Par njuter av utomhus termalpool

Thermale watertherapie

Ervaar de helende krachten van thermaal water

Thermale waterkuur

De thermale kuur is de klassieker onder de kuren en dus de waarschijnlijk meest bekende kuurvorm. Het heilzame water kan worden gebruikt als inhalaties, drinkbehandelingen, of zelfs massages. Daarnaast heeft het water een hoge zout- en mineralengehalte en een hoge watertemperatuur van minstens 20 graden. Dit zorgt voor een opwekkend effect op uw lichaam en dus helpt het bij de meest uiteenlopende ziekten te voorkomen en te behandelen.

Hier kunt u meer lezen over de geschiedenis van de thermale watertherapie, waarvoor het voor wordt gebruikt en waar u de behandelingen kunt doen.

Verfrissende thermale water

Overzicht

Verloop van een thermische kuur

Hoe een thermale kuurvakantie u kan helpen

Van Hongarije tot Spanje - hier zult u genieten van uw gezondheidskuur

   Hongarije

   Tsjechische Republiek

   Slovenië

   Duitsland

   Polen

   Spanje

   Italië

   Slowakije

   Litouwen

Boek uw thermen vakantie 

Onze populairste thermaal kuur programma's

Of heeft u gewoon het perfecte aanbod nodig? Gebruik gerust onze hotel zoekmachine:


Verloop van een thermale watertherapie

We starten met algemene kennis over thermale watertherapie. Al in de middeleeuwen werd deze vorm van genezing vaak gebruikt. Vooral onder de Romeinen waren thermale baden erg populair. Het zal u misschien verbazen dat ongeveer de helft van alle bestaande spa's op de ruïnes van Romeinse baden zijn gebouwd! Een gebrek aan infrastructuur beperkte het gebruik van de baden. Pas in de 18e eeuw ontwikkelde zich een echte "bad-toerisme" nadat wegen en woningen waren gebouwd. Net zoals de nakomelingen op een educatieve reis naar Italië werden gestuurd, woonden rijke oudere meesters in de populaire thermale baden rond Bath, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně. Na verloop van tijd werd alles natuurlijk geprofessionaliseerd. Bronnen werden beschermd en vanaf de 19e eeuw hielden goed opgeleide thermale artsen toezicht op de uitvoering van de cursussen. Tegenwoordig wordt een thermale kuren meestal uitgevoerd onder medisch toezicht en met een behandelplan dat individueel voor u wordt opgesteld. 

Veel spa hotels zijn direct gekoppeld aan een grotere term die te bereiken is via de zogenaamde "badjasgang". Op die manier hoeft u niet bang te zijn voor enig ongemak bij slecht weer. Bovendien zijn enkele therapeutische behandelingen zeldzaam. De thermale waterkuur wordt vaak aangeboden als een "intensieve kuur", dus deze bevat, naast de typische behandelingen, ook programmapunten zoals gymnastiek, nordic walking, massage, echografie of elektrotherapie. Dit wordt meestal afgerond met een gevarieerd entertainmentprogramma, van film- of dansavonden tot biljart of balsporten.

thermaalbad, Romeinse thermen
Een Romeins thermaal bad
Thermaalbad, spa hotel, kuurhotel, thermaalwater
Een jonge vrouw vult een fles thermaal water bij een kuuroordhotel

Dit is hoe een thermale waterkuur u kan helpen

Een thermale watertherapie kan worden genoten door vele, naast alle indicaties.

Er is dus de warmte van één thermaal water dat niet alleen de hele circulaire functie stimuleert, maar ook de spieren ontspant. Een klassiek behandelingsvoorbeeld voor een thermale kuur is hart- en vaatziekten, rugpijn of andere spierkrampen.

Een nog groter pluspunt is - zoals eerder vermeld - de mineralen en zouten waaruit het water bestaat. Deze kunnen helpen bij chronische gewrichtsaandoeningen, reuma, artrose, artritis, osteoporose en jicht.

Bovendien wordt gezegd dat deze samenstelling van het water huidziekten zoals atopische dermatitis en allergieën verbetert.

Als een drinkkuur kunnen de mineralen ook ziekten van het spijsverteringsstelsel verlichten, waardoor ze hun genezende werking ontwikkelen bij aandoeningen van de luchtwegen.

Niet in de laatste plaats verhoogt een thermale waterkuur het welzijn. Het kan dus een positief effect hebben op stress, vermoeidheid en burn-out.

kvinna, termalbad
Dame geniet van een bad in een thermaal zwembad
Karlovy Vary, bronnen,Tsjechie
Thermische bron in Karlovy Vary

Van Hongarije tot Spanje - hier zult u genieten van uw gezondheidskuur

Hongarije

Elk land en elke bron heeft een andere minerale samenstelling. Bovendien kan de temperatuur natuurlijk sterk variëren. Het is daarom belangrijk dat u de perfecte thermische spa voor u vindt. Hier zijn echter verschillende uitstekende bestemmingen voor u:

Bezoek bijvoorbeeld Hongarije. Hongarije staat bekend als het land met 1000 bronnen en kan terugkijken op een lange badtraditie. Er is niet alleen een aangenaam mediterraan klimaat, maar ook een aantrekkelijke vrijetijds- en zeer professionele spa-huizen. In Bad Heviz is er bijvoorbeeld het grootste thermale badmeer van Europa. Het hoge zwavelgehalte in dit water is bijzonder geschikt voor de behandeling van reumatische bewegingsstoornissen.

In Bad Sárvár komt het geneeskrachtige water ook uit een diepte van 1000 meter. Geen wonder dus dat het vooral bij aandoeningen van de luchtwegen kan helpen.

Bad Bük maakt indruk met zijn idyllische locatie aan het Balatonmeer. Bovendien wordt gezegd dat Büks gezondheidswater een positief effect heeft op maag- en galproblemen.

Boedapest is een ideale keuze als u uw thermische kuur wilt combineren met een stedentrip.


Tsjechië

Of trekt Tsjechië u meer aan? Dan bent u precies goed in de beroemde spa-driehoek rondom Františkovy Lázně, Karlovy Vary en Mariánské Lázně. Hier kunt u in de voetsporen treden van gerespecteerde kunstenaars en politici, of gewoon profiteren van de kalmerende helende krachten van de lokale minerale en thermische bronnen. Het modieuze frame wordt in elk geval bepaald door de klassieke zuilen en elegante badhuizen. Wat vooral wordt behandeld in de Boheemse spa-driehoek zijn ziekten van het spijsverteringsstelsel en metabole stoornissen tot diabetes en obesitas. Mariánské Lázně onderscheidt zich echter ook door een ander bijzonder kenmerk: de idyllische stad en haar omgeving hebben in totaal 140 minerale bronnen van verschillende composities. Zo kan bijna alle lijden worden behandeld in Mariánské Lázně.


Slovenië

Een ideale bestemming is natuurlijk Slovenië. Meren, ongerepte natuur, lange zandstranden, hete bronnen - De natuurlijke schoonheid van de Adriatische kust, de schilderachtige bergen, de Dolomieten en de heuvels van het Bacher-gebergte (Pohorje) zijn wonderbaarlijk. Wat vooral opvalt in het water van Slovenië is de warmte. Het water komt tot 1500 meter diep en is 72 graden heet. Gekoeld tot een comfortabele 36 graden, heeft het een pijnstillende werking en wordt daarom vaak gebruikt voor pijngerelateerde ziekten zoals reuma, artrose of na een operatie. Bezoek bijvoorbeeld Moravske Toplice, Rogaška Slatina, Portorož of het thermale bad Zrece en geniet van eersteklas gezondheidsbehandelingen.


Duitsland

U vindt ook de goede bestemmingen voor uw thermische kuur in Duitsland. Hier vallen vooral de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg op:

Reis bijvoorbeeld naar het Beierse Bad Griesbach waar het rustgevende wellnesswater uit de diepten van het Rotttal komt. Of ontdek Bad Gögging. Dit Beierse kuuroord heeft niet alleen een thermische bron, maar ook enkele zwavelbronnen. Deze bronnen hebben een gunstig effect op gewrichtsproblemen en hielpen de Romeinse soldaten al 2000 jaar geleden met regeneratie.

Cursussen worden ook graag voorgeschreven voor het Zwarte Woud (Zwarte Woud). De kuuroorden die zich hier bevinden bevinden zich meestal op een hoogte van 800 tot 1000 meter. Evenzo is de dichtheid van gezondheidsbronnen behoorlijk indrukwekkend. Bezoek bijvoorbeeld het nobele kuuroord Baden-Baden en kies uit een totaal van 12 thermische bronnen voor uw respectieve gezondheidsproblemen.


Polen

Of verkiest u een landschap met prachtige meren, natuurlijke rivieren, berglandschap en middeleeuwse kastelen voor uw thermale kuurvakantie? Dan hebben we de volgende aanbeveling: Polen.

Bad Flinsberg is een pittoresk resort op de hellingen van Jizerberg. Het lokale thermale water met een hoog radon- en zwavelgehalte wordt sinds de 18e eeuw gebruikt voor de behandeling van ziekten zoals reuma, astma of psoriasis.


Spanje

De grootste warmtebron in Spanje is te vinden in Cuntis, in het prachtige noordwestelijke deel van het land. De bron bevindt zich in een groot kuurpark dat wordt omringd door verschillende hotels. Vooral populair is Cuntis voor de behandeling van gewichtsproblemen en huidziekten. Een pluspunt is ook de nabijheid van de beroemde bedevaartplaats Santiago de Compostela.

Voor degenen die een thermische klasse van de hoogste klasse willen ervaren midden in een adembenemend rotslandschap, zijn de thermale bronnen in Segura de los Baños geschikt. Hier zit u tijdens uw spabehandeling in het buitenzwembad en geniet u tegelijkertijd van een uitstekend uitzicht op de indrukwekkende kliffen. Actieve vakantiegangers zijn blij met de vele mogelijkheden om te wandelen en culturele enthousiastelingen zijn enthousiast over de kastelen en kloosters in de omliggende dorpen.


Italië

Het natuurlijke wondermiddel in Italië is "Fango", wat een prachtige aanvulling is op het plaatselijke thermale water. Slechts een paar kilometer van Padua liggen de twee resorts Abano Terme en Montegrotto Terme. Ze zijn ingebed in de heuvels van Eugean, een reeks heuvels van vulkanische oorsprong die heerlijk warm zout water produceren.

Er zijn ook warmwaterbronnen in Toscane. Bezoek Montecatini Terme die indruk maakt met 9 thermale baden. Hun verschillende composities beloven verlichting van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder problemen met het spijsverteringsstelsel.


Slowakije

Het beroemdste thermale bad in Slowakije is Piešťany. De thermische bron, die is ingebed in een bos, evenals de meeste spahotels, bevindt zich op een eiland dat daarom ook "gezondheidseiland" wordt genoemd. Al sinds de 19e eeuw worden reumatische aandoeningen hier effectief behandeld. 

En als u niet naar Piešťany wilt reizen, hebben Velká Fatra, Turčianske Teplice en Rajecké Teplice ook een grote selectie speciale gezondheidsbronnen.


Litouwen

Een ander hoogtepunt van thermale watertherapievakantie is Litouwen. Allereerst moet het kuuroord Druskininkai worden genoemd, dat kan worden beschouwd als een van de oudste kuuroorden in Europa. De kleine stad werd al in 1794 gesticht en een paar decennia later maakte tsaar Nicolaas I. de stad tot het eerste adres voor ambtenaren van het tsaristische koninkrijk. Deze mochten hun kuurvakanties doorbrengen in Druskininkai. Naast deze historische pracht overtuigt Druskininkai met zijn gezondheidsfactoren. Het heeft genezende turfslib en 12 minerale bronnen die samen de basis vormen voor thermische behandelingen die hier worden uitgevoerd.

Een andere interessante plaats is Birštonas met zijn hoogwaardige minerale bronnen. Veel van de thermale hotels zijn idyllisch gelegen in dennenbossen en gebruiken de natuur als een belangrijke basis voor ontspanning en genezing.

Utsikt över Vilnius Kuuroorden in Litouwen
Ung kvinna njuter av behandling med vatten Thermaalbaden in Litouwen

Hier leest u hoe u een thermale watertherapie vakantie boekt

Wij zijn Europa's nummer één touroperator voor gezondheidsreizen en kijken terug op 40 jaar ervaring op dit gebied. Dit betekent dat we u zeer goede prijzen kunnen aanbieden voor ontspannende vakantiepakketten.

Om optimale resultaten te bereiken bij een thermische behandeling, raden wij een verblijf aan van ongeveer 2 tot 3 weken. Voor herstel en vitale functies is meestal één week al voldoende.

Het is vooral handig als u uw cursusvakantie enkele maanden van tevoren en tijdens het laagseizoen (lente of herfst) boekt. In combinatie met vroegboekkortingen en speciale aanbiedingen in het laagseizoen, kunt u tot 40% goedkoper reizen. Daarnaast bieden goede spahotels speciale tarieven aan voor gezondheidsreizen vanaf 3 weken.

Het is het beste om uw arts te raadplegen voordat u een medische thermische behandeling boekt. Laat ze u een individuele aanbeveling geven en de indicaties vermelden die voor u relevant zijn. Op basis van deze informatie kunt u vervolgens zelf het juiste programma kiezen of contact opnemen met onze experts. Als specialist in gezondheidsreizen hebben wij zeker het perfecte aanbod voor u!

Dit gaat samen met thermische behandelingen

Andere gasten zijn ook geïnteresseerd in:

Uw deskundigen

Ik help u graag verder: 085 208 6422

Stuur mij een e-mail: info@spadreams.nl

SpaDreams

10 redenen om te boeken bij SpaDreams

  • Grote hotel selectie
  • Beste prijsgarantie
  • 99% tevreden klanten
  • 40 jaar ervaring
  • Deskundig advies
  • Gepersonaliseerde vakantie
  • Uitstekende kwaliteit
  • Ondersteuning van begin tot eind
  • Gegevensbescherming
  • Laatste reistrends

Onze populairste thermale watertherapie programma's