Malediven Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Malediven-vakantie

De Maldiven vormen een oord waar de zomer geen einde kent. Meer dan 1.100 eilanden lokken met witte stranden, turquoise blauw water en tropisch woud. Van duiken en surfen tussen koraalriffen tot relaxen onder de palmbomen terwijl u geniet van een adembenemende zonsondergang – alles is mogelijk op de Maldiven. Alleen het spel van de rollende golven op het strand aanschouwen is al pure ontspanning maar feitelijk is het hele land een waar wellness paradijs. Overal worden traditionele geneeskrachtige methodes en de lokale kokosolie ingezet om bezoekers te helpen herstellen en regenereren.

Wanneer de avondzon de hemel bloedrood kleurt en langzaam in de zachte golven van de zee verdwijnt lijkt het wel een schilderij – zo uniek en magisch ziet dit indrukwekkende natuurlijke schouwspel eruit vanaf het strand van dit schitterende eilandparadijs.  

Beleef de oogverblindende onderwaterwereld terwijl u snorkelt of duikt tussen kleurrijke koraalriffen en laat de positieve werking van de zonnestralen gedurende een uitgebreid zonnebad op u inwerken. Met traditionele yoga en eersteklas wellnessbehandelingen kunt u zich, omringd door een sprookjesachtig landschap vol kokospalmen en met het zachte ruisen van de golven op de achtergrond, heerlijk ontspannen. Actief bent u terwijl u aan de fleurige en heerlijke geurende marktkraampjes voorbij slentert in de hoofdstad Malé of wanneer u gekozen heeft voor één van de vele recreatieve activiteiten te land of ter zee. U kunt onder andere kiezen voor windsurfen, zeilen met een catamaran of een snelle tocht met de speedboot. Maar natuurlijk ook voor gewoon gezellig beachvolleyballen met vrienden of familie. Gun uzelf een onvergetelijke, exotische droomvakantie met SpaDreams.  

Feiten en cijfers

Officiële naam: Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa (Republiek der Maldiven)
Ligging: Zuidoost-Azië, eilandstaat met atollen, zuidwestelijk van India in de Indische Oceaan Oppervlak: 298 km²
Hoofdstad: Malé
Bevolking: 344.023
Religieuze en etnische groeperingen: Soennitische islam als staatsreligie/ Zuid-Indiërs, Singalezen Arabieren
Taal: Divehi (officiële taal), Engels wordt in de leidinggevende functies gesproken 
Geografie: Vlakland met lange stranden. Hoogste punt: Naamloze verhoging op Viligili in de Addu atol (2,4 m)
Tijdzone: Maldives Time (UTC +5)
Politiek en wetenschap: Uitvoerende presidentiële grondwet, BNP: 2,07 mld. EUR (2015)
Valuta: Maldivische Rufiyaa (1 € = 18,4 MVR)

Aankomst en vertrek

Bijna alle bezoekers komen via het Malé International Airport het land binnen. Wie viel tijd te besteden heeft kan ook met een schip vanaf Sri Lanka overvaren.

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen hepatitis A en bij een langdurig verblijf ook tegen hepatitis B en tyfus aanbevolen.  
Ter plaatse: Reizen binnen het land zelf gebeurt met een veerboot, watervliegtuig of eigen boot.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat op de Maldiven is vochtig, heet en tropisch. In de winter wordt het klimaat in het noordoosten beïnvloed door de droge moesson en in hartje zomer in het zuidwesten door de moessonregens. 

Gemiddelde wintertemperatuur: 28°C (laagste temperatuur rond 25°C in januari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 29°C (hoogste temperatuur rond 32°C in juni)
Watertemperatuur: Max. 29°C in juli

Een reis naar de Maldiven is het hele jaar door de moeite waard. Het meest aangenaam is echter de vakantie tussen december en april daar in deze periode de minste regen valt. 

De mooiste vakantiegebieden

Baa atol – Kunsthandwerk en tonijnvisserij
Zuid- Ari atol – Rechthoekige atol met fantastische duikriffen 
Noord- Malé atol – Levendige hoofdstad en vliegveld

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), begin van de Ramadan (afhankelijk van de islamitische kalender), Onafhankelijkheidsdag (26 juli), einde van de vastentijd (afhankelijk van de islamitische kalender), Offerfeest (conform de maankalender), Dag van de Overwinning (3 november), islamitisch nieuwjaarsfeest (afhankelijk van de islamitische kalender), Dag van de Republiek (11 november), geboortedag van de profeet Mohammed (afhankelijk van de islamitische kalender en etniciteit), Bekering van de Maldiven tot de Islam (20 december).

Do's en Don'ts

DO's
• Aangepaste kleding. Draag op de door de inheemse bevolking bewoonde eilanden ingetogen kleding en bedek bij een bezoek aan een moskee schouders en benen.
• Zonnebrand. U bevindt zich op de evenaar dus gebruik crèmes en draag een hoed om een pijnlijke zonnebrand te voorkomen.
• Muggenbescherming. Dengue en Chikungunya zijn deels verspreid en kunnen ook na uw terugkeer nog uitbreken. Draag derhalve vooral ‘s avonds en ‘s nachts lange, lichte kleding en gebruik insectensprays en muskietennetten.

DON‘Ts
• Fooi geven. Dit is op de Maldiven niet alleen niet gebruikelijk maar wordt zelfs officieel afgeraden.
• Ongeoorloofde import. Neem geen alcohol, pornografisch materiaal of varkensvlees mee op reis aangezien dit op het vliegveld in beslag wordt genomen. Ditzelfde geldt op de terugreis voor zand, schelpen en koraal.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater is niet altijd van goede kwaliteit. Maak dus liever gebruik van gekookt water of water in flessen.
Heb ik een adapter nodig? Op de Maldiven vindt u niet dezelfde stopcontacten als in Europa dus een adapter is noodzakelijk.
Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen komen in de regel niet overeen met de Europese standaard. In het bijzonder bij een ernstige ziekte of zware verwonding kan dit niet ter plaatse worden behandeld. Een reisverzekering met terugreisoptie is derhalve aan te raden. 

Beste tips en ontdekkingen

Malé
Het leven in de hoofdstad vormt een sterk contrast met de vredige rust van de rest van het land. Weliswaar is Malé, ondanks de kunstmatige landwinning van de laatste jaren, nog steeds klein maar hier leven desondanks een derde van alle Maldivers hetgeen de stad tot de dichtsbevolkte ter wereld maakt. Alleen al de bontgekleurde, levendige handel maakt het een bezoek waard. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de bruisende markten, in de nieuwe en Old Friday moskee en tijdens een bezoek aan het Nationale Museum.  

Old Friday Mosque
De Old Friday moskee in Malé is de oudste moskee van het land. De wanden zijn vervaardigd van koraal en rijk versierd terwijl de ornamenten aan plafond, vensters en deuren uit tropische houtsoorten zijn gesneden. Ook het aangrenzende kerkhof is met haar koralen grafstenen een indrukwekkend schouwspel.  De nieuwe vrijdagmoskee staat niet ver weg en is de grootste van het land. Met haar marmeren wanden en gouden koepel is ze een interessante tegenstelling tot haar voorgangster maar bevat niet minder artistiek Maledivisch handwerk.

Banana Reef
Het rif bij de Noord-Malé atol was één van de eerste bekende duiklocaties van het land en is nog altijd één van de mooiste. Licht hellend van 2-30 meter biedt het een adembenemende blik op de gevarieerde onderwaterwereld van de Maldiven. In het kristalheldere water kunnen zelfs roggen en haaien worden geobserveerd.

Regio's in Malediven