Warmwaterbronnen

De positieve effecten van thermale bronnen in Europa en wereldwijd

Een "warmwaterbron" is per definitie een bron waaruit warme grondwater komt van meer dan 20 graden Celsius. Omdat dit water van enkele duizenden meters diepte kan komen, is het meestal niet alleen warm, maar bevat het ook veel mineralen waarvan wordt gezegd dat ze een positief effect hebben op het lichaam. Om deze reden moeten warmwaterbronnen ook worden opgevat als een subcategorie van "geneeskrachtige bronnen".

Het thermale water dat bij een thermische bron naar de oppervlakte wordt gebracht, wordt vervolgens gebruikt als onderdeel van een thermische kuur voor verschillende vormen van behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan baden in een thermaal bad of het inademen of drinken van thermaal water.

Lees hier hoe warmwaterbronnen ontstaan, welke eigenschappen ze bevatten, welke thermale bronnen in Europa absoluut een reis waard zijn en welke ziekten op deze plaatsen behandeld kunnen worden.

Snelmenu


De vorming van warmwaterbronnen

Laten we beginnen met de oorsprong van warmwaterbronnen. Het enige dat u hoeft te onthouden, is:

Thermale bronnen komen voor waar aan drie eigenschappen te vinden zijn ...

  1. Er is een aanzienlijke grondwatervoorziening.
  2. Er zit een barst in de aardkorst.
  3. Het is een gebied met verhoogde vulkanische activiteit of diepe stromingen.

De combinatie van deze 3 factoren leidt er uiteindelijk toe dat warm water met mineralen het aardoppervlak bereikt. De temperatuur van het water van de hete bronnen kan natuurlijk enorm verschillen. Als absolute overtreffende trap in Europa kunt u zich de Oostenrijkse gemeente Bad Blumau herinneren. Hier werd een warmwaterbron van 107 ° C gemeten. Maar ook de bekende kuuroorden Aken en Karlsbad hebben hete thermische bronnen met een watertemperatuur van meer dan 70 ° C.


Eigenschappen van de thermale bronnen

Warmwaterbronnen ontwikkelen genezende kracht door twee hoofdfactoren: de temperatuur en de componenten.

Wat de temperatuur betreft, moet u weten dat een stijging van de lichaamstemperatuur met slechts 1 ° C een toename van het energieverbruik van het lichaam met + 17% veroorzaakt. Om deze reden wordt vooral bij overgewicht of stofwisselingsstoornissen heet thermaal water gebruikt. Daarnaast kan een hogere temperatuur ook beter helpen bij spieraandoeningen. Dit is ook de reden waarom thermische behandelingen tot het gebied van thermische therapie behoren.

Wat betreft de componenten van de geneeskrachtige bronnen is het vooral belangrijk om te letten op een hoge concentratie van het mineraal dat helpt bij uw ziekte. "Mineraal" betekent hier een anorganische voedingsstof die uw lichaam niet zelf kan produceren. Het moet daarom bewust worden toegevoegd (bijvoorbeeld in de vorm van een thermische uitharding). De meeste mineralen zijn de klassieke elementen uit het periodiek systeem, die ofwel in een zuivere, ongebonden vorm zijn, d.w.z. als ‘ionen’ of in verbindingen met andere elementen. Vooral chloor, waaraan weinig genezende krachten worden toegeschreven, is gemakkelijk aan te sluiten en versmelt direct met andere elementen. Dus wees alsjeblieft niet verbaasd als u leest over natriumchloride in plaats van puur natrium voor de hete bron van uw keuze.

In onderstaande tabel ziet u welk mineraal een genezende werking heeft bij welke ziekte. Gezien het grote aantal mogelijke verbindingen hebben we ons beperkt tot de zuivere, ongebonden bulk- en sporenelementen.


Behandeling van aandoeningen

Nu u goed op de hoogte bent van de samenstelling van mineraalbronnen, willen we u specifieke voorbeelden geven van overeenkomstige geneeskrachtige wateren in Europa. Voor dit doel hebben we voor elke indicatie één locatie opgesomd met een nuttige helende bron:

Musculoskeletale indicaties

Reumatische aandoeningen

Heeft u last van reuma? Dan kunnen we het Hongaarse stadje Hajdúszoboszló als absolute tip aanbevelen. Al meer dan 70 jaar staat het bekend als het "internationale Mekka voor reumapatiënten". En dat is niet zo gek, want het geneeskrachtige water van de bron bestaat hier grotendeels uit natriumchloride.

Gewrichtsaandoeningen (artritis/artrose)

Hongarije is ook een goede keuze voor gewrichtsaandoeningen. In Bad Hévíz heeft een warmwaterbron bijvoorbeeld een heel meer gevormd. Dit meer meet in de zomer tot 36 ° C en in de winter in badhuizen tot 23 ° C. Calcium, zwavel en magnesium zijn de meest voorkomende mineralen. Het is daarom ideaal voor de behandeling van gewrichtsaandoeningen.

Wervelkolomaandoeningen

Zwavelhoudend thermaal water helpt bij problemen met de tussenwervelschijf en wervelkolom. Bezoek het Beierse kuuroord Bad Wörishofen, de plaats van oorsprong van de Kneipp-kuur. Hier komt de thermale bron op tot een diepte van 1.100 meter en wordt vervolgens omgeleid naar warme zwavelbaden met een temperatuur van 34 ° C tot 37 ° C.

Rugpijn

Wordt u gekweld door rugpijn? Onze tip is het geneeskrachtige water in Bad Gastein in Oostenrijk, dat ook in het naburige Bad Hofgastein wordt gebruikt. Het komt op bij een temperatuur van 46 ° C en is verrijkt met het edelgas radon.

Spierpijn

Bij spierproblemen, kunnen we de thermale bronnen in de thermale driehoek van de Euganean Hills aanbevelen. De steden Abano Terme, Monteortone Terme en Montegrotto Terme behoren bij de thermale driehoek. Het water is hier niet alleen rijk aan magnesium en calcium, maar wordt ook vermengd met de bekende thermische modder "fango". Het aanbrengen op de huid is een ware traktatie voor spierpijn.

Osteoporose en metabole botziekten

Als u op zoek bent naar calciumrijk geneeskrachtig water, dan bent u in Bad Kissingen aan het juiste adres. Hier wordt het voornamelijk toegediend als onderdeel van een drinkkuur. Met een lengte van 90 m en een oppervlakte van 2.640 m² heeft Bad Kissingen de grootste foyer van Europa. 

Huidaandoeningen

Neurodermitis en psoriasis

Patiënten met neurodermitis of psoriasis hebben vooral baat bij geneeskrachtig water met een hoog natriumgehalte. Een bekende waterige oplossing ("pekel") met natriumchloride is te vinden in Bad Salzschlirf in Duitsland. Bewonder de grootste schildvulkaan van Europa, die 15 tot 18 miljoen jaar geleden dit geschenk van de natuur heeft voortgebracht.

Anti-aging en verjonging

De Hongaarse stad Bad Sárvár staat bekend om zijn "zijdezachte" water met een hoog gehalte aan waterstofcarbonaat, waardoor de huid glad en soepel wordt. Bovendien is het kuuroord Sárvár lid van de Royal Spas of Europe en heeft het het EuropeSpa-kwaliteitszegel ontvangen.

Allergien

Als ein Beispiel für die Behandlung von Allergien kann der norddeutsche Kurort Bad Nenndorf genannt werden. Die hier ansässigen Heilquellen sind reich an Schwefel und Jod. Außerdem sorgt die wunderschöne Landgrafen-Therme für Entspannung auf höchstem Niveau.

Aandoeningen aan organen en zintuigen

Herz-, Gefäß- & Kreislaufkrankheiten

Wenn Sie unter einer Herzerkrankung leiden, könnte eine Thermalkur in Franzensbad Linderung verschaffen. Möglich macht das die Kohlensäure (= bestehend aus Kohlenstoff, Sauerstoff und Wasser), welche im dortigen Heilwasser stark vertreten ist.

Nieren- & Harnwegserkrankungen

Bei Nieren- und Harnwegserkrankungen reisen Sie am besten nach Marienbad. Hier gibt es über 100 Thermalquellen, die zu einem großen Teil bei der Entzündung von Harnwegen und dem Ausscheiden von Nierensteinen helfen.

Gynaecologische en urologische aandoeningen

De Dolomieten in Italië is een echte aanrader, vooral als het om vrouwenproblemen gaat. Hoe zit het met Levico, bijvoorbeeld? Het geneeskrachtige water bevat arseen en ijzer, een unieke samenstelling in Italië en uiterst zeldzaam in Europa.

Maag en darmklachten

Het Tsjechische kuuroord Karlovy Vary is vooral populair voor de behandeling van spijsverteringsproblemen. Meestal ingenomen bij een drinkkuur, wast Karlsbad-water de slokdarm, maag en darmen. Het neutraliseert het aanwezige zoutzuur.

Tandheelkundige zorg

Als u gebitsproblemen heeft, kunt u bijvoorbeeld naar Bad Griesbach in Duitsland, reizen. In totaal borrelen hier 3 geneeskrachtige thermische bronnen, die het hoogste fluoridegehalte van heel Europa hebben.

Luchtwegaandoeningen

In Tapolca vormden thermale bronnen een grottenstelsel met een lengte van 8 kilometer, dat ook een ondergronds meer omvat. De temperatuur van dit zoute grotbad is wordt maximaal 36 ° C. Omdat de lucht erg schoon en pollenvrij is, wordt in Tapolca vaak als een kuuroord gebruikt voor astma en andere aandoeningen van de luchtwegen.

Stress en depressie

Hoge bloeddruk

Het Beierse kuuroord Bad Brückenau staat bekend om de behandeling van hoge bloeddruk. Hier ligt ook de Siebener-bron, die slechts weinig natrium bevat en daarom ook bij patiënten met hoge bloeddruk een genezende kracht kan ontwikkelen in de vorm van koolzuurbaden.

Stress, burn-out en depressie

Het Spaanse stadje Segura de los Baños is ideaal om stress en uitputting tegen te gaan. Het is niet alleen prachtig gelegen midden in de bergen, het magnesium- en calciumrijke water helpt ook bij het revitaliseren.

Migraine

Voor migraine kunt u gebruik maken van de 80 thermale bronnen in Edipsos in Griekenland. Niet alleen de prachtige omgeving, maar ook het hoge gehalte aan opgeloste mineralen belooft verlichting bij migraine. Volgens de legende rustte de oude held Hercules op verzoek van de godin Athena uit in de Aidipsos-bron.

Vermoeidheid en concentratieproblemen

Bent u vaak moet en heeft u concentratieprobleme? SpaDreams raadt u aan om in Rimske Toplice in Slovenië te verblijven. Redenen hiervoor zijn te vinden in het hoge calcium- en magnesiumgehalte van de warmwaterbronnen. 

Metabolisme indicaties

Obesitas en gewichtsproblemen

Net als voor spijsverteringsproblemen is Karlovy Vary een goede bestemming voor obesitas. Naast de mineralen is het vooral de hoge watertemperatuur van meer dan 70 °C die de stofwisseling stimuleert.

Diabetes

Een voldoende aanvoer van magnesium is cruciaal bij diabetes. Reis naar Rogaska Slatina in Slovenië. De thermale bronnen liggen daar tot 600 meter diep en bevatten ongeveer 1000 mg magnesium per liter. Deze waarde is uniek in de wereld!


Tips voor een thermen kuurreis

En? Heeft u de warmwaterbron van uw keuze gevonden waar u naartoe wilt reizen? Dan is het nu tijd om het juiste reisaanbod te kiezen! We willen u nog een paar laatste tips geven over reisduur, reisperiode en boekingstijd:

Wat de duur van de reis betreft, kunnen 2 tot 3 dagen voldoende voor u zijn. Zelfs een korte pauze met thermale bronnen kan een ontspannend effect hebben op lichaam, geest en ziel. Mocht u tijdens uw thermaal voorjaarsverblijf een aandoening willen behandelen, dan raden wij u een echte thermale kuurreis aan van 2 à 3 weken.

Een thermische kuur is natuurlijk niet alleen in de zomer te doen. Ook in de lente, herfst en winter is het baden in aangenaam warm water een aanrader. Reis bijvoorbeeld naar het thermale meer van Heviz. Vooral in de winter is er een sterke stoomontwikkeling boven het waterniveau. Dit heeft een positief effect op de gezondheid bij langere inhalaties. Naast een buitenzwembad bieden veel thermen hotels ook een verwarmd binnenzwembad. Een thermen vakantie is dus een ware traktatie, zelfs in koude seizoenen.

Op het moment van boeken moet worden gezegd dat het altijd de moeite waard is om uw reis vroeg te boeken. Mis onze populaire vroegboekkortingen of speciale aanbiedingen die regelmatig worden afgewisseld niet!


Gerelateerde Links

Wilt u meer lezen over thermale bronnen in bepaalde landen? Klik dan op onze specifieke subpagina's of bel ons! Voor een meer gedetailleerde informatie van bepaalde ziektebeelden kunnen we ook onze indicatiepagina aanbevelen.