Italië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Italië-vakantie

Reizen in Italië is niet alleen schitterend maar ook aangenaam eenvoudig. Er is niets dat het bella Italia niet heeft – hoge bergen en diepe dalen, lange kustgebieden en weelderige wijnbergen, lieflijk en primitief tegelijk – Hier vindt elke reiziger wel iets. Zonder opdringerig te zijn komen geschiedenis, cultuur, eten en drinken evenals de ongedwongen levensvreugde van de Italianen op uw pad en bezorgen u een ontspannen en opwekkende vakantiebelevenis.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Repubblica Italiana (Republiek Italië)
Ligging: In het uiterste zuiden van Europa, tussen Frankrijk, het Balkan schiereiland en Noord Afrika aan de Middellandse Zee
Oppervlak: 301.277 km²
Hoofdstad: Rome
Bevolking: 60 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 83% rooms-katholiek, 16% non-religieus/ 94% Italianen, 3% Sardiniërs
Taal: Italiaans (officiële taal), meerdere minderheidstalen
Geografie: Heuvelachtig tot bergachtig, vlak tot laagland aan de kust. Hoogste punt: Monte Bianco di Courmayeur (4.748 m)
Tijdzone: Midden-Europese tijd (UTC +1)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie, BNP: 1.642 mld. EUR (2015)
Valuta: Euro (sinds 2002)

Aankomst en vertrek

Inentingen: Over het algemeen worden inentingen tegen hepatitis A en B aanbevolen. 
Ter plaatse: Het land verkennen met een huur- of de eigen auto is over het algemeen probleemloos mogelijk. Daarnaast zijn er ook talrijke aanbiedingen voor de trein, het vliegtuig en zelfs per schip of veerboot.


Klimaat en beste tijd om te reizen

Het Italiaanse klimaat is in het midden en zuiden van het land mediterraan en in het noorden alpine.

Gemiddelde wintertemperatuur: Noorden/ zuiden:  2°C/ 12°C (laagste temperatuur rond -5°C/ 7°C in januari).
Gemiddelde zomertemperatuur: Noorden/ zuiden: 21°C/ 24°C (hoogste temperatuur rond 30°C in juni/ juli).
Watertemperatuur: Max. 26°C in augustus.

De beste reistijd voor het noorden van het land is mei tot oktober. Voor de rest van het land is een reis in het voorjaar, de nazomer of de herfst aan te bevelen daar het gedurende hoogzomer erg heet kan worden.

De mooiste vakantiegebieden

Gardameer/ Trentino & Zuid Tirol – Spannende regionale cultuur aan de zonnige kant van de Alpen.
Toscane – Fascinerende cultuur en uitstekende wijnen.
Ligurië – Oude vissersdorpjes tussen bergen en zee.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Driekoningen (6 januari), Pasen (de eerste zondag na de volle maan en de hierop volgende maandag), Bevrijdingsdag Italië (25 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Republiek Italië (2 juni), Pinksteren (mei/juni), Hemelvaartsdag (15 augustus), Allerheiligen (1 november), Onbevlekte Ontvangenis van Maria (8 december), Kerst (25/ 26 december).

Do's en Don'ts

DO's
• Koffie uitproberen. In Italië vindt u ontelbare soorten koffie en manieren van koffiebereiding. De Italianen zullen uw nieuwsgierigheid waarderen.
• Lichaamstaal bestuderen. Italianen praten veel en gebaren nog meer. Ook zonder woorden maken ze zich zo verstaanbaar. Basiskennis is uiteraard een voordeel.
• Hoffelijk zijn. Begroet mensen met een handdruk maar spreek ze niet met hun voornaam aan wanneer u ze niet persoonlijk kent.

DON‘Ts
• Punctualiteit verwachten. Italianen verschijnen doorgaans een minuut of 15 later dan afgesproken. Vat dit niet verkeerd op, het is geen gebrek aan respect maar een gewoonte.
• Ongepaste kleding. Te korte shorts en blote schouders zijn op religieuze plaatsen niet toegestaan. 

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het Italiaanse leidingwater is in de meeste gevallen drinkbaar. Wilt u zekerheid? Drink bronwater uit flessen.
Heb ik een adapter nodig? Italië heeft twee veschillende soorten stopcontacten. Beide kunnen voor een eurostekker C worden gebruikt, anders is een adapter nodig.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? Italië is wereldwijd het land met de meeste artsen per hoofd van de bevolking. De voorzieningen zijn goed, meestal vormt de taalbarrière het grootste probleem.

Beste tips en ontdekkingen

Florence
Florence maakt indruk met een hele reeks historische bezienswaardigheden en geldt als de wieg van de renaissance. Gedurende de overheersing van de Medici’s ontwikkelde de stad zich tot één van de grootste handelscentra van Europa waarvan de glans talrijke artistieke meesters aantrok waaronder Michelangelo en Da Vinci. Hun nalatenschap is vandaag de dag nog in de Galleria degli Uffizi te bewonderen. Ook de dom van de kathedraal Santa Maria del Fiore en de ponte de Vecchio zijn imposante getuigen van het verleden van Florence en absoluut een bezoek waard.

Apulië
Apulië, dat in de hak van de Italiaanse laars ligt, heeft veel te bieden. Hier vindt u alles, van lange zandstranden tot rotsachtige kustgebieden, van kleine, slaperige vissersdorpjes tot aan UNESCO Wereldcultuurerfgoed. Hieronder vallen de voor Apulië typische „Trulli“, kleine ronde huisjes met een spits toelopend dak maar ook het Castel del Monte dat, gebouwd door keizer Frederik II, imposant boven het omringende landschap uittroont. Rond het oorspronkelijke gebruik van het gebouw doen veel legendes de ronde, niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere achthoekige opbouw en evenzo geconstrueerde elementen. Ook culinair is Apulië interessant: Vooral visliefhebbers komen hier aan hun trekken. 

De Dolomieten
Nog een stukje Wereldcultuurerfgoed van UNESCO in Italië. Deze 3.000 meter hoge bergketen biedt een heel bijzondere aanblik. Dankzij het mineraal dolomiet dat zich in het gesteente bevindt komt het tijdens de schemering tot „alpenlicht”. De hele bergketen wordt in roze licht ondergedompeld. De Dolomieten zijn het hele jaar door een reis waard. In de winter verandert de streek in een skiparadijs en in de zomer is het terrein via de vele wandelwegen en klimpaden op veelzijdige wijze te verkennen.