Malta Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Malta-vakantie

Het Zuid-Europese eilandparadijs Malta maakt indruk met zijn pittoreske baaien, turquoise blauwe wateren en beige vestingen. Men kan meteen zien dat verschillende invloeden een rol hebben gespeeld in het vormen van de geschiedenis van Malta. De Maltese mentaliteit en cuisine zijn aantrekkelijk vanwege de zowel Britse als Arabische invloeden die uit het koloniale tijdperk stammen en zich hebben gevestigd in de Maltese cultuur. Op Malta loopt u langs imposante kerken en versierde heilige gebouwen, door kleine geplaveide steegjes en wordt u onderdeel van het verleden. De Maltese kust bestaat uit allerlei prachtige baaitjes, die perfect zijn om in te snorkelen en om aan te zonnebaden. Malta, een juweel van de Middellandse Zee, biedt de perfecte mix van cultuur en ontspanning.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Repubblika ta’Malta (Republiek Malta)
Ligging: Eilandengroep in de Middellandse Zee, bestaand uit Malta, Gozo en Comino, tussen Sicilië en Noord-Afrika
Oppervlakte: 316 km²
Hoofdstad: Valletta
Inwoners: 433.300
Religieuze en etnische groepen: 98% Rooms-katholiek, een kleine groep protestanten, moslims, joden en orthodoxen / Maltees (sterke Italiaanse en mediterrane invloeden), buitenlander 6,4%
Taal: Maltees en Engels (hoofdtalen), meerdere minderheidstalen (waaronder Italiaans)
Geografie: Oost- en noordkant met vlakke stranden en brede baaien, zuidwesten met steile kusten en rotsformaties. Hoogste punt: Ta’Dmejrek (253 m). 
Tijdzone: Midden-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie: Parlementaire republiek, BBP: 9,9 miljard euro (2016)
Valuta: Euro sinds 2018

Aankomst en vertrek

Vaccinaties: In het algemeen wordt een vaccinatie tegen hepatitis A, bij een langer verblijf ook tegen hepatitis B aanbevolen.
Ter plaatse: Het ontdekken van het land met een huur- of met eigen auto is op de meeste wegen gewoon mogelijk. Let op: men rijdt links. Er is een goed opgebouwd straten- en lijnbusnetwerk. Het busstation in Valletta is aangesloten op het gehele eiland. Naar Gozo vertrekken regelmatig veerboten (van Cirkewwa naar Mgarr).

Klimaat en beste tijd om te reizen

Op Malta heerst een subtropisch, zeer droog Middellandse Zeeklimaat. Daarbij waait een frisse, heldere zeebries en er is weinig neerslag. In de zomer schijnt de zon gemiddeld 12 uren per dag en in de winter ongeveer 5 tot 6 uren. 

Gemiddelde wintertemperatuur: 10°C/27°C (laagste temperaturen rond de 10°C/16°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 20°C/34°C (hoogte temperaturen rond de 35°C in juli/augustus)
Watertemperatuur: max. 23°C in juli

Voor strandgasten is de beste tijd in de zomermaanden, omdat de watertemperatuur dan naar zo’n 22°C stijgt. Het strandseizoen loopt van juni tot oktober en biedt optimale omstandigheden voor zonliefhebbers en mensen die ontspanning zoeken. 

De mooiste vakantiegebieden

Valletta en omgeving – UNESCO-werelderfgoed met veel culturele schatten
Noordoost-Malta – Luxe en swingende Middellandse Zee-flair in de stad Sliema
Eiland Gozo – Oase van rust en duikparadijs, omringd door mythes

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), schipbreuk van de heilige Paulus (10 februari), St. Jozef (19 maart), Dag van de vrijheid (31 maart), Goede Vrijdag (2 dagen voor Pasen), Paaszondag (april), Paasmaandag (april), Dag van de Arbeid (1 mei), Nationale feestdag Sette Giugno (7 juni), St. Peter en Paul (29 juni), Hemelvaart van Maria (15 augustus), Dag van de overwinning (8 september), Onafhankelijkheidsdag (21 september), Ontvangenis van Maria (8 december), Dag van de Republiek (13 december), Kerst (25/26 december). 

Do's en Don'ts

DO’s 
Onderwatersafari. Het turquoiseblauwe water is ideaal om in te snorkelen en te duiken. Tip: Blue Lagoon en Crystal Lagoon zijn daarvoor echte paradijzen.
Tijdreizen. Tussen oude vestingen en stenen tempels wandelt u door meer dan 5000 jaar oude ruïnes van de eerste Maltezers. Verzink in de oude tijden.
Links rijden. Dit is overgebleven uit de tijd van de Britse kolonisatie. Dit wil nog wel eens lastig zijn voor toeristen die het eiland met de auto willen verkennen.

DON’Ts
Water verspillen. Op Malta heerst in het algemeen een drinkwatergebrek, daarom moet men zeer voorzichtig zijn met het gebruiken van water.
Niet passende kleding in kerken. Vanwege de sterk aanwezige religie, moet men bij bezoeken aan heilige gebouwen op kleding letten. Schouders en benen dienen te allen tijde bedekt te zijn.
Naakt baden. Zwemmen zonder kleren is op Malta officieel verboden. Op sommige toeristische plekken wordt topless zwemmen geoorloofd, desalniettemin kunt u dit beter achterwege laten.

Vakantietips

Kan men het leidingwater drinken? Het Maltese leidingwater heeft geen drinkwaterkwaliteit. Vanwege het gebrek aan grondwater is er vooral ontzilt zeewater met chloor erin. Dit water kunt u wel gewoon gebruiken bij het koken en het tanden poetsen.
Heb ik een adapter nodig? Ja, op Malta heeft men een reisadapter nodig. Op het eiland gebruikt men stopcontacten van het type G, die anders zijn dan in Nederland.
Hoe zit het met de medische verzorging? Het Maltese gezondheidssysteem functioneert goed. Er zijn meerde kleinere klinieken verdeeld over het eiland, waar de hoofdverzorging in het Mater Dei-ziekenhuis is gewaarborgd. 

Beste tips en ontdekkingen

Mdina 
In het pittoreske stadje Mdina voelt u zich alsof u in de Middeleeuwen rondloopt. In de door stadsmuren omgeven voormalige hoofdstad van Malta is autoverkeer verboden: alleen als voetganger kunt u de nauwe steegjes en beige buurten ontdekken. Het stadsbeeld bestaat uit barokke architectuur, kleine paleizen en kerkjes betoveren de bezoekers. Vooral de moeite waard is de kathedraal van Mdina en vanaf de stadsmuur heeft men een prachtig uitzicht over het eiland. Daarnaast is het de moeite waard om het Cathedral Museum, de hoofdpoort van de stad en het Palazzo Vilhena te bezoeken. 

Comino en Blue Lagoon
Comino is het kleinste bewoonde eiland van de Maltese archipel en is huis van de Blue Lagoon, die zo uit het Caribisch gebied lijkt te komen. Turquoiseblauw en kristalhelder water maken de baai tot een paradijs voor duikers. Tip: ontdekt de Blue Lagoon vanuit Sliema met een boot en breng de dag door met zonnebaden op het dek of met zwemmen tussen adembenemende kliffen. Bovendien is de Santa Maria Tower een bezoek waard, daarvandaan heeft u een prachtig uitzicht over Malta en de Blue Lagoon. 

Marsaxlokk
Dit pittoreske vissersdorp aan de zuidoostkust van Malta hoort tot de populairste bestemmingen voor uitstapjes. Vrolijk gekleurde vissersboten, de zogenaamde Luzzu’s, liggen daar in de haven en geven het plaatsje en bijzondere flair. Op de oeverpromenade vindt regelmatig een grote markt plaats, waar u typische Maltese specialiteiten, zoals honing en kappertjes, maar ook souvenirs kunt kopen. De kerk Lady of Pompei is vooral een bijzondere bezienswaardigheid. Ook visliefhebbers komen aan hun trekken in Marsaxlokk: in de haven zijn er ontelbaar veel visrestaurants, waar men heerlijk verse zeevruchten kan eten.

Regio's in Malta