Kuuroorden

Kuuroorden, badplaatsen en spa's worden beschouwd als centra van uitmuntendheid voor een gezondheidsvakantie. Deze kuuroorden bieden alle voorwaarden om ziekten te voorkomen, klachten te verlichten of de gezondheid te herstellen. Op deze pagina willen wij u in detail uitleggen wat een kuuroord is, welke soorten kuuroorden en spa's er zijn en welke criteria u kunt gebruiken om de juiste kuurlocatie voor u te kiezen.

Definitie: wat is een kuuroord?

Een kuuroord is, grofweg, een plaats waar gezondheidsbevorderende maatregelen plaatsvinden. In Duitsland bijvoorbeeld mag niet elke bestemming zich zomaar "kuuroord" of "kuurstad" noemen. Om als zodanig te worden erkend, moeten de volgende factoren over het algemeen samenkomen:

  1. Geneeskrachtig: Er moet sprake zijn van een natuurlijk geneesmiddel, zoals thermaal water of minerale geneeskrachtige modder.
  2. Klimaat: Het klimaat moet als gezondheidsbevorderend worden aangemerkt vanwege de bijzonder zuivere of zoute lucht.
  3. Infrastructuur: Er moeten plaatselijke voorzieningen zijn voor de behandeling of behandeling van ziekten.
  4. Milieu: De omgeving moet een groot recreatiepotentieel hebben. Dat kan door middel van kuurparken, een verkeersluwe binnenstad of natuurlijke landschappen.

Geschiedenis van kuuroorden in Europa

Bath Spa, Engeland

Spa's in Europa hebben hun wortels in het oude Rome. De Romanen gebruikten hete dampen en thermale bronnen voor gezondheids- en sociale doeleinden. Resten van deze thermale baden zijn vandaag de dag nog op veel plaatsen in Europa te zien.

Ook in Japan werd vanaf de vroegste tijden gebaad in warmwaterbronnen (onsen).

De eerste moderne badcultuur zoals we die nu kennen, ontstond in de 18e eeuw. Het werd ontwikkeld in het Belgische kuuroord Spa en in de Engelse kuuroorden Bath, Brighton, Buxton en Harrogate .

De Britse arts Richard Russell wordt beschouwd als een pionier. Hij hield zich vooral bezig met het positieve effect van zeewater.

In de 19e eeuw sloeg deze ontwikkeling over naar het Europese vasteland. In die tijd ontstonden enkele van de eerste kuuroorden van Europa: Baden-Baden, Bad Kissingen, Heiligendamm, Bad Ems, Karlsbad, Marienbad, Bad Ischl en Bad Gastein.

Soorten kuuroorden

Er zijn verschillende soorten kuuroorden. Deze verschillen naargelang de locatie en de remedies die daar van nature voorkomen en gebruikt worden.

Kuuroorden

Kuuroorden

Om de titel "kuuroord" te krijgen, moet er een gezondheidsbevorderend klimaat aanwezig zijn en moeten er wetenschappelijk erkende therapeutische maatregelen in het kuuroord worden uitgevoerd. De plaats moet ook een spa park en medisch personeel hebben. Kuuroorden die als zodanig zijn erkend, mogen in de plaatsnaam de toevoeging "Bad" gebruiken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zee kuuroorden, minerale kuuroorden, modder kuuroorden, thermen en zwavel kuuroorden.

Therapeutische luchtkuuroorden

Therapeutisch luchtkuuroord

Klimatologische kuuroorden worden gekenmerkt door hun speciale bioklimaat. Stimulerende klimaten zijn het meest te vinden aan zee en in het hoge gebergte (boven 1.500 meter) . Zachte klimaten komen meestal voor op locaties tussen 300 en 1.000 meter boven de zeespiegel. Om de plaatselijke kwaliteit te waarborgen, wordt het verkeer vaak tot een minimum beperkt.

Luchtkuuroorden

Luchtkuuroord

Een luchtkuuroord is min of meer een "geneeskrachtig luchtkuuroord" dat niet aan alle eisen voldoet, maar door zijn luchtsamenstelling toch helpt bij de behandeling van bepaalde ziekten, zoals luchtwegaandoeningen. De positieve eigenschappen moeten regelmatig door een deskundige worden bevestigd. In de regel vinden in kuuroorden met een klimaatregeling geen klinische kuren plaats.

Badplaatsen

Badplaats

Zeebaden gebruiken, zoals de naam al aangeeft, de kracht van de zee voor hun medische therapie. Hier worden zoutwater, zand, algen en slib gebruikt. De meest voorkomende vorm van behandeling in badplaatsen is de zogenaamde thalassotherapie, waarbij baden, massages en peelings met juist deze middelen worden gegeven. De therapeutische lucht van de zee kan worden ervaren tijdens wandelingen op het strand en op thalassotherapiepaden.

Kneipp kuuroorden

Kneipp spa

De Beierse priester Sebastian Kneipp maakte naam als de "waterdokter". Hij ontdekte de genezende eigenschappen van wisselbaden in een experiment op zichzelf in het midden van de 19e eeuw. Een Kneipp-kuuroord moet aantonen dat zij het gebruik van waterkuren volgens Kneipp kan aanbieden. Dit omvat vooral de noodzakelijke natuurlijke en infrastructurele hulpbronnen.

Plaatsen met spa faciliteiten

Plaats met spa

Daaronder vallen vooral de plaatsen met geneeskrachtige bronnen, die beschikken over een door de staat erkende geneeskrachtige bron met aantoonbaar werkzaam geneeskrachtig water. Plaatsen met minerale of thermale bronnen liggen vooral in Midden- en Zuid-Duitsland en in Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk en Hongarije. Maar ook plaatsen met pekel kuuroorden behoren tot deze categorie.

Vind de juiste kuuroord

Kuuroorden per regio

Kuuroorden per regio

Kuuroorden volgens indicatie

Kuuroorden volgens indicatie

FAQ over spa's en kuuroorden

In welke categorieën onderscheidt u kuuroorden?
Welke soorten kuuroorden zijn er?
Aan welke eisen moet worden voldaan om als kuuroord te worden erkend?
Welke kuuroorden zijn werelderfgoed?