Pärchen entspannt am Pool

Zenuwstelsel- & Neurologische aandoeningen

Op naar rust en welzijn

Wat zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel en het neurologische systeem?

älteres Paar tanzt im Garten im warmen Sonnenlicht

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen die het zenuwstelsel betreffen. De waarschijnlijk bekendste neurologische aandoeningen bij mensen op leeftijd zijn dementie, alzheimer en parkinson.  Maar ook meningitis (hersenvliesontsteking), encefalitis (hersenontsteking), ADS, ADHS, migraine en de auto-immuunziekte multiple sclerose (MS) behoren tot de wijdverbreide neurologische ziektes. Het frühsommer-meningoenzephalitis (FSME) en de ziekte van Lyme tellen eveneens tot deze ziektecategorie maar worden door teken overgedragen. Een gevolg van diabetes of alcoholmisbruik kan polyneuropathie zijn en ook epilepsie hoort erbij. De onbetwiste nummer 1 onder de neurologische aandoeningen is echter de beroerte (het herseninfarct) waarvoor behandeling in ziekenhuizen steeds meer in focus staat. Zogenaamde «stroke units» zijn speciale, voor CVA patiënten ingerichte stations. 
Aandoeningen aan het zenuwstelsel hebben doorgaans iets gemeen: de precieze oorzaak kan vaak niet achterhaald worden of wordt niet volledig begrepen - evenals bij het syndroom van Gilles de la Tourette en het Restless Legs syndroom.
Net als de oorzaken kunnen ook de symptomen variëren. In het algemeen dienen echter bij plotseling optredende gevoelloosheid, duizeligheid, verlamming, spraak- en spraakbegripstoornissen, bewegings-, coördinatie- en zichtstoornissen de alarmbellen af te gaan. Neurologische signalen moeten buitengewoon serieus worden genomen.

Wat kunt u doen? – Wat helpt? – Hoe voorkomt u het?

Wasseraerobic als Gruppenkurs

Aangezien aandoeningen aan het zenuwstelsel zich doorgaans plotseling voordoen is het lastig om algemene preventiemaatregelen aan te houden.

In het algemeen geldt echter dat stress en een overmatig gebruik van alcohol en sigaretten dient te worden vermeden. Daarnaast dienen mensen met een hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht zichzelf meer in acht te nemen. Een medische check-up met coaching kan helpen de eigen lichaamssituatie beter in te schatten en als gevolg meer zekerheid in het dagelijks leven verschaffen.
Een gebrek aan beweging of overgewicht dient daarnaast te worden gebalanceerd met regelmatige beweging of een sportprogramma om meer balans en vitaliteit in de dagelijkse routine te brengen.  

Wanneer u reeds lijdt aan een neurologische aandoening dan kunnen ook, afhankelijk van het soort aandoening en het verloop ervan, medicijnen en poliklinische kuren helpen om meer zelfstandigheid en zelfbewustzijn in het alledaagse bestaan terug te brengen.

Net zoals er een enorme variëteit aan neurologische aandoeningen is, is er een evenzo groot aanbod aan therapeutische mogelijkheden. Er moet derhalve voor iedere patiënt een individueel behandelplan worden opgesteld. Het doel van dergelijke therapieën is echter het herstellen van de verschillende lichaamsfuncties en ook de psychische verwerking van de ziekte.

De beste kuren

SpaDreams adviseert

ältere Dame meditiert auf der Terrasse

Een belangrijk onderdeel van de behandeling, evenals van de nazorg, van neurologische aandoeningen is de rehabilitatiekuur, die vervolgschade en –klachten verlicht en soms zelfs volledig oplost.
Al naar gelang de soort ziekte en het verloop ervan kan een individueel opgesteld therapieplan bestaan uit medische behandelingen, bewegingstherapieën en ontspanningsoefeningen.
Bij bewegings- & coördinatiestoornissen, verlammingen en gevoelloosheid kunnen, naast fysiotherapie en gymnastiek, ook helende badkuren en Thalassokuren met natuurlijke geneeskrachtige middelen een verbetering teweegbrengen.
Met geneeskrachtig thermaal water, Fango & helend slib worden verkrampte spieren ontspannen, de doorbloeding van het lichaam bevorderd en de stofwisseling gestimuleerd. Tevens wordt het immuunsysteem versterkt en het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd.
Zwavelbaden tonen additioneel een duidelijk pijnverlichtend en ontstekingsremmend effect, werkt anticonvulsief, verbetert de doorbloeding van het lichaam en stimuleert het immuunsysteem.

Bij spraak- en begripstoornissen kan logopedie aanvullend uitkomst brengen.
Ter verbetering van de psychische verwerking van een zenuwziekte kunnen naast individuele en groepsgesprekken ook ontspanningstherapieën met yoga, pilates en anti-stresstraining van nut zijn.

Traditionele Ayurvedakuren combineren daarnaast speciale geneeskrachtige behandelingen met ontspannende massages en een holistisch, helend concept om lichaam, geest en ziel weer in evenwicht te brengen en de energiestroom te stimuleren.


De populairste kuren bij zenuwstelselaandoeningen

Stel hier uw persoonlijke droomkuur samen