Geneeskrachtige bronnen

Lees meer over geneeskrachtige bronnen

Wilt u meer weten over geneeskrachtige bronnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Op deze pagina vindt u de definitie van geneeskrachtige bronnen en welke verschillende soorten bronnen er zijn. We zullen ook de verschillende vormen van behandeling met bronwater presenteren die worden aangeboden en de verschillende landen waar u naartoe kunt reizen voor uw perfecte kuurvakantie.

Snelmenu


Definitie van geneeskrachtige bronnen

Wat is het concept van geneeskrachtige bronnen? Dit verwijst doorgaans naar alle bronnen waaraan een genezende, verlichtende of preventieve werking kan worden toegekend. Maar "bronnen" zijn niet beperkt tot het aardoppervlak, het bronwater komt van een diepte van enkele duizenden meters. Natuurlijk is de ene bron niet dezelfde als de andere. Lees verder om erachter te komen waarom dat zo is.


De verschillende soorten geneeskrachtige bronnen

Classificatie volgens bronwatertemperatuur en samenstelling

Alle geneeskrachtige bronnen zijn in principe rijk aan mineralen die door het bronwater uit de grond worden getransporteerd. Om deze reden kunnen geneeskrachtige bronnen bijna altijd worden gecategoriseerd als "minerale bronnen". Als de bron niet alleen rijk is aan mineralen, maar ook warm is, wordt het vaak een "thermale bron" genoemd.

Classificatie volgens hydrostatische druk

Waterbronnen kunnen ook worden onderscheiden in termen van hydrostatische druk. Het bronwater kan er bijvoorbeeld "matig" uitkomen. Dit is het geval bij dezelfde druk tussen de atmosfeer en de plaats waar het grondwater uitstroomt, daarom worden deze bronnen vaak "vallend" genoemd. Als daarentegen de druk bij het grondwateruitlaatpunt groter is dan in de atmosfeer, valt de bron in de categorie van "stijgende bronnen".

Classificatie volgens de tijdlijn van de bronactiviteit

Er kan ook een differentiatie plaatsvinden met betrekking tot het watergehalte en de activiteit. Er zijn bronnen die het hele jaar door water transporteren (zogenaamde "vaste bronnen") en bronnen die gedeeltelijk droog zijn (zogenaamde "intermitterende bronnen").

 

 

Stigande källa i Marienbad
naturliga termalpooler i Italien

Therapieën met geneeskrachtige bronnen

Als u wilt profiteren van de genezende kracht van waterbronnen, gebruik het dan als onderdeel van een drinktherapie, thermische therapie of als onderdeel van een yogavakantie. 

Drinkkuren

De meeste drinkkuren gebruiken water uit minerale bronnen. Het geneeskrachtige water wordt naar bronnen geleid en kan vervolgens door uzelf worden ingenomen in openbare drinkhallen of in het kuurhotel. Een drinkkuur vindt doorgaans plaats over een periode van 1 tot 6 weken en is bij vrijwel alle ziekten inzetbaar. De belangrijkste indicaties zijn aandoeningen van het spijsverteringsstelsel en het bewegingsapparaat.

Bezoek onze pagina over drinktherapieën als u meer wilt weten over deze vorm van therapie met de verschillende soorten, de exacte procedure en mogelijke gezondheidsindicaties.


Thermale watertherapieën

Een andere behandelingsvorm waarbij geneeskrachtig water een centrale rol speelt, is de thermische behandeling. In combinatie met baden, inhalaties of behandelingen met geneeskrachtige klei heeft het een verkwikkende werking op het lichaam en kan het helpen bij de behandeling van verschillende ziekten, voornamelijk indicaties van het bewegingsapparaat, spijsverteringsstelsel en huid.

Voor meer informatie bezoekt u onze thermale watertherapie-pagina.


Yoga vakanties

Daarnaast spelen geneeskrachtige bronnen ook een belangrijke rol bij yoga. Veel yogi's zien genezende bronnen als transmitters van levensenergie prana. Deze prana wordt overgedragen door te baden of te drinken. Naast genezing door speciale mineralen, wordt aangenomen dat veel genezende bronnen ook een esoterische kracht hebben, die vaak wordt geassocieerd met meldingen van "wondertherapieën". Evenzo is het natuurlijk vooral ontspannend om te zwemmen in een hete thermaalbad, vooral na een krachtige yogasessie.


Landen en regio's met geneeskrachtige bronnen

Minerale of thermale bronnen zijn op veel plaatsen in Europa te vinden. De grootste bronnen liggen in Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Italië en Duitsland. Maar ook in Azië, bijvoorbeeld in het noorden van Bali, waar de zwavelhoudende geneeskrachtige bronnen in Banjar beter bekend zijn.

Wilt u meer weten over geneeskrachtige bronnen over de hele wereld? Bezoek gerust onze landenpagina's:

FAQ - geneeskrachtige bronnen

Waar zijn minerale en geneeskrachtige bronnen te vinden?

Veel van de waardevolle minerale en geneeskrachtige water worden verzameld in bronnen. Tegenwoordig zijn er nog veel minerale bronnen waar iedereen in zijn eigen behoeften kan voorzien. Naast Boedapest beschikt de regio Stuttgart in Duitsland over de grootste mineraalwatervoorraden in Europa. Elke dag borrelt hier wel 44 miljoen liter water naar boven.

Wat is het verschil tussen geneeskrachtig water en mineraalwater?

Natuurlijk geneeskrachtig water is geen voedingsmiddel, maar wel goedgekeurd als medicijn. Dat de ingrediënten genezende en preventieve effecten hebben, is wetenschappelijk bewezen en wordt streng gecontroleerd.

Welke verschillende soorten mineraalwater en geneeskrachtig water zijn er?

Mineraal- en gezondheidswater is onderverdeeld in drie hoofdtypen:

  1. Chloride water met natrium-, calcium- en magnesiumchloride
  2. Sulfaatwater met natrium-, calcium- en ijzersulfaat
  3. Hydrocarbonaatwater met natrium-, calcium- en magnesiumbicarbonaat

Richtlijnen voor de genezende werking:

  • Calcium (Ca2 +) boven 250 mg / l
  • Magnesium (Mg2 +) boven 100 mg / l
  • Fluoride (F-) boven 1 mg / l
  • Hydrogen carbonate (waterstofcarbonaat) (HCO3-) boven 1,300 mg / l
  • Sulfaat (SO42-) boven 1,200 mg / l
  • Kooldioxide (CO2) = boven 1,000

Daarnaast zijn er ook de thermale bronnen die zich kenmerken doordat het water warmer is dan het omringende grondwater.

Waar helpt geneeskrachtig water bij?

Geneeskrachtige water beïnvloedt zowel organen als het gehele metabolisme. Het water helpt het lichaam op een holistische manier.

Tanden: cariës

Gezondheidswater dat fluoride bevat, kan een tekort aan fluoride compenseren en zo de tanden helpen beschermen tegen cariës.

Slokdarm: maagzuur

Maagzuur wordt veroorzaakt door opstijgend zuur uit de maag. Gezondheidswater met veel bicarbonaat (vanaf 1.300 mg/l) kan het zuur neutraliseren. Afhankelijk van hun samenstelling werken ze net zo goed als in de handel verkrijgbare maagzuurremmers.

Maag: te veel maagzuur

Te veel zuur in de maag tast de slijmvliezen aan en kan op de lange termijn maagzweren veroorzaken. Geneeskrachtige bronnen met veel bicarbonaat (vanaf 1.300 mg/l) buffert het zuur en verlicht zo de klachten.

Darm: langzame spijsvertering

Als de darmen niet meer werken, heeft dat invloed op de gezondheid en het welzijn. Gezondheidswater met veel sulfaat kan hierbij helpen (vanaf 1.200 mg / l). Sulfaat bevordert de aanmaak van spijsverteringssappen en brengt de darmen weer op gang.

Nieren/urinewegen: urinestenen en urineweginfecties

Genezend water helpt de urinewegen goed te spoelen. Als er een vorming is tot urinestenen, kan geselecteerd geneeskrachtig water steenvorming voorkomen of helpen oplossen, afhankelijk van het type steen. Als het gaat om urineweginfecties, maken specifiek geselecteerde geneeskrachtige wateren het leven van de infectieuze agentia moeilijk en remt jet water ontstekingen.

Botten: osteoporose

Genezend water met veel calcium (vanaf 250 mg/l) stabiliseert de botten op alle leeftijden en helpt osteoporose te voorkomen. Onderzoekers ontdekten dat oudere vrouwen die dagelijks een liter geneeskrachtig water met 400 mg calcium drinken, dezelfde botdichtheid kunnen bereiken als een vrouw die 7 jaar jonger is.

Tekort aan mineralen

Calciumrijk water (vanaf 250 mg/l) kan een calciumtekort verhelpen. Calcium is belangrijk voor gezonde en stabiele botten en tanden. Kinderen of volwassenen die melk niet lekker vinden of niet verdragen, kunnen in hun calciumbehoefte voorzien met het water. Een magnesiumtekort kan b.v. spierkrampen of depressie veroorzaken. Magnesiumrijk gezondheidswater (vanaf 100 mg/l) helpt tekorten te voorkomen.

Acids

Geneeskrachtige water met veel bicarbonaat (vanaf 1.300 mg/l) kan verzuring van het lichaam tegengaan doordat het zuren buffert.


Onze populairste deals voor hotels met wellness