Bad och dryckeskur med hälsovatten

Minerale Bronnen

Vind de juiste minerale bron voor uw indicaties

Een "minerale bron" is een bron dat "natuurlijk mineraalwater" bevat. Dit water komt ligt op een diepte van enkele duizenden meters uit en bevat een aanzienlijke hoeveelheid opgeloste mineralen die een genezende werking hebben. Door dit positieve gezondheidseffect kunnen minerale bronnen ook in de categorie "gezondheidsbronnen" worden ingedeeld. In tegenstelling tot zijn zusters, de thermale bronnen, hoeven de minerale bronnen niet per se warm te zijn om als gezondheidsbronnen te worden beschouwd. De essentiële factor is het mineraalgehalte.

In de gezondheidssector wordt koud mineraalwater vooral gebruikt als onderdeel van een drinkkuur. Het geneeskrachtige water wordt ofwel overgebracht naar een drinkfontein of in flessen gegoten. De patiënt wordt vervolgens voorgeschreven om gedurende enkele dagen of weken het water te drinken.

In deze pagina komt u meer te weten over hoe minerale bronnen worden gevormd, wat hun helende eigenschappen zijn, waar de bekendste minerale bronnen zich bevinden en hoe u uw reis naar een minerale bron kunt boeken.

Snelmenu


Herkomst van minerale bronnen

Laten we beginnen met de oorsprong van de minerale bronnen. Het antwoord ligt in de waterkringloop van de aarde. Regenwater dringt zoals gewoonlijk de aarde binnen, sijpelt vervolgens door verschillende rotsen en verzamelt uiteindelijk mineralen in diepere lagen van de aarde. Scheuren in het oppervlak van de rotsen zorgen ervoor dat het water weer opneemt en we kunnen het bijvoorbeeld opvangen in drinkwaterbronnen. Daar kan het water zijn helende werking ontplooien tijdens een drinkkuur. Ironisch genoeg is er niet opzettelijk naar veel minerale bronnen gezocht. Op veel plaatsen werd een bepaalde bron pas ontdekt door proefboringen voor olie.


De genezende eigenschappen van de minerale bronnen

Om de genezende eigenschappen van minerale bronnen te begrijpen, moeten de mineralen onder de loep worden genomen. Net als mensen is elke gezondheidsbron heel anders. De frequentie van chemische elementen in de bron geeft aan of water gebruikelijk kan zijn voor een bepaalde gezondheidstoestand. Hieronder introduceren we de meest voorkomende elementen in minerale bronnen en de positieve invloeden. Onthoud dat deze micro- of bulkelementen niet altijd in zo'n ongedefinieerde vorm bestaan. Ze behoren vaak tot andere elementen zoals zuurstof of chloor en zijn dan aanwezig in een chemische verbinding.

Zwavel

Het mineraal zwavel (geïoniseerde vorm sulfaat) wordt voornamelijk gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. Zwavel helpt bij constipatie, stimuleert de lever, gal en pancreas, en voorkomt de ontwikkeling van bepaalde urinestenen. Zwavel zou ook een positief effect hebben op reuma en gewrichtsaandoeningen.

Magnesium

Bij problemen met bot- of spieraandoeningen worden vaak drinkkuren met magnesiumhoudend mineraalwater voorgeschreven. Magnesium kan ook helpen bij stress, vermoeidheid en/of migraine.

Calcium

Net als magnesium garandeert calcium stabiele botten en tanden. Het gaat ook osteoporose tegen.

Natrium

Natrium zou een positief effect hebben op reuma en huidaandoeningen zoals neurodermitis of psoriasis. Het reguleert ook de waterbalans en is daarom geschikt voor het behandelen van hoofdpijn.

Fluoride

Fluoride kent u waarschijnlijk van de tandarts. En terecht: het beschermt tegen cariës en zorgt voor een sterk gebit.

Calium

Calcium wordt gebruikt om spierproblemen te behandelen. Daarnaast wordt bij hoge bloeddruk een voldoende kaliuminname aanbevolen. Het risico op een beroerte van de patiënt wordt aanzienlijk verminderd.

Ijzer

Het element ijzer staat bekend om zijn genezende eigenschappen bij stress, migraine en vermoeidheid. Maar het wordt ook vaak gebruikt om allergieën, urologische en gynaecologische aandoeningen te behandelen.

Radon

Bij rugpijn, reuma of gewrichtsaandoeningen kan een kuur met de juiste dosis radon een goede keuze zijn.

Jodium

djupt andetag

Jodium wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van schildklieraandoeningen. Maar het kan ook allergieën en ademhalingsproblemen verlichten.

Mangaan

Mangaan is de geheime tip voor diabetes. Mangaangebrek wordt ook in verband gebracht met osteoporose.

Boor

De genezende eigenschap van het element boor is nog niet goed onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat boor een rol speelt bij de lichaamseigen productie van oestrogeen, testosteron en vitamine D. Boor wordt voornamelijk gebruikt om osteoporose en gynaecologische of urologische aandoeningen te behandelen.

Silicium

Silicium staat bekend als een kuur tegen huidaandoeningen zoals neurodermitis, psoriasis of anti-veroudering. Het kan ook worden gebruikt voor broos haar of nagels.

Koolstof, kooldioxide

Pas op voor koolzuurhoudend of bruisend gezondheidswater als u lijdt aan spijsverteringsstoornissen of urinewegen en/of blaas problemen heeft.

Zink

Zink geneest spieren, huid, tanden en haar. Het kan ook helpen bij stress, vermoeidheid en gebrek aan concentratie.

Lithium

Lithium staat ook bekend als een "supermineraal" voor de hersenen en ziel. Als gevolg hiervan kan het worden gebruikt bij stress, burn-out, vermoeidheid en gebrek aan concentratie.

In de tabel vindt u verdere verwijzingen naar de genoemde mineralen:

Indicatoren voor mineraalwater


5 belangrijke minerale bronnen in Europa

Tot slot willen we vijf belangrijke mineraalbaden in Europa presenteren.

De Donat-bron in Rogaska Slatina, Slovenië

Het geneeskrachtige water van Rogaska Slatina in Slovenië wordt ook wel "genie uit de fles" genoemd. 300 mg magnesium zit in 0,3 l water uit de Donat-bron. Dit komt overeen met ongeveer tien bananen! De bron bereikt een diepte van 600 m en bevat naast magnesium ook calcium, sulfaten en bicarbonaten.

Geiser bron in Karlovy Vary, Tsjechië

Het Tsjechische kuuroord Karlovy Vary heeft in totaal 79 bronnen. Een van de bekendste minerale bronnen is echter de "Karlsbader Sprudel" (geiserbron in Karlovy Vary). De bron bevindt zich in het centrum en giet gemiddeld 2.000 liter mineraalwater per minuut en bereikt een hoogte van maximaal twaalf meter.

Minerale bronnen in Bad Kissingen, Duitsland

Veel van de Beierse kuuroorden hebben aanzienlijke minerale bronnen en een verbazingwekkende geschiedenis van drinktherapieën. Bezoek bijvoorbeeld Bad Kissingen. Hier kunt u in een prachtige foyer genieten van het geneeskrachtige water. Het is gebaseerd op zeven mineraalrijke geneeskrachtige bronnen, waarvan het water al meer dan 500 jaar wordt gebruikt om verschillende ziekten te behandelen.

Geneeskrachtige wateren in Bad Hévíz, Hongarije

Bad Hévíz is een van de bekendste plaatsen voor minerale bronnen in Hongarije en heeft, net als de hierboven gepresenteerde kuuroorden, een lange traditie van drinktherapieën. Met Salvus, Parádi, Ferenc József, Mira en Hunyadi János zijn er vijf verschillende soorten geneeskrachtig water, die uit verschillende bronnen in de drinkhal van Hévíz kunnen worden gehaald. De meest voorkomende behandelingen zijn leveraandoeningen en spijsverteringsstoornissen.

Zwavel- en thermale bronnen van Montegrotto Terme, Italië

Het idyllische Montegrotto Terme was bij de Romeinen al bekend om zijn belangrijke thermische en zwavelbronnen. Er zijn hier in totaal zes bronnen, die tot een diepte van 3.000 meter stijgen en negen thermale baden voeden. De belangrijkste indicaties zijn chronische huiduitslag, jicht en syfilis. Ook het prachtige landschap en het milde klimaat zorgen voor een hoge mate van ontspanning.


FAQ - Alles over minerale bronnen

Hoe boek ik mijn vakantie in de buurt van een minerale bron?

Valt uw oog op een van de 5 plaatsen en wilt u uw vakantie boeken in de buurt van een mineraalbron? Dan denkt u waarschijnlijk aan een drinktherapie of een thermale watertherapie. Om het perfecte aanbod te vinden, kunt u het beste met uw arts praten, die u de juiste lengte en behandeling voor uw indicaties kan aanbevelen. U kunt ook advies vinden op onze symptomen overzicht Afhankelijk van de periode van uw reis kunnen wij u dan persoonlijke suggesties geven. Wij verheugen ons op uw aanvraag!

Waar kan ik minerale bronnen vinden?

Mineraalwater verzamelt zich vaak in putten. Tegenwoordig kunt u deze bijvoorbeeld vinden in een van de vele mineraalbronnen in Boedapest of in de regio rond Stuttgart in Duitsland, waar de grootste mineraalwaterbronnen van Europa te vinden zijn.

Is er een verschil tussen geneeskrachtig water en mineraalwater?

In tegenstelling tot mineraalwater is natuurlijk geneeskrachtig water geen voedingsmiddel, maar is het toegelaten als geneesmiddel. Er is wetenschappelijk bewijs dat de ingrediënten van het water genezende en preventieve effecten hebben.

Waar komt natuurlijk mineraalwater vandaan?

Natuurlijk mineraalwater is regenwater dat de grond binnendringt en wordt gefilterd en gezuiverd door verschillende rotslagen en grond. Het water verzamelt zich onder een beschermlaag en wordt vervolgens uit de diepte afgevoerd. Het mineraalwater wordt direct bij de bron afgevoerd. Het bevat verschillende samenstellingen van natuurlijke mineralen en micro-elementen.

Waarom is mineraalwater goed voor het lichaam?

Naast het feit dat het lichaam de vloeistof nodig heeft, bevat mineraalwater natuurlijke mineralen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Doordat de mineralen al in het water zijn opgelost, kan het lichaam ze gemakkelijk gebruiken.

Onze populairste hoteldeals met minerale bronnen


Andere gasten waren ook geïnteresseerd in:

Kuur methodes

Hydrotherapie

Balneotherapie

Thalassotherapie