Marokko Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Marokko-vakantie

Een sprookjesachtig verblijf wacht een bezoeker in Marokko. De levendige handel in de kronkelende straatjes van de steden en de eveneens aanwezige uitgestrektheid van de woestijn vormen de unieke combinatie van het ritme van het land. Geschiedenis en verleden liggen overal direct onder het oppervlak en wachten erop reizigers te betoveren. De gastvrijheid van de mensen en de wellness, die bijna een levensfilosofie vormt, maken van een vakantie een onvergelijkbare en onvergetelijke belevenis. Niet voor niets staat Marokko bekend als land dat u niet meer loslaat.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Al-Mamlaka al-maghribiya (Koninkrijk Marokko)
Ligging: Noord-Afrika, tussen Algerije en de westelijke Sahara aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan 
Oppervlak: 459.000 km²
Hoofdstad: Rabat
Bevolking: 33 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: Soennitische islam als staatsreligie, 1% christenen, Joden, Baha'i/ 99% Arabische-Berbers
Taal: Arabisch (officiële taal), Berbers (officiële taal), Frans
Geografie: Noordkust en binnnenland bergachtig met hoge plateaus, valleien en vlakland aan de kust. Hoogste punt: Jebel Toubkal (4.165 m)
Tijdzone: West-Europese tijd (UTC +0, zomer +1)
Politiek en wetenschap: Constitutionele monarchie met elementen van een parlementaire democratie, BNP: 95,6 mld. EUR (2017)
Valuta: Marokkaanse Dirham (de actuele wisselkoers vindt u op het internet) 

Aankomst en vertrek

Aangezien de reis met de auto lastig vorm te geven is maken de meeste reizigers gebruik van het vliegtuig. Velen vliegen naar Gibraltar of Málaga en nemen van daaruit de veerboot naar Marokko.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B, tyfus en rabiës aanbevolen.
Ter plaatse: Het wegennet is doorgaans goed. In plaats van met de eigen auto te gaan maken de meeste bezoekers echter gebruik van het busnetwerk van het land. Ook de trein wordt veel gebruikt, hiermee komt u echter niet overal.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Marokko heeft een mediterraan klimaat met in het binnenland extreme schommelingen. In het zuiden wordt het klimaat beïnvloed door de Sahara.

Gemiddelde wintertemperatuur: Noorden/ woestijn:  13°C/ 21°C (laagste temperatuur rond 8°C in februari/ 17°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: Noorden/ woestijn: 21°C/ 39°C (hoogste temperatuur rond 27°C in augustus/ 45°C in juli)
Watertemperatuur: Max. 22°C in augustus

Voor een reis naar het binnenland is de periode maart - mei aan aan te raden evenals oktober- november daar het in de zomer meestal erg heet is. Het koelere noordwesten nodigt u vooral tussen april en november uit voor een bezoek.

De mooiste vakantiegebieden

Atlantisch kustgebied – Onberoerde stranden en de baai van Agadir. 
Midden-Atlas – Cederwoud en de berberstad Fès.
Marrakesh – Voormalige hoofdstad van het Marokkaanse Rijk, gelegen in het westen. Wetenschappelijk centrum met talrijke fraaie tuinen en bezienswaardigheden.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Openbare Onafhankelijkheidsverklaring (11 januari), Dag van de Arbeid (1 mei), Eid al-Fitr (einde van de Ramadan), Troonfeest (30 juli), Oued Ed-Dahab (14 augustus), Dag van de Revolutie (20 augustus), geboortedag van Koning Mohammed IV (21 augustus), Offerfeest (conform de maankalender, verschuift elk jaar 11 dagen naar voren), islamitisch nieuwjaarsfeest (conform de islamitische kalender), Groene Mars (6 november), Onafhankelijkheidsdag (18 november), geboortedag van de profeet Mohammed (afhankelijk van de islamitische kalender en etniciteit). 

Do's en Don'ts

DO's
• Schoenen uittrekken. Voordat u een huis betreedt trekt u uw schoenen voor de deur uit.   • Muggenbescherming. In sommige delen van het land bestaat in bepaalde periodes gevaar voor Malaria. Draag daarom zo mogelijk lange, lichte kleding en gebruik insectensprays en muskietennetten.
• Hamam. Deze stoombaden zijn diep in de traditie van het land geworteld en altijd de moeite waard.

DON‘Ts
• Die linkerhand. Ze geldt als onrein en het gebruik ervan dient derhalve, bij interactie met anderen of voor het eten, te worden vermeden.
• Majesteitsbelediging. Marokkanen zijn over het algemeen erg koningsgetrouw en een belediging kan bestraffing tot gevolg hebben.
• Ongevraagd fotograferen. Vraag voorzichtigheidshalve toestemming wanneer u vreemde mensen of religieuze oorden wilt fotograferen. Wanneer u op straat slangen, apen of dansers fotografeert zal men hiervoor een vergoeding verwachten.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het Marokkaanse leidingwater komt over het algemeen niet overeen met onze drinkwaterstandaard. Drink dus liever gekookt water of water uit flessen.
Heb ik een adapter nodig? Marokko heeft verschillende soorten stopcontacten. Aangezien die niet allemaal compatibel zijn met een Europese stekker is een adapter noodzakelijk.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? Hoewel Casablanca en Rabat uitstekende privé klinieken hebben zijn de medische voorzieningen in het algemeen niet gelijk aan de Europese. Een reisverzekering met terugreisoptie wordt derhalve aangeraden. 

Beste tips en ontdekkingen

Fès
Deze stad in het noordoosten van het land beschikt vermoedelijk over het best onderhouden historische stadsgedeelte van de Arabische wereld waar ook vandaag de dag nog een groot deel van het alledaagse leven plaatsvindt. De kleine steegjes met hun werkplaatsen en winkeltjes zijn schitterend om te zien en bevatten veel verrassingen. Een theepauze tussen de imposante torens van het oude stadsgedeelte rondt uw bezoek perfect af in een stad die als cultureel centrum van het land bekend staat. 

Casablanca
De Franse en Oriëntaalse invloeden uit het verleden zijn het stadsbeeld aan te zien en geven de stad een unieke flair. Het oude stadsgedeelte met haar bonte markten en exotische geuren lokt net zo goed bezoekers als de op twee na grootste moskee ter wereld en het bruisende nachtleven. Dankzij haar rijke geschiedenis en niet in de laatste plaats door de gelijknamige film uit 1942 is Casablanca gehuld in een aura dat zweeft tussen mythe en realiteit.  

Aït-Ben-Haddou
De waarschijnlijk mooiste kasba van Marokko wordt gevormd door dit dorp in de noordelijke Sahara met zijn zichtbare, hoekige lemen bouwwerken. Geconstrueerd door de Berbers maakt het vandaag de dag deel uit van het UNESCO Wereldcultuurerfgoed en is dankzij haar schoonheid locatie voor talrijke films geweest. Een rondleiding door het zwijgende labyrinth van straatjes en inzicht in het vaak traditionele leven van de bewoners maken van deze reis een heel bijzondere ervaring. Wie vanuit de stad vertrekt kan (het beste op vanaf de rug van een kameel) het indrukwekkende woestijnlandschap van Marokko bewonderen waarvan de hoge duinen in het voorjaar door watergoten worden doorkruist en talrijke diersoorten aantrekken.