Balneotherapy

Balneotherapie

Kuurbehandelingen en definitie van balneotherapie

Ontdek de wereld van balneotherapie

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over balneotherapie: de definitie, oorsprong, de klassieke behandelgebieden en hoe en waar u kunt genieten van een heerlijke kuurvakantie met helende balneotherapiebehandelingen.

 


Wat is balneotherapie?

Balneotherapie definitie:

Een balneo kuur kan worden gedefinieerd als alle therapieën waarbij thermale mineraalwaterbaden of -zwembaden centraal staan. Het omvat meestal baden in natuurlijke thermale meren, zwembaden gevuld met thermaal water of met een directe kraan naar de thermische bron omvatten. Het woord balneotherapie is van Griekse oorsprong en bestaat uit "balneo", wat "bad" betekent, en "therapie", wat "behandeling" of "gezondheidsbehandeling" betekent.

Oorsprong van balneotherapie:

Baden wordt al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te reinigen, te verzachten en te genezen. Archeologen hebben zelfs in het paleis van Knossos badkamers gevonden die dateren uit de 18e eeuw voor Christus en bewijs dat mensen al in de 1e eeuw voor Christus in thermale bronnen en in meren en zeeën baden. Baden was erg populair bij de Romeinen en sommige van hun badhuizen bestaan zelfs vandaag.

In het Victoriaanse tijdperk herwonnen kuuroorden hun populariteit en ontwikkelden zich rond natuurlijke bronnen op prachtige locaties. Artsen verkenden het heilzame gebruik van bronwater voor de gezondheid en ontwikkelden onze moderne spa- en badtherapieën.


Onze 8 populairste bestemmingen voor een balneo kuur


Balneotherapie in combinatie

Aangezien balneotherapie letterlijk "genezing met behulp van baden" betekent, krijgen we vaak de vraag "is het gewoon baden" en niets meer? Het antwoord is natuurlijk nee: balneotherapie omvat tegenwoordig veel verschillende behandelingen en wordt vaak gecombineerd met andere spatherapieën, waardoor een alomvattend holistisch genezend effect ontstaat.

Balneotherapie en hydrotherapie:

Balneotherapie wordt ook vaak gecombineerd met hydrotherapie, die meer gericht is op oefeningen en spierregeneratie met water (in zwembaden, douches, waterstralen etc.).

Balneotherapie en thalassotherapie:

Balneotherapie kan ook gecombineerd worden met thalassotherapie. Thalassotherapie verwijst naar een breed scala aan behandelingen met producten uit de zee, zoals zeewater, zeewier of zeezout, en omvat baden in zeewaterzwembaden, wat dan ook een vorm van balneotherapie is.

Balneotherapie en Kneipp-therapie:

Kneipp-therapie is een typisch Duitse spabehandeling met afwisselend warm- en koudwaterbaden en andere waterbehandelingen en wordt vaak gecombineerd met balneotherapiebehandelingen.

Balneotherapie en mineraalwater-drinktherapie

Zoals je zou kunnen raden, is thermaal bronwater niet alleen geweldig om in te baden, maar ook om te drinken. Dit kan bij mineraalwater-drinktherapie: gewoon het bronwater drinken, in specifieke hoeveelheden voorgeschreven door de kuurarts, wat gunstig is voor spijsverterings- of mineraaltekortproblemen. Of bij inhalatietherapie: wanneer het bronwater wordt ingeademd als stoom, wat zeer gunstig is voor longgerelateerde gezondheidsproblemen.

Balneotherapie aan de Dode Zee

Een balneologische kuur kan ook worden ondernomen aan de Dode Zee in Jordanië of Israël. Dit is vooral gunstig voor mensen met huidproblemen, zoals psoriasis of vitiligo. Bekijk hier onze pagina gewijd aan kuurreizen aan de Dode Zee

      

      

   

Three people of different ages participate in exercise programmes within the framework of balneotherapy
Fill your cup with mineral water

          

    

 Woman enjoying a bath

Balneotherapie voordelen

Een warm bad is heel fijn. Het verwarmt het hele lichaam, ontspant ons, verzacht de spieren, de bloedvaten zetten uit en we kunnen ontspannen. Bovendien worden de in het water opgeloste geneesmiddelen bij een balneobad in gezondheidswater door de huid en ook door de luchtwegen opgenomen. Afhankelijk van de samenstelling van het geneeskrachtige water kunnen deze medicijnen verschillende effecten in het lichaam veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld de stofwisseling stimuleren of een pijnstillend effect hebben. In sommige gevallen bevat het helende water ook andere toevoegingen zoals etherische oliën. Deze worden meestal individueel geselecteerd en aangepast om het positieve effect van het bad nog meer te versterken.

Balneotherapie indicaties:

Een balneo kuur is erg goed tegen: reumatoïde artritis, bloedcirculatie, stressvermindering en revalidatie na sportblessures en algemene verbetering van het welzijn.

 


Klassieke spabehandelingen met balneotherapie

Wat zijn de klassieke spabehandelingen met balneotherapie?

 • Bronwater baden: door de verschillende mineraalsamenstellingen is elk type bronwater geschikt voor verschillende gezondheidsproblemen.
 • Zoutwater baden: het water is van nature zout (d.w.z. uit een zoutmeer of zee) of badzout is er toegevoegd.
 • Zwavelbaden: bronwater met een hoog zwavelgehalte.
 • Modderbaden: minerale modder die lichtjes is verdund met bronwater.
 • Oliebaden: bronwater waaraan een kruidenolie is toegevoegd.
 • Oefening / waterloop: zwemmen in grote zwembaden waar lichaamsbeweging vereist is, zoals met een tegenstroomkanaal.
 • Afwisselend warm-koude baden: eerst brengt u wat tijd door in een warm zwembad om op te warmen, daarna een korte duik in koud water, daarna weer warm water, gevolgd door koud water (wees niet bang voor de korte koude momenten, na 5 minuten in warm water is het heel heilzaam en aangenaam).
 • Gedeeltelijk bad: een bad waar slechts enkele specifieke lichaamsdelen worden gebaad

 

Naast de baden zijn er ook de volgende aanvullende balneotherapiebehandelingen:

 • Therapie met mineraalwater: het bronwater wordt intern gebruikt (drinkbaar). Hiervoor zijn echter maar een paar soorten bronwater geschikt.
 • Inhalaties: het gezondheidswater wordt verdampt in stoom en wordt via de luchtwegen opgenomen.

 

Oudere vrouw in modderbad
Modderbad
Man en vrouw baden voeten
Voetenbad

Hoe u uw kuurreis boekt met balneotherapie

Omdat de meeste van onze kuurprogramma's sowieso balneotherapie bevatten, hebben ze de naam volgens hun specifieke type therapie-aanbod en heeft u een echt uitstekende reeks programma's om uit te kiezen. Houd de volgende arrangementen in de gaten:

 • Thermale watertherapie: Balneo kuur met thermaal water
 • Thalassotherapie: Balneotherapie met zeewater en andere natuurlijke remedies uit de zee
 • Kneipptherapie: Speciale balneotherapie met veel alternatieve warm-koude badbehandelingen en heilzame badzouten en oliën
 • Complexe kuur: Balneo kuur met aanvullende medische behandelingen
 • Modderkuur: Balneotherapie met modderbaden
 • Fangokuur: Balneotherapie met thermaal water en een speciale Italiaanse minerale modder (Fango)
 • Radontherapie: Balneotherapie met radonhoudend mineraalwater
 • Zwaveltherapie: Balneotherapie met zwavelhoudend mineraalwater

U kunt ook uw balneotherapie kiezen op basis van het mineraalwater en de andere natuurlijke remedies die uniek zijn voor de verschillende bestemmingen. Kijk hiervoor op onze kuuroorden-pagina en onze pagina: kuuroorden in Europa.Balneo minivakantie

U hoeft niet altijd een hele week in te nemen voor een kuurreis. Vooral op het gebied van balneotherapie zijn er ook uitstekende aanbiedingen voor balneoweekends of balneo-minivakanties. Bij deze programma's staat ontspanning in het water centraal en meestal zijn er slechts enkele andere therapeutische behandelingen. Klik hier om onze balneo-minivakanties te bekijken.

Ett par njuter av ett bad i poolen

5 elementen van complexe kuur

Therapie drie-eenheid

De beste deals voor uw kuurreis voor een balneologische kuur

Hier vindt u onze balneo bestsellers. Laat u inspireren door deze hoteldeals en word verliefd op uw droomhotel! Of het nu kort of lang is, een vakantie met een balneologische kuur is altijd een goede keuze - uw gezondheid zal u bedanken!

Meer inspiratie nodig voor uw reis? Lees hieronder meer over onze fascinerende spa- en reisonderwerpen:

Balneotherapie wordt vaak gecombineerd met:

Andere gasten zijn ook geïnteresseerd in:

spadreams logo transparent background

10 redenen om te boeken bij SpaDreams

 • Grote hotel selectie
 • Beste prijsgarantie
 • 99% tevreden klanten
 • 40 jaar ervaring
 • Deskundig advies
 • Gepersonaliseerde vakantie
 • Uitstekende kwaliteit
 • Ondersteuning van begin tot eind
 • Gegevensbescherming
 • Laatste reistrends