Halotherapie

Ontdek de helende kracht van zout

Ervaar de natuurlijke kracht van zouttherapie

Zout staat al eeuwen bekend als een natuurlijke kuur voor lichaam, geest en ziel. Bovendien kan het u helpen weer beter te ademen, daarom is het een uitstekende therapie voor luchtwegaandoeningen zoals astma of bronchitis en kan het ook helpen bij allergieën. Op deze pagina leert u alles over de verschillende zoutbehandelingen en onze beste aanbiedingen.

Meer gezondheid door zouttherapie

Het feit dat zout speciale helende effecten heeft en onder meer geschikt is om infecties en het drogen van wonden te voorkomen, is waarschijnlijk al sinds de oudheid bekend. De oude Egyptenaren en Hippocrates wisten ook van de positieve effecten. In technische termen wordt behandeling met droog zout ook wel "halotherapie" genoemd, wat is afgeleid van het Griekse woord "halo" voor zout. Hoewel deze vorm van therapie in de VS nog relatief nieuw is, wordt er gezegd dat het eeuwen geleden door monniken in Europa werd gebruikt. Na verblijf in natuurlijke zoutkamers zouden ze hebben opgemerkt dat luchtwegaandoeningen werden verlicht. Geschreven onderscheidingen uit de 12e eeuw zouden ook moeten bewijzen dat er op dat moment in Polen al resorts waren met zoutwater mineraalbaden.

Een Poolse arts, Dr. Felix Bochkowsky, die naar verluidt in de jaren 1840 had opgemerkt dat zoutmijnen, in tegenstelling tot metaal- en kolenmijnen, geen ernstige luchtwegaandoeningen hadden en tot de gezondste mensen behoorden.


Vormen van halotherapie en de effecten

Bij elke vorm van behandeling met zout is het uitgangspunt natuurlijk dat de gezondheid wordt verbeterd door contact met zout. Het "witte goud" bevat waardevolle mineralen en micro-elementen - vooral magnesium, calcium, kalium, jodium, broom, natrium en ijzer - en heeft eigenschappen die uiterst positief zijn voor het lichaam: het bevordert de bloedcirculatie, antibacterieel en ontstekingsremmend, maakt slijm los, elimineert ziekteverwekkers zoals luchtpollen en helpt tegen overgevoeligheid van het immuunsysteem.

Er zijn twee hoofdcategorieën van zouttherapie: behandelingen met vocht en behandelingen met droog zout. De eerste omvatten knoflookmengsels, zoutschillen, zout / pekelbaden en spoelbeurten. De kuur met droog zout, ook wel "halotherapie" genoemd, vindt vaak plaats in zogenaamde pekelgrotten of zoutgrotten, waar de zoute lucht wordt ingeademd.  Desalniettemin bieden de grotten een microklimaat dat erg lijkt op dat van een natuurlijke zoutmijntunnel of het zeeklimaat. Andere voorbeelden van behandeling met droog zout zijn zoutinhalatoren en zoutlampen.

Behandelingen met vochtig / nat zout helpen het vocht terug te voeren naar de huid en verbeteren ruwe plekken en roodheid. Vooral zoutbaden en verblijven in zoutkamers werken ontspannend en stressverminderend. Door de hoge luchtvochtigheid in de kamers kan het lichaam het zout gemakkelijker opnemen door in te ademen. 45 minuten in de grot komt overeen met een hele dag aan zee!

Zoutbad

Mujer tomando baño de sal

Zoutbaden bieden verlichting bij huidziekten en helpen tegen stress en uitputting. Als u geïnteresseerd bent in spa-behandelingen, bent u misschien ook geïnteresseerd in balneotherapie.

Zoutpakkingen

exfoliación con sal

Huidpeelings verwijderen oude huid en stimuleren niet alleen de bloedcirculatie, maar stimuleren ook de verwijdering van metabole eindproducten. Niet geschikt voor de gezichtshuid omdat deze te gevoelig is.

Zoutgrotten

gruta de sal

Regelmatige bezoeken aan een zoutgrot kunnen helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen, het elimineren van schadelijke ziekteverwekkers en het regenereren en ontspannen van het hele lichaam.

Zoutspoelingen en inhalaties

inhalaciones salinas

Inhalaties van zout en neusirrigatie zuiveren de luchtwegen bij een verkoudheid of pollenallergie.

Schüssler-zouten

Schüssler-zouten zijn minerale zouten voor de gezondheid. Afhankelijk van het type helpen ze bij gewrichtsproblemen, allerhande ontstekingen, spijsverterings- of bindweefselproblemen en nog veel meer.

Zout-drinkkuur

Bij correct gebruik kan de pekeldrinkkuur een harmoniserende en ontgiftende werking hebben en het immuunsysteem versterken.


Indicaties voor zoutbehandelingen

Een van de grootste gezondheidsvoordelen van zoutbehandeling is het verbeteren van de ademhaling. Deze behandeling is bijzonder geschikt voor aandoeningen van de luchtwegen zoals astma, bronchitis of loopneus. Zouttherapie kan echter verlichting bieden bij veel andere ziekten, zoals:

 • Ontsteking van de keel, frontale sinussen en oren
 • Ontsteking en huidaandoeningen zoals psoriasis, neurodermitis, acne, eczeem en rosacea
 • Hooikoorts en andere allergieën
 • Hoofdpijn en migraine
 • Reumatische aandoeningen
 • Cardiovasculaire ziekten
 • Schimmelziekten
 • Zwakte van het immuunsysteem
 • Slaapstoornissen, vermoeidheid en stress

Contra-indicaties voor halotherapie

Uiteraard moet de geschiktheid voor behandeling in het laatste redmiddel van de kuurarts vallen, maar men kan zeggen dat de volgende aandoeningen meestal aangeven dat het gebruik van halotherapie niet geschikt is: koorts, infectieziekten, open wonden, kanker, ernstige hypertensie, psychische stoornissen en actieve tuberculose.

 

 

 

 

Arztgespräch

Zouttherapie - maar waar?

Voordat u naar de juiste plaats voor uw verblijf in halotherapie vraagt, moet u zich afvragen wat uw doel van de zoutbehandeling is. Als u verlangt naar meer welzijn of "meer ontspannen ademhalen" ver weg van een grote stad, dan is een kort verblijf in een hotel met een zoutgrot of een kuuroord met een zoutfabriek misschien iets voor u. U vindt veel geweldige aanbiedingen in Duitsland, Polen, Hongarije of Tsjechië. Als u de energie van de zee wilt voelen en u zich voornamelijk bezighoudt met behandeling met zout water, d.m.v. pekel of zeewater, dan raden we u aan onze thalassotherapie-aanbiedingen nader te bekijken. Als u een ernstiger huid- of ademhalingsprobleem en uzelf wilt behandelen in de hoop op resultaten op lange termijn, dan zal een reis naar de Dode Zee de beste resultaten opleveren.

 

 

Bodenmeer
Het Bodenmeer
Mummelmeer, Zwarte Woud
Mummelmeer, Zwarte Woud

Halotherapie in Duitsland

Soms is de zee te ver weg voor een korte vakantie of is er simpelweg niet genoeg tijd om twee weken aan zee door te brengen. De Duitse zee, met zijn relatief lage zoutgehalte, kan niet concurreren met regio's als de Dode Zee. Toch is een effectieve en ontspannende zoutkuur in Duitsland heel goed mogelijk! Als u niet ver wilt reizen en maar een paar dagen hebt, zijn zoutgrotten en grotten een geweldig alternatief voor traditionele zouttherapie aan zee. Een verblijf van slechts 45 minuten in een zoutgrot is te vergelijken met het effect van een hele dag aan zee.

In Radolfzell aan de oevers van het Bodenmeer kunt u zich vergapen aan de fantastische natuur rond het op twee na grootste binnenmeer van Europa. Talrijke wandel- en fietspaden maken uw verblijf compleet. In Waldachtal-Salzstetten, in het Zwarte Woud, zegt de naam alles. Ontdek de groenblijvende bossen van het Zwarte Woud en haal diep adem in de zoutgrot van het hotel en laad uw energiereserves op. Het inademen van zout en de bijbehorende mineralen en sporenelementen zoals calcium, magnesium en jodium verlicht chronische luchtweginfecties en versterkt het immuunsysteem. De zoutgrotten vormen ook een prachtige oase van kracht voor de ziel. Moet het iets noordelijker liggen? In Bad Bevensen, op de Lüneburger Heide, wordt u omringd door een ruime tuin, op slechts een paar meter van een spa met jodium-pekel, die u uitnodigt om te genieten van gezond baden.

Als u geïnteresseerd bent in het klimaat van de dode zee, dan vindt u het in Bad Salzschlirf an de Rijn. Er is een kuurhotel (TOMESA) waarin het klimaat van de Dode Zee wordt nagebootst en neurodermitis of psoriasis kan worden behandeld.

>> Hier vindt u alle hotels met een zoutgrot in Duitsland.

 

Halotherapie in Oost-Europa

Ook voor zoutbehandelingen kunnen we Oost-Europa van harte aanbevelen. Hongarije, Tsjechië en Polen zijn echte experts op het gebied van halotherapie. Dit feit is nogal verrassend, vooral in Tsjechië en Hongarije, niet? Het thermale water van Bad Sárvár in Hongarije met zijn hoge zoutgehalte is een geweldig alternatief voor de zee en maakt het een populaire bestemming voor gezondheidsbewuste vakantiegangers. Daarnaast hebben veel hotels in deze regio hun eigen zoutgrot, wat een unieke wellnessbeleving belooft met de combinatie van zout en warmte.

>> Klik hier voor de halotherapie-hotels in Hongarije en Tsjechië.

Kuurhotels in Polen hebben ook veel te bieden op het gebied van zoutbehandelingen. Een verscheidenheid aan behandelingen op basis van jodium, zout water en zoutproducten, inhalaties en massages, bodyscrubs en meer maken uw verblijf uniek. Vooral rond Kolberg bent u in goede handen. In het westen van Kolberg ligt het zogenaamde zouteiland. Waar vroeger de graduatietorens en zoutwerken van de stad waren, kunt u nu een pekelbron vinden, waarvan het water wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, van pekelbaden tot drinkkuren - en ook voor het inleggen van ingelegde komkommers. De frisse lucht en de vredige atmosfeer van de Poolse Oostzee dragen bij aan een perfecte ontspanning.

>> Klik hier voor het aanbod halotherapie in Polen.

 

 

 

Karlovy Vary, Tsjechië
Karlovy Vary (Karlsbad), Tsjechië
Kolberg, Polen
Kolberg, Polen

 

 

Thalassotherapie aan de Middellandse Zee

Als u zich voornamelijk bezighoudt met behandeling met zout water, bijvoorbeeld pekel- of zeewater, raden we u aan onze aanbiedingen voor thalassotherapie nader te bekijken. Thalasso-behandelingen zijn gebaseerd op het gebruik van alle geneeskrachtige middelen uit de zee. Als onderdeel van deze kuur zijn er zeezoutbaden, inhalaties met zout water, algen- en slibverpakkingen en vele andere toepassingen - plus veel frisse zeelucht en zon.

>> Naar onze kuren met Thalasso

 

Zouttherapie aan de Dode Zee

Het natuurlijke zoutgehalte van de Dode Zee is ongeveer 30%, wat overeenkomt met een zoutconcentratie die 10 keer hoger is dan in de Middellandse Zee. Het hoge zoutgehalte verandert zelfs de dichtheid van het water. Hierdoor kunt u op uw rug op het water gaan liggen als u in de Dode Zee gaat baden. Als een enorm zoutbad is de Dode Zee de perfecte reisbestemming voor iedereen die een gezonde vakantie nodig heeft in een genezend microklimaat bestaande uit zout water, droge woestijnlucht en zachte zonnestraling. In de regel wordt deze kuur aanbevolen voor mensen met huidaandoeningen, ernstige astma- en luchtwegaandoeningen, evenals reumatische aandoeningen (dan ook in combinatie met helende modder). U kunt meer informatie over dit onderwerp vinden op onze Dode Zee-pagina.

 

 

Mujer flotando en el Mar Muerto

Onze populairste aanbiedingen voor vakanties met zouttherapie

      

 

 

 

 

                        

FAQ - Halotherapie

Welke problemen behandelt halotherapie?


 1. Ontsteking van de keel, sinussen en oren
 2. Huidontsteking en huidziekten zoals psoriasis, neurodermitis, acne, eczeem en rosacea
 3. Overreacties van het immuunsysteem
 4. Hooikoorts en andere allergieën
 5. Reumatische aandoeningen
 6. Slaapstoornissen, vermoeidheid en stress


Waarom zou ik zouttherapie moeten doen?

Zout...
 • ...is een natuurlijke remedie.
 • ...maakt de luchtwegen vrij.
 • ...is goed voor de huid.
 • ...versterkt het immuunsysteem.
 • ...ontspant lichaam en geest.


Hoe lang moet een halotherapieverblijf duren?

Het hangt af van uw gezondheidstoestand en de gewenste resultaten. Als u gewoon wilt ontspannen in een zoutgrot - of een paar keer diep en rustig zeelucht wilt inademen, zijn een paar dagen genoeg. Als u echter ernstige problemen zoals astma wilt behandelen, moet u van tevoren met uw arts spreken en zijn advies opvolgen. Neem gerust contact op met onze reisexperts en wij adviseren u persoonlijk.


Mogen kinderen mee naar een zouttherapievakantie?

Ja, zouttherapie is een volledig natuurlijke therapie en daarom ook geschikt voor kinderen. Daarnaast bieden veel van onze hotels ook programma's en activiteiten voor kinderen, zodat mama en papa tijdens hun vakantie zorgeloos kunnen ontspannen.


Wat kost een verblijf met halotherapie?

Zeven nachten in een hotel, inclusief zoutbehandelingen zoals inhalaties en een verblijf in de zoutgrot, zijn in Polen verkrijgbaar voor minder dan 200 euro. De meeste aanbiedingen voor een week liggen rond de 500-700 euro en zijn meestal inclusief halfpension. Neem contact met ons op. Samen vinden we de beste prijs-prestatieverhouding voor uw persoonlijke behoeften.


Hoe en wanneer moet ik boeken?

We raden u aan om uw reis van tevoren te boeken - er zijn meer vroegboekkortingen dan last-minute deals, omdat hotels graag vroeg beginnen met plannen. Zo zorgen zij ervoor dat er voldoende opgeleid personeel, therapeuten en artsen beschikbaar zijn voor de behandelingen en wellnessprogramma's. Boek tijdig uw gezondheidsvakantie, het liefst minimaal 3 maanden van tevorens.

Laat u inspireren