Zuid-Afrika Vakantie

Sinds het wereldkampioenschap voetbal in 2010 is de hype rondom het zuidelijkste land van Afrika flink toegenomen, en terecht. De elf hoofdtalen laten de veelvoud van Zuid-Afrika zien en de kleurrijke geschiedenis, die de basis heeft gelegd voor dit multiculturele land. In de grote steden wonen de Zuid-Afrikanen dicht op elkaar, terwijl er buiten deze steden juist leegte heerst. De regenboogstaat heeft een overweldigende natuur, die terug te vinden is in nationale parken, aan de kusten en in de bergen. Neem een kijkje in deze avontuurlijke, wilde wereld en geniet van de gastvrije stemming en de openheid van de mensen, ondanks de grote verschillen tussen arm en rijk.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Republic of South Afrika (Engels)/Republiek van Suid-Afrika (Afrikaans)
Ligging: zuidelijkste land van Afrika
Oppervlakte: 1.219.090 km²   
Hoofdstad: Pretoria
Inwoners: 54,96 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 80% christen, 1,5% moslim, 1,2% hindoe, 0,3% joods 
Taal: isi Zulu, isi Xhosa, Afrikaans, sePedi, Englisch, seTswana, seSotho, xiTsonga, siSwati, tshiVenda, isiNdebele
Geografie: meer dan 2500 km lange kustlijn, Drakensbergen door het land, hoogste punt: Thabana Ntlenyana (3482 m)
Tijdzone: UTC + 02:00
Politiek en economie: Parlementaire democratie met sterke uitvoerende macht, BBP: 268,8 miljard euro (2015)
Valuta: Rand (actuele wisselkoers vindt u op internet) 


Aankomst en vertrek

Ter plaatse: In Zuid-Afrika wordt aanbevolen een auto te huren, optioneel met chauffeur, omdat het openbaar vervoer onoverzichtelijk en onveilig kan zijn.Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa,

reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Zuid-Afrika is met zijn woestijn en subtropische bossen een gevarieerd land en biedt zo verschillende klimaatzones. In principe is het klimaat warm, zonnig en droog. De westkust heeft droge en warme zomers en koele en vochtige winters. De oostkust heeft in het algemeen vochtig en warm weer. In het binnenland is het droger. Neerslag valt hier alleen in de zomer (oktober-april).

  Gemiddelde wintertemperatuur (juni/juli): Kaapstad/Johannesburg: 13°C/17°C (laagste temperaturen 10°C/1°C)
  Gemiddelde zomertemperatuur (januari/december): Kaapstad/Johannesburg: 21°C/23°C (hoogste temperaturen 25°C/28°C) 

  De beste reistijd voor safari’s is juli tot oktober. De Kaapregio kunt u het best van oktober tot maart bezoeken. Het toeristische hoofdseizoen in Zuid-Afrika is van december tot januari en van juli tot september.

  De mooiste vakantiegebieden

  Stellenbosch – midden in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden
  Kaapstad – natuurlijke schoonheid en geschiedenis verenigd 
  Port Elizabeth – droomstranden aan de Indische Oceaan 
  Krüger National Park – wildlife aan de grens met Mozambique 

  Pietermaritzburg – parken en historische gebouwen uit de koloniale tijd

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaarsdag (1 januari), Gedenkdag aan het Sharpeville-bloedbad (21 maart), Goede Vrijdag (maart/april), Paaszondag (maart/april, altijd op een zondag), Paasmaandag (maart/april, altijd op de maandag), Dag van de Vrijheid (27 april), Dag van de arbeid (1 mei), Dag van de jeugd (16/17 juni), Nationale Vrouwendag (1 augustus), Dag van het cultuurerfgoed (24 september), Jom Kipoer (16/17 december), Kerstmis (25/26 december)

  Do's en Don'ts

  DO’s
  • Braai. Dit feestmaal is veel meer dan een gewone barbecue. Het samen eten lijkt wel een ritueel en is een traditie, zodat zelfs bekende koks als Jamie Oliver erop zweren. 
  • Roadtrips. Het landschap van Zuid-Afrika is adembenemend en daarom moet u vooral een dagtripje maken in de wildernis. 
  • Lokale handwerkkunst. De grote steden hebben de gewone winkelcentra die u thuis ook gewend bent. Hier zijn de handgemaakte inheemse producten prachtige souvenirs. Aarzel niet en slenter door de vele kleine handwerkwinkeltjes.  

  DON’Ts
  • Open auto’s. Als u met de auto onderweg bent, vergeet dan niet uw ramen en deuren op slot te doen.
  • Lichtzinnigheid. Onbekende gebieden dient u niet zomaar te betreden, zonder dat u zeker weet dat het om een veilig gebied gaat. 
  • Naakt zwemmen. Naakt baden wordt in Zuid-Afrika zwaar bestraft. Als u dit avontuur toch in uw vakantie wilt integreren, informeer dan naar de officiële FKK-stranden.  

  Vakantietips

  Kan men het leidingwater drinken? – In het algemeen en in de grote steden kunt u het leidingwater zonder problemen drinken. In de landelijke gebieden kunt u beter flessen water kopen.
  Heb ik een adapter nodig? – In Zuid-Afrika worden stopcontacten van het type M gebruikt, u heeft dus een adapter nodig. 

  Hoe zit het met de medische verzorging? – In de grote steden is de medische verzorging veelal van Europees niveau, alleen accepteren de meeste ziekenhuizen geen reis zorgverzekering, waardoor vooruitbetaling nodig is. De medische verzorging buiten de grote steden is niet van Europees niveau. 

  Beste tips en ontdekkingen

  Tafelberg
  Iedereen kent deze 1087 meter hoge berg als hoogste punt van Kaapstad. Deze berg hoort net zo erg bij de stad als Kaap de Goede Hoop en biedt een uitmuntend uitzicht over Kaapstad en de oceanen. Er is ondertussen een kabelbaan aanwezig, maar u kunt de wandeltocht ook wagen – het is de moeite waard. Bovendien zijn er verschillende moeilijkheidsgraden. Er zit hoe dan ook een pad bij, wat voor u het beste is. Neem wat afstand van het kabelbaanstation, daar heeft u meer rust en een fantastisch uitzicht op de stad. 

  Port St. Johns
  De door altijd groene regenwouden omgeven stad Port St. Johns maakt indruk met haar fantastische ligging aan de Indische Oceaan. Omdat de meeste toeristen in Zuid-Afrika zich storten op Kaapstad en Johannesburg, is deze parel aan de Oostkaap naar verhouding nog aardig onberoerd. De enige andere gasten, die met u de weg naar het onaangetaste zandstrand hebben afgelegd, zijn koeien. Deze viervoeters weten trouwens wel wat goed is, want het zandstrand dat u tegemoet loopt, is een paradijs voor elke zonliefhebber. 

  Woodstock
  Deze kunstenaarswijk van Kaapstad was lang een niet zo populair trefpunt. Ondertussen is het stadsdeel een echte hotspot geworden. Niet alleen de galerijen nodigen u uit, zelfs de muren van de huizen zijn door de graffiti in echte kunst veranderd. Bijzonder de moeite waard is de Organic Mill Market: hier kunnen specialiteiten van de omgeving op een faire manier gekocht worden. 

  Regio's in Zuid-Afrika