Tunesië Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Tunesië-vakantie

Tunesië is als een land uit 1.001 nachten. Exotische geuren, bonte kleuren, zon, zee en wind op de huid – alles nodigt uit tot verwonderen en ontspannen. Verbazingwekkend veelzijdig is ook het landschap waar vanaf de brede kuststrook, via het groene Atlasgebergte tot de uitgestrekte Sahara werkelijk van alles te beleven valt. De culturele schatten van het land en de vele levendige stadjes en dorpjes maken van uw verblijf een onvergetelijke belevenis. Wie de ontspanning wil perfectioneren vindt in Tunesië een royaal Thalassoaanbod en talrijke andere wellnessmogelijkheden.

Feiten en cijfers

Officiële naam: El Djumhuriya El Tunisiya (Republiek Tunesië)
Ligging: Noord-Afrika, tussen Algerije en Libië aan de Middellandse Zee     
Oppervlak: 164.150 km² 
Hoofdstad: Tunis 
Bevolking: 10,9 miljoen 
Religieuze en etnische groeperingen: Islam als staatsreligie/ 98% Arabieren 
Taal: Arabisch (officiële taal), Frans (gemeenschappelijke taal) 
Geografie: In het noorden bergachtig, binnenland droge vlaktes, het semi-droge zuiden gaat over in de Sahara. Hoogste punt: Jebel ech Chambi (1.544 m) 
Tijdzone: Centraal-Europese tijd (UTC +1) 
Politiek en wetenschap: Overgangsregering bestaande uit partijloze technocraten, BNP: 38 mld. EUR (2013) 

Valuta: Tunesische dinar (U vindt de actuele wisselkoers op het internet)

Aankomst en vertrek

De weg naar Tunesië kan deels over land afgelegd worden en dan worden vervolgd met veerboot of vliegtuig. De belangrijkste vliegvelden liggen nabij Tunis en Monastir.

Ter plaatse: De hoofdwegen gelden als goed en er is een uitgebreid vervoersnetwerk bestaande uit bussen en minibussen. Hetzelfde geldt in het algemeen voor het spoornetwerk.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat in Tunesië is in het noorden gematigd met milde, natte winters en hete, droge zomers. In het zuiden heerst een woestijnklimaat.

    Gemiddelde wintertemperatuur: Kust/ Zuiden: 13°C/10°C (laagste temperatuur rond 9°C/4°C in januari)
    Gemiddelde zomertemperatuur: Kust/ Zuiden: 25°C/28°C (hoogste temperatuur rond 32°C in augustus/37°C in juli) 
    Watertemperatuur: Max. 26°C in september 

    Tunesië is altijd een reis waard. Stedentochten zijn echter in de periode oktober tot maart aan te raden aangezien het hartje zomer erg heet kan worden.

    De mooiste vakantiegebieden

    Hammamet – Perfecte zandstranden en een heldere, turquoiseblauwe zee.
    Monastir – Indrukwekkende vesting en schitterende rivièra. 
    Sousse/ Port el Kantaoui – Levendig historisch stadsgedeelte en haventuin. 


    Officiële en nationale feestdagen

    Nieuwjaar (1 januari), Geboortedag van de profeet Mohammed (november/ december), Onafhankelijkheidsdag (20 maart), Dag van de Jeugd (21 maart), Dag van de Martelaren (9 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Republiek (25 juli), Einde van de Vastentijd (wisselend), Dag van de Vrouw (13 augustus), Offerfeest (wisselend), Islamitisch Nieuwjaarsfeest (wisselend), Dag van de nieuwe Era (7 november).

    Do's en Don'ts

    DO 's
    • Handelen. Op de bazaren is dit normale gang van zaken en kan tot onverwachte koopjes leiden. 
    • Aangepaste kleding. Wanneer u een moskee betreed bedekt u uw schouders en benen en trekt altijd de schoenen uit.
    • De rechterhand. Gebruik om te eten en gedurende uw interactie met anderen altijd de rechterhand daar de linker als onrein te boek staat. 

    DON‘Ts
    • In het openbaar alcohol drinken. In de grote toeristencentra is dit minder van belang.
    • Schoenzolen laten zien. Dit geldt als onhoffelijk en brengt ongeluk.

    Vakantietips

    Is het leidingwater te drinken? Het Tunesische leidingwater is niet van drinkwaterkwaliteit. Gebruik eerder gekookt water of water in flessen. Let ook op met ijsklontjes.
    Heb ik een adapter nodig? Niet alle stopcontacten in Tunesië zijn compatibel met Nederlandse stekkers. Een adapter is dan noodzakelijk. 

    Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen zijn in de grote steden goed. Daarbuiten ziet het er meestal anders uit. Een reisverzekering met terugreisoptie wordt aanbevolen.

    Beste tips en ontdekkingen

    El Jem
    Het grootse colosseum van El Jem biedt een ongewone en onverwachte aanblik temidden van kleine bouwwerken in het laagland van de Sahel. Ooit slechts door het Circus Maximus in Rome overtroffen bood het de toeschouwers talrijke bloedige gladiatorenspelen. Ook vandaag de dag nog ademt het oord zijn vergane glorie en vormt het kader voor diverse kunstzinnige en muzikale evenementen. Wanneer ’s avonds de gehele arena warm verlicht is blijft niemand onberoerd door de heersende atmosfeer in El Jem. 

    Tunis/ Carthago/ Sidi Bou Said
    De drie plaatsen liggen zo dicht bij elkaar dat ze in een reis te bezoeken zijn. Tunis met zijn drukke medina is vol leven, mensen en marktplaatsen waar al het mogelijk te verhandelen en te verkrijgen is. De eindeloze nauwe steegjes bieden zo af en toe een prachtig zicht op de imposante bouwwerken van de stad waarvan de meest prominente waarschijnlijk wel de Zitouna moskee is. De geuren, kleuren en talrijke stemmen van de souks zullen nog lang bij u blijven. Niet ver van Tunis vindt u de overblijfselen van de antieke stad Carthago. De Carthagers waren gedurende lange tijd een serieuze concurrent van de Grieken en Romeinen en vergaarden rote rijkdom als zeemacht. Deze glans is ook vandaag de dag in de ruïnes van de stad nog voelbaar. Romeinse en Punische elementen staan als getuigen der tijd en maken een bezoek absoluut de moeite waard. Ook het kleine, op een heuvel gelegen, kunstenaarsstadje Sidi Bou Said ligt nabij Tunis en is de moeite waard. Met haar witte huisjes, blauwe deuren & vensters en ontelbare bontgekleurde bloemen en struiken was het stadje altijd al een geliefd onderwerp van kunstenaars van elk genre en niet in het minst door de 14 daagse reis naar Tunis die de kunstenaars Macke, Klee en Moilliet in 1914 samen ondernamen. Onder het genot van een typisch kopje Tunesische muntthee ontspannen genieten van het fraaie uitzicht op de heuvels en de zee en een moment van volledige rust beleven. 

    Regio's in Tunesië