Hongarije Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Hongarije-vakantie

Hongarije met zijn wilde Poesta, eindeloze merenlandschappen en betoverende dorpjes wakkert al lang de fantasie en het verlangen van menig reiziger aan. Ook tegenwoordig is de natuur van het land nog gevuld met schatten. De parel van de Donau, Boedapest, schittert met haar romantische steegjes en prachtige gebouwen. Hier, maar ook op het platteland, zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om de rijke thermale bronnen van Hongarije te gebruiken voor wellness en ontspanning en zo uw vakantie onvergetelijk ontspannend te maken.  

Feiten en cijfers

Officiële naam: Magyarország (Hongarije)
Ligging: Midden-Europa, tussen Oostenrijk en Roemenië
Oppervlakte: 93.030 km²
Hoofdstad: Boedapest
Inwoners: 9,9 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 37% Rooms-katholiek, 14% protestants, 2% Grieks-Katholiek/ 92% Hongaren, 2% Roma (zigeuners)
Taal: Hongaars (hoofdtaal)
Geografie: Vlak tot heuvelig, heuvelig tot bergachtig aan de grens met Slowakije. Hoogste punt: Kekes (1014 m)
Tijdzone: Middel-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie: Parlementaire democratie, BBP: 97,9 miljard euro (2013)
Valuta: Forint (1 EUR = 305 HUF)

Aankomst en vertrek

De reis naar Hongarije is over land met de auto en met de trein mogelijk, als ook met het vliegtuig. Daarnaast is er de mogelijkheid om vanuit Wenen met de boot naar Hongarije te reizen. 

Vaccinaties: In het algemeen wordt een vaccinatie tegen hepatitis A aanbevolen, en bij langere verblijven ook tegen hepatitis B.
Ter plaatse: Het stratennetwerk van Hongarije geldt in het algemeen als goed. Ook het spoornetwerk is goed opgebouwd, aansluitingen van treinen kunnen echter wel eens lastig zijn.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Hongarije is gematigd met warme zomers en vochtig-koude winters.

Gemiddelde wintertemperatuur:
0°C (laagste temperaturen rond de -3 °C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 21°C (hoogste temperaturen rond de 28°C in juli)
Watertemperatuur: Balatonmeer: max. 27°C in augustus

Het badseizoen is van mei tot september, maar een reis is het hele jaar door de moeite waard. Voor citytrips zijn vooral de lente en de herfst geschikt.

De mooiste vakantiegebieden

Balatonmeer – zicht op de Dolomieten en kuurparadijs
Zuiden – variërende landschappen en ‘stad van de kunsten’
Poesta/Laagvlakte – wijde steppes en culinair genot

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag van de opstand van 1848 tegen de Oostenrijkse regering (15 maart), Paasmaandag (april), Dag van de arbeid (1 mei), Pinkstermaandag (mei/juni), Stefansdag (20 augustus), Allerheiligen (1 november), Heilige avond (24 december), Kerstmis (25/26 december)

Do's en Don'ts

DO’s 
Bestelde taxi’s. Zo heeft u meer veiligheid en een goede ritprijs.
Openheid. Vaak worden ook in een eerste gesprek, persoonlijke dingen gevraagd. Dit is niet onbeleefd bedoeld, maar een teken van interesse.

DON’Ts
Klinken met bierglazen. Omdat de Oostenrijkers zo hun overwinning op Hongarije vierden, is dit gebruik alleen gebruikelijk met andere dranken.
Alcohol aan het stuur. Dit kan duur worden, net zoals het niet bij u hebben van verkeersvesten.

Vakantietips

Kan men het drinkwater drinken? – Omdat het leidingwater niet overal te drinken is, wordt u aanbevolen om flessen water te kopen. 
Heb ik een adapter nodig? – In Hongarije gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland, u heeft dus geen adapter nodig. 
Hoe zit het met de medische verzorging? – De medische verzorging haalt niet altijd het Europese niveau, daarom wordt een reisverzekering met de optie tot repatriëring af te sluiten.

Beste tips en ontdekkingen

Boedapest
In Boedapest zijn er drie stadsdelen. Het heuvelachtige Buda met de Burgberg, het oostelijke Pest met het parlement en de alles verbindende Donau in het hart van de stad. De wegen voeren de bezoekers door gezellige steegjes, langs imposante gebouwen van alle eeuwen. Het paleis, de indrukwekkende kerken en de synagoge nodigen uit tot slenteren en de vele kleine winkeltjes, markten en cafés tot ontdekken en ontspannen. Wie na een lange dag op de straten op zoek is naar ontspanning, zijn er ontelbaar veel thermale baden in de stad.

Pécs
Pécs is één van de oudste steden van Hongarije. De stad is vooral bijzonder vanwege het ongewoon vroege samenspel van verschillende culturele invloeden, dat terug is te zien in het straatbeeld door de prominente gebouwen zoals kathedralen, moskeeën en synagogen. Overdag kunt u de historische schatten op elke hoek bekijken, na zonsondergang bruist het nachtleven en ontdekt u door de ontspannen sfeer in de talloze kroegjes, bars en clubs, dat Pécs een broeiende studentenstad is.

Bad Héviz
Wie op zoek is naar ontspanning en wellness, kan dit kuuroord aan de oever van het Balatonmeer niet aan zich voorbij laten gaan. Al meer dan 2000 jaar komen mensen hiernaartoe, om rust te vinden voor lichaam en geest. Met uitzicht op het meer kan men hier het dagelijkse leven even achter zich laten met behandelingen met water en modder uit het meer, en compleet onderduiken in diepe ontspanning.