Tussenwervelschijven & Wervelkolom

Een rechte rug tijdens uw vakantie

Wat zijn tussenwervelschijven, wat is de wervelkolom?

Kuren für einen gesunden und schmerzfreien Rücken

Onze ruggegraat bepaalt onze houding en onze wervelkolom houdt ons rechtop. Het is een complex systeem van wervels, tussenwervels, tussenwervelschijven en spieren.

De tussenwervelschijven liggen tussen de wervels en de wervelkolom en dienen als schokdemper om de mechanische krachten die op ons inwerken op te vangen. Het enige probleem is dat tussenwervelschijven een beperkte stofwisseling hebben hetgeen tot een vroegtijdige slijtage leidt.  Al vanaf ons 30e levensjaar worden de tussenwervelschijven langzaam losser en beginnen te desintegreren. Bij een additionele incorrecte belasting van buitenaf kan het tot een verschuiving van de gelei-achtige kern en dus tot een hernia komen. Men noemt dit niet voor niets volksziekte nummer 1.

Bij aandoeningen aan de wervelkolom wordt onderscheid gemaakt tussen ontsteking gerelateerde en degeneratieve aandoeningen. Terwijl het bij een degeneratieve wervelzuilaandoening meestal gaat om een natuurlijk slijtageproces van spieren, banden, wervellichamen en tussenwervelschijven beschrijven ontstekingsziekten in de wervelkolom ontstekingen van tussenwervelschijven en wervellichamen.

Aandoeningen aan de wervelkolom of de tussenwervelschijven kunnen zich op diverse manieren uiten. Naast pijn bij belasting kan ruggenmergletsel bijvoorbeeld neurologische stoornissen veroorzaken die zich dan uiten in de vorm van tintelingen, gevoelloosheid of spierzwakte/ -verlamming.

Wat kunt u doen? – Wat helpt? – Hoe voorkomt u het?

Übungen gegen Glelenkschmerzen

Om aandoeningen aan de tussenwervelschijven en de wervelkolom tegen te gaan dienen een evenwichtige voeding en regelmatige sportieve activiteiten of beweging in acht te worden genomen. 

Een goed gevormde spiermassa in de romp is de beste garantie dat het lichaam de alledaagse belasting probleemloos de baas kan. Bijzonder geschikt voor het sterken van de rugspieren zijn zwemmen, wandelen en aquagym, maar ook ontspanningstechnieken zoals yoga, pilates en Tai Chi bevorderen een goede lichaamshouding.
Gezonde voeding voorkomt bovendien overgewicht en daarmee een groot risico voor de tussenwervelschijven. 

Eén ding is in ieder geval zeker, een tijdige behandeling van aandoeningen aan de tussenwervels en de wervelkolom kan chronisch lijden voorkomen en in veel gevallen permanente schade verhinderen.

De beste kuren

SpaDreams adviseert

Piestany als Kurort - Schwimmen

Heel geschikt voor de preventie of behandeling van aandoeningen aan de tussenwervels en de wervelkolom zijn kuren die een combinatie bieden van geneeskrachtige baden, een individueel bewegingsprogramma en wellnessbehandelingen.

Door de warmtebehandelingen, zoals thermale baden en modderpakkingen, worden de spierverspanningen losgemaakt en tegelijkertijd een pijnverlichtende werking ingezet.

Additionele behandelingen ten behoeve van spierontspanning en een algehele verbetering van het welzijn zijn, onder anderen, massages, ontspannende behandelingen en acupunctuur.
Ook fysieke behandelingen zoals stroomtherapie, zijn ten behoeve van het verlichten van pijn en worden ter ondersteuning aanbevolen.
Met behulp van aquagym, spieropbouwende training, fysiotherapie en speciale rugkuren (rugscholing) worden stabiliserende maatregelen genomen en tegelijkertijd de terugvalpreventie ingeleid die een essentiële rol speelt.


De populairste kuren bij klachten aan tussenwervelschijven en wervelkolom

Stel hier uw persoonlijke droomkuur samen