Aromatherapie

Kalm en sterk door etherische oliën

Ontdek onze aromatherapie-highlights

Geurige oliën voor lichaam, geest en ziel

Aroma kuren werkt met etherische oliën afkomstig van planten. De geuren kunnen tijdens de therapie in verschillende vormen door het lichaam worden opgenomen en zorgen voor ontspanning, rust en welzijn. Omdat de geurige oliën afkomstig zijn van medicinale planten, helpen ze ook bij verschillende gezondheidsklachten. In onze wellnesshotels over de hele wereld kunt u uzelf trakteren op een ontspannende tijd omringd door de rustgevende geur van helende oliën en eindelijk uw batterijen opladen.

Geschiedenis: van de Egyptenaren tot de Romeinen

Wist u dat etherische oliën al meer dan 9000 jaar worden gebruikt om zieken te behandelen? Zo gebruikten de oude Egyptenaren de unieke kracht van medicinale planten. Er wordt gezegd dat de oude Grieken van de Egyptenaren en de Romeinen leerden, die op hun beurt op deze kennis voortbouwden. In bijna alle culturen worden de oliën van de medicinale planten gebruikt in de strijd tegen ziekten of voor spirituele ceremonies.

Tegenwoordig vinden we ze vooral op het gebied van natuurgeneeskunde. De oliën zijn hier erg nuttig omdat ze inwerken op het limbische systeem - het deel van de hersenen dat de ontwikkeling van gevoelens en associaties regelt. Bovendien kunnen bepaalde ziektebeelden heel specifiek worden behandeld via inademing.

De wereld van geneeskrachtige planten is groot en er zijn bijna net zoveel etherische oliën als geurige planten: je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van lavendelolie, tea tree olie, sinaasappel, roos of citroenolie. Maar hoe zit het met tijm, oregano of anijsolie? Waardevolle oliën kunnen ook worden gemaakt van eucalyptus, pepermunt, vanille en kaneel en de lijst eindigt hier niet.


Aromatherapie: Behandeling

Op deze manier worden etherische oliën gebruikt

Inhalatie

inhalaciones salinas

Essentiële oliën kunnen direct worden ingeademd of als kamergeur worden gebruikt, wat een beetje milder is. De geuren kunnen emotionele activiteit stimuleren en hebben lokale of systemische effecten op onze organen.

Oliemassages

Het gebruik van etherische oliën heeft zich ook bewezen als massageolie. Om geen irritatie te veroorzaken, moeten de oliën altijd worden verdund. Aromatherapie-massage is een populaire toepassing in wellnesshotels en verbetert het welzijn.

Baden

Mujer tomando baño de sal

Aromatische baden met plantaardige oliën zijn geschikt om verkoudheidsverschijnselen te verlichten. De stoffen worden zowel door inademing als door de huid (percutaan) opgenomen.

Kompressen

Een andere behandeling is kompressen met etherische oliën, die ook deel kunnen uitmaken van aromatherapie. Een doek wordt gedrenkt in water met een smaakje en een paar minuten op het gezicht gelegd.

Aromatherapie en sauna's

Sauna's met aroma's is een goede vorm van ziektepreventie. Bij traditionele infusies zorgen 100% natuurlijke aroma's voor een extra dosis ontspanning.

Inname van Essentiële oliën

Wist je dat etherische oliën ook oraal kunnen worden ingenomen? Hiervoor mogen alleen de beste kwaliteit oliën worden gebruikt, b.v. in de vorm van thee of om gerechten op smaak te brengen.


Aromatherapie: effecten van etherische oliën

Het bijzondere is dat etherische oliën veel geweldige eigenschappen hebben. Daarom kan ook het toepassingsgebied waarvoor de respectievelijke oliën worden gebruikt variëren. Over het algemeen kan worden gezegd dat de meest populaire toepassingsgebieden van etherische oliën de volgende zijn:

 • Depressieve stemmingen, stress, angst en rusteloosheid
 • Slaapstoornissen
 • Moeilijk concentreren
 • Verkoudheid, luchtweginfecties
 • Huidziekten zoals acne, eczeem
 • Spierspanning
 • Indigestie
 • Versterking van immuunsysteem 

Rust, kracht en welzijn door etherische oliën

Op dit punt willen we u kennis laten maken met enkele van de bekendste oliën en hun effecten bij een aroma kuur:

Harmonie voor geest en ziel: Bij correct gebruik kunnen veel etherische oliën een positief effect hebben op onze psyche door ons te kalmeren of zelfs op te vrolijken.

 • Aromatherapie tegen depressie: Sinaasappelolie werkt stemmend, ontspannend en antidepressivum. Rozenolie is ook een klassiek antidepressivum, dat zorgt voor een ontspannen, meditatieve toestand. Sint-janskruidolie werkt ook tegen depressieve stemmingen, rusteloosheid en slaapstoornissen.
 • Aromatherapie tegen stress: Veel van de essentiële oliën hebben een bijzonder rustgevend effect. Deze omvatten rozemarijnolie, die wordt gebruikt voor psychische klachten zoals nerveuze depressie of angst. Bovendien helpt het kalmerende effect om de gespannen spieren los te maken. Tijm heeft ook een kalmerende werking en helpt b.v. tegen hoofdpijn of slapeloosheid. Kamille is een andere plant die bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Geen prikkelbaarheid en zorgen meer!
 • Aromatherapie voor een betere slaap: Het meest bekend om zijn kalmerende werking is valeriaanolie, die ook een krampstillend en slaapbevorderend effect heeft. Lavendelolie bevordert ook een onbezorgde slaap. Ze zeggen zelfs dat het helpt tegen nachtmerries.
 • Aromatherapie voor meer concentratie: Eucalyptus, rozemarijn en citroengras verhogen de concentratie. Basilicumolie bevordert ook de concentratie en zorgt voor meer helderheid in het hoofd. Tegelijkertijd werkt het ontspannend doordat het de aanmaak van antistresshormonen verhoogt. Indien nodig kan aromatherapie ook helpen bij dementie.
 • Aromatherapie voor stemming: Echte stemmingsverbeteraars zijn rozenolie, naroli-olie, citroengras, vanille en lavendel. De lavendelgeur activeert voornamelijk de rechter hersenhelft, die verantwoordelijk is voor het gevoel. De olie kan dus voor meer duidelijkheid zorgen.

 

Vitaliteit en gezondheid: Van veel etherische oliën is aangetoond dat ze helpen bij lichamelijke klachten. Ze verlichten pijn of kunnen een gezonde spijsvertering bevorderen.

 • Aromatherapie voor verkoudheid en ademhalingsproblemen: Cederhoutolie heeft een antiseptisch en slijmoplossend effect bij luchtwegaandoeningen. Eucalyptusolie heeft een slijmoplossend effect bij bronchitis. Tijm zou ook een koudeverlichtend effect hebben. Aromatherapie kan ook het immuunsysteem versterken.
 • Desinfecterende oliën: De tea tree olie heeft ook een desinfecterende werking. Als kamergeur helpt het daarom bij frontale of sinusinfecties of kan het worden verdund en rechtstreeks op wonden of beschadigde huid worden aangebracht. Ook lavendel, kruidnagel, salie, eucalyptus en kamille hebben een desinfecterende werking. Dankzij de antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking kan oregano-olie worden gebruikt als natuurlijk antibioticum.
 • Pijnstillende oliën: Pepermuntolie is een echte pijnstiller! Het effect is vooral nuttig bij maag- of hoofdpijn. Het kan ook pijn bij verkoudheid overwinnen. Een echte allrounder op dit gebied is ook kamilleolie, die bij correct gebruik de spijsvertering, menstruatieproblemen en ontstoken wonden draaglijker maakt. Marjoleinolie daarentegen werkt uitstekend tegen pijnlijke spieren, spanningen en spanning. Deze categorie bevat ook cajeput, bergamot, geranium en nog veel meer.
 • Spijsverteringsoliën: Anijsolie werkt ontspannend en heeft een positieve werking op de spijsverteringsorganen. Kaneelolie stimuleert ook de spijsvertering en verbetert de bloedcirculatie. Het kan daarom helpen om gastro-intestinale problemen te beëindigen.

Aroma kuur in onze hotels

Onlangs zijn natuurgeneeskundige behandelingen populair geworden. Daarom gebruiken tal van wellnesshotels de geurige oliën om hun gasten te verwennen. Of het nu gaat om aromamassages, aromabaden, aromatherapie met zeezout, aromasauna-infusies of "aromareizen" naar exotische landen: aromatherapie is een traktatie voor lichaam en geest en de aroma's worden voor elke gast individueel naar hun wensen en behoeften gemengd.

Overigens mag aromatherapie alleen worden uitgevoerd door zogenaamde aromatherapeuten. Dit zijn veelal artsen, natuurgeneeskundigen of psychotherapeuten met aanvullende opleiding. Bij onze partnerhotels zorgen wij ervoor dat u in goede handen bent.

 

 


Alle hotels die aromatherapie aanbieden:

 

 


FAQ - Aromatherapie

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie gebruikt etherische oliën van medicinale planten om ziekten te verlichten of het algemene welzijn te vergroten.


Hoe worden etherische oliën gewonnen?

Het meest gebruikelijke proces voor het extraheren van etherische oliën is stoomdestillatie. Hier worden de planten verwarmd met stoom. De stoom verdrijft de etherische olie uit de plant en de geuren worden verzameld in een tweede, gekoelde pot.


Helpen etherische oliën tegen ziekten?

Absoluut. Veel essentiële oliën zouden antibiotische of zelfs antivirale effecten hebben, die kunnen helpen bij verkoudheid en infecties. Anderen worden op hun beurt gebruikt voor de behandeling van gastro-intestinale stoornissen of huidaandoeningen. Etherische oliën kunnen ook verlichting bieden bij milde psychische problemen. Ze worden vaak gebruikt om innerlijke rusteloosheid, depressieve stemmingen of slaapstoornissen te behandelen.


Bij welke symptomen kan aromatherapie helpen?

Voor verkoudheid, luchtweginfecties, huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen, concentratieproblemen, spierpijn, depressieve stemmingen, stress, rusteloosheid, slaapstoornissen en het versterkt het immuunsysteem.


Hoe gebruiken hotels aromatherapie?

Als u een wellnessverblijf boekt met een aroma kuur, verwacht u aromamassages, aromabaden of aromatherapie met zeezout. De waardevolle oliën kunnen ook door het lichaam worden opgenomen door middel van kompressen en packs.


Wat is een aromamassage?

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt tijdens een rustgevende massage. Ofwel verdampen ze onder een kaars of een geurende lamp of ze worden toegevoegd aan de massageolie en bereiken zo direct de huid. Tijdens de massage kan de patiënt zich volledig concentreren op de geuren die zich ontwikkelen. De massagetechniek kan variëren van klassieke tot hotstone-massage. Aromatherapie-massage kan worden gebruikt voor de behandeling van spieraandoeningen, migraine, onrust of slaapstoornissen.


Hoeveel kost een hotelverblijf inclusief aromatherapie?

In het zuiden van Litouwen kunt u burn-out voorkomen met aromatherapie. Voor 5 nachten in een tweepersoonskamer, met halfpension en met geweldige behandelingen zoals een aromatherapie-massage voor het hele lichaam of een amber-aromamuziektherapie, betaalt u iets minder dan 600 euro per persoon. Maar het is ook echt luxueus: als u bereidt bent om 1800 euro uit te geven voor 5 dagen stressmanagement, kunt u aromatherapiebehandelingen van topklasse verwachten in een van de beste spa- en yoga-retraites voor holistische behandelingen, in de pittoreske Himalaya. Tussendoor is alles qua prijs vertegenwoordigd. Neem contact met ons op en we zoeken samen een perfect aanbod voor u.


Hebben etherische oliën bijwerkingen?

Etherische oliën zijn natuurlijke producten die, indien correct gedoseerd, geen bijwerkingen hebben. In hoge doses kunnen de etherische oliën gevaarlijk zijn, dus mogen ze nooit onverdund worden gebruikt. De aromatherapeuten in onze hotels kennen de doseringsrichtlijnen. Bij zwangerschap moet u extra voorzichtig zijn.


Kunnen de oliën allergieën veroorzaken?

Allergische reacties kunnen optreden bij het gebruik van etherische oliën. Informeer uzelf daarom vooraf over uw allergieën en informeer het hotelpersoneel vóór de behandeling.

Laat u inspireren