Costa Rica Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Costa Rica-vakantie

Onderduiken in de betoverende wereld van Costa Rica – tussen de Caraïben en de Pacific vindt u eindeloze regenwouden en witte droomstranden, die u uitnodigen om een cocktail te drinken onder de palmbomen. Kom mee op een unieke reis naar de kleurrijke wereld van Zuid-Amerika, waarop u geniet van luxe wellness- en beautybehandelingen en de charmante gastvrijheid van de Zuid-Amerikanen kunt ontdekken.

Feiten en cijfers

Ligging: Centraal-Amerika, in het noorden grenzend aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama
Oppervlakte: 51.100
Hoofdstad: San José
Inwoners: 4,95 miljoen (januari 2018)
Godsdienst: overwegend christelijk
Taal: Spaans (hoofdtaal), in het algemeen wordt er ook Engels gesproken
Tijdzone: UTC – 06:00
Valuta: Colón (actuele wisselkoers vindt u op internet)

Aankomst en vertrek

De grootste vluchthavens liggen in San José, Liberia, Quapos, Tambor en Tamarindo.

Ter plaatse: Het openbaar vervoer is goed opgebouwd. Het voornaamste vervoermiddel voor korte en lange trajecten is de bus. Voor omgerekend 10 euro bereikt u vanuit de hoofdstad San José ongeveer alle populaire steden.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Costa Rica is tropisch. De temperaturen verschillen amper van elkaar het gehele jaar door. 

Er zijn maar twee seizoenen: de regentijd, ongeveer van mei tot november, en de droge tijd, ongeveer van december tot april. Regentijd betekent hier alleen niet non stop regen, maar eerder een tropisch buitje op de namiddag. De bergketen Cordillera zorgt voor verschillen tussen de vochtige Caraïbische kust en de drogere Pacifische kust. De gemiddelde temperatuur ligt gedurende het hele jaar tussen 23,6 °C (San José) en 25,2 °C (Puerto Limón).

Houd er rekening mee dat de kerst- en paasvakantie voor de lokale bevolking zelf de populairste vakantietijden zijn en dat de toeristische gebieden in deze tijden erg drukbezocht zijn. 


De mooiste vakantiegebieden

National park Tortuguero
Voor natuurliefhebbers is het betoverende Tortuguero een must-see. Dit nationale park ligt aan de adembenemende Caraïbische kust en biedt naast brulapen en kapucijners een thuis aan talrijke leuke luiaards en schildpadden.  Hier is de reis ernaartoe zelf al een avontuur, want deze tropische jungle-oase bereikt u alleen via het water of via het vliegtuig.

Puerto Viejo
Wie op zoek is naar pure ontspanning, zal hier tevreden gesteld worden: in Puerto Viejo, een klein dorp met een wit zandstrand, tikt de klok anders. Terwijl u op de achtergrond zachte reggaemuziek hoort, vindt u hier vriendelijke lokale bewoners, geniet u van typische Costa Ricaanse gerechten en dranken in een van de talrijke bars en restaurants en probeert u de beste nacho’s ter wereld.

Manuel Antonio
De vestiging Manuel Antonio en het erbij horende kleinste nationale park van Costa Rica liggen aan de smaakvolle Pacifische kust. Dit populaire gebied staat bekend om haar schattige en zeldzame dierlijke bewoners. Ook vanwege haar unieke badstranden is de regio zeer populair. Ook niet verkeerd: de harten van duikliefhebbers zullen hier sneller gaan kloppen.

Het Arenalmeer
Dit meer is het grootste en meest indrukwekkende stuwmeer van dit veelzijdige land. Hier heeft u een prachtig uitzicht op een van de grootste vulkanen van Costa Rica. La Fortuna is een levendig plaatsje aan de voet van de vulkaan –  het bezoeken van de bekende waterval, die midden uit de jungle lijkt te verschijnen, is hier de moeite waard. Bij een bezoek aan de Ecotermales kunt u heerlijk tot rust komen, tussen warme, door de vulkaan verwarmde waterbronnen. Een andere tip is het nationale park Monteverde, dat uitnodigt tot een unieke wandeling in het nevelbos. Beide plaatsen hebben bovendien een ongelooflijk veelzijdig vrije tijdsaanbod.

(SpaDreams kan de juistheid, volledigheid en actualiteit van deze informatie niet garanderen.) 

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Gedenkdag van Sint Jozef (19 maart), groene donderdag (maart/april, altijd op een donderdag), Goede Vrijdag (maart/april, altijd op een vrijdag), Gedenkdag moord op Rivas (11 april), Dag van de arbeid (1 mei), verbinding van Guanacaste (25 juli), Moederdag (15 augustus), Onafhankelijkheidsdag (15 september), Kerstmis (25 december)

Er kunnen in bepaalde regio’s meer lokale feestdagen zijn.

Do's en Don'ts

DO’s: 
Gebruik uw Spaans, hoe hoog of laag uw niveau ook is! De Costa Ricanen weten uw inspanningen zeer op waarde te schatten en zullen u veel opener behandelen. “Pura Vida” (puur leven) is in dit land een populaire begroeting en afscheidsgroet.
Gebruik liever openbaar vervoer dan een huurauto. Buschauffeurs kennen het land zeer goed, terwijl toeristen met de soms onduidelijke straten nog wel eens problemen hebben.
Denk aan voldoende zonnebrand en insectenspray, deze kunt u het beste van huis meenemen. 

DON’Ts
Neem geen zelf geplukte souvenirs uit de natuur mee! Hoe mooi de planten- en dierenwereld van Costa Rica ook is, deze wordt zeer goed beschermd en dit wordt ook consequent nageleefd.
Kies de juiste kleding uit: in het algemeen wordt in Costa Rica de voorkeur gegeven aan comfortabele en gemakkelijke kleding. Buiten de badgebieden wordt het dragen van badkleding niet graag gezien. Bij het bezoeken van kerken wordt lange, luchtige kleding, die de armen en benen bedekt, aanbevolen

Vakantietips

Kan je het leidingwater drinken? Het leidingwater in Costa Rica komt meestal uit de nationale parken en heeft daarom in de meeste regio’s drinkwaterkwaliteit. 
Heb ik een adapter nodig? In Costa Rica zijn er verschillende stopcontacten. In het algemeen worden de stopcontacten type A en type B gebruikt. De netspanning bedraagt meestal 120 V bij een frequentie van 60 Hz. 

Regio's in Costa Rica