese tijd (UTC +1)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 38.543 mld. EUR (2015) 

Valuta: Euro (sinds 2007)

Aankomst en vertrek

Slovenië kan met auto, trein of bus moeiteloos worden bereikt. Soms zelfs vanuit Venetië per boot. Het eenvoudigste is echter het vliegtuig. De meeste bezoekers maken gebruik van het vliegveld van Ljubljana.

Ter plaatse: Het bus- en spoornetwerk staan als „goed“ te boek en ook het wegennet is ruim voldoende ontwikkeld.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Slovenië is verdeeld in drie zones: Alpine in de bergen, continentaal in het noorden en oosten en mediterraan in het zuiden en zuidwesten.

  Gemiddelde wintertemperatuur: -1°C (laagste temperatuur rond -5°C in januari)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 19°C (hoogste temperatuur rond 27°C in juli) 
  Watertemperatuur: Max. 25°C in augustus 

  Tussen december en april is de beste reistijd voor een ski- of andere wintersportvakantie. Badvakanties zijn het meest aangenaam tussen juni en september. Stedentrips zijn het gehele jaar door mogelijk.

  De mooiste vakantiegebieden

  Adriatische Kust – Gezellige kuststadjes en ontelbare druipsteengrotten.

  Sloveense Stiermarken/ Oosten – Wijngebied, thermale baden en de oudste stad van het land. 

  Officiële en nationale feestdagen

  • Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Cultuur (8 februari), Pasen (maart/april), Dag van de Weerstand (27 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Pinksteren (5 juni/ 20 mei), Dag van de Staat (25 juni), Maria Hemelvaart (15 augustus), Dag van de Sloveense Hereniging met het Moederland (17 augustus), Dag van de Restauratie (15 september), Reformatiedag (31 oktober), Allerheiligen (1 november), Rudolf Maister Dag (23 november), Kerst (25 december), Onafhankelijkheidsdag (26 december).
   • Denkt u eraan dat de Dag van de Vrijheid, de Dag van de Restauratie en de Dag van Rudolf Maister meestal geen vrije werkdagen zijn.

  Do's en Don'ts

  Do's
  • Traditie inademen. Slovenië kent veel tradities, evenementen en culinaire specialiteiten die diep met de geschiedenis van het land zijn verbonden. Wees nieuwsgierig en leer deze kennen.  

  Don'ts
  • Verkeersvoorschriften negeren. U bent het gehele jaar door verplicht met licht aan te rijden en overtredingen kunnen duur bestraft worden.
  • Oost-Europa. Reken Slovenië niet tot het Oosten. De Slovenen voelen zich dankzij hun ligging en geschiedenis meer met het Westen verbonden. 

  Vakantietips

  Is het leidingwater drinkbaar? Het Sloveense leidingwater is over het algemeen probleemloos te drinken.
  Heb ik een adapter nodig? In Slovenië vindt u Europese stopcontacten. Een adapter is niet nodig. 

  Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen in de steden zijn doorgaans in orde. Op het platteland is dit niet noodzakelijk het geval, een reisverzekering met terugreisoptie is daarom aan te raden.

  Beste tips en ontdekkingen

  Meer van Bled
  Intensief blauw, omringd door een heerlijk bergpanorama en met een klein eilandje, waarop zich een sierlijke kerktoren bevindt, in haar midden – Het meer van Bled komt rechtstreeks uit een sprookjesboek. Dit bijzondere oord was altijd al onderwerp van mythen en legenden en het eiland vormde de bestemming van menige pelgrim. Maar niet alleen hen, die op zoek zijn naar spirituele voldoening, zijn hier op de juiste plaats, ook voor het lichamelijke welzijn zijn in het kuuroord Bled, op de oever van het meer, voldoende mogelijkheden.  

  Piran
  Piran vormt de perfecte combinatie van een dromerig kuststadje met Venetiaanse charme en een middeleeuwse gemeente met eigen historische stadsmuur. Wie vanaf de stadsheuvel met parochiekerk naar de levendige drukte beneden kijkt ontdekt veel kleine bijzonderheden en details die Piran alleen maar geliefder maken. ’s Avonds, in het warme licht van de straatlantaarns door de smalle steegjes en over de talrijke pleintjes struinend, is de vibrerende levensenergie van het oord duidelijk aanwezig en maakt van de reis een onvergetelijk hoogtepunt. 

  Ljubljana
  Dankzij de nabijheid van Wenen heeft Ljubljana veel weg van een Oostenrijkse stad maar zeker in de zomer laat de hoofdstad zich van haar mediterrane kant zien. Waneer het historische stadsgedeelte met haar vele kleine cafeetjes en de rivieroever met drie bruggen overlopen van het leven kan niemand de magische aantrekkingskracht van Ljubljanas ontkennen. Maar ook in de andere seizoenen is de stad een reis waard. De markten vormen het toneel van bontgekleurde uitgelatenheid en de karakteristieke alternatieve scene lokt kunstenaars en jonge lieden tegelijk.