Thailand Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Thailand-vakantie

In een land waarin wellness een vast in de tradities verankerde levensfilosofie is wordt vakantie een onvergetelijke ontspannende belevenis. Thailand heeft echter nog veel meer te bieden dan spaplezier met massages en aromatherapie. Schitterende, lieflijke landschappen betoveren bezoekers evenzo als de vele indrukwekkende tempels en bouwwerken die zich overal in het land bevinden. De gastvrije en hoffelijke mentaliteit van de mensen en de rijke culinaire hoogstandjes dragen niet in de laatste plaats ertoe bij afstand tot het alledaagse leven te creëren en helemaal tot uzelf te komen. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Ratcha-anachak Thai (Koninkrijk Thailand)
Ligging: Zuidoost-Azië, tussen Myanmar en Maleisië aan de Golf van Thailand 
Oppervlak: 513.115 km² 
Hoofdstad: Bangkok 
Bevolking: 67,2 miljoen 
Religieuze en etnische groeperingen: Boeddhisme als staatsreligie, 5% moslim, 1% christen/ 96% Thai, 2% Birmanen 
Taal: Thai (officiële taal), Engels (tweede taal van de hogere klasse)  
Geografie: Bergachtig met centraal vlakland en bergplateaus in het oosten. Hoogste punt: Doi Inthanon (2.576 m) 
Tijdzone: TST (UTC +7) 
Politiek en wetenschap: Constitutionele monarchie, BNP: 360,4 mld. EUR (2016) 

Valuta: Baht (De actuele wisselkoers vindt u op het internet)

Aankomst en vertrek

De reis naar Thailand is per vliegtuig, auto en veerboot mogelijk maar ook met de trein, bijvoorbeeld met de fameuze Oriënt Express. Het belangrijkste vliegveld van het land ligt nabij Bangkok.

Ter plaatse: De straten staan als goed te boek evenals het spoornetwerk. Hier moet echter aan toegevoegd worden dat de treinen niet bijzonder punctueel zijn. De meeste vakantiegangers maken daarom gebruik van auto of motor en, voor langere afstanden, van gunstige binnenlandse vluchten.
Strand: Sinds 01.02.2018 is roken op veel geliefde stranden alleen nog in hiervoor aangewezen secties mogelijk. Overtredingen worden met hoge boetes bestraft. 

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Thailand heeft een tropisch klimaat dat gekenmerkt wordt door droge en regenachtige moessons.

  Gemiddelde wintertemperatuur: 25°C (laagste temperatuur rond 20°C in december)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 30°C (hoogste temperatuur rond 35 °C in april) 
  Watertemperatuur: Max. 29°C in augustus 

  Het land is het hele jaar door de moeite waard. De meest aangename periode is echter tussen oktober en mei aangezien dit buiten het regenseizoen valt.

  De mooiste vakantiegebieden

  Koh Samui – Witte stranden en kokospalmen.
  Phuket – Verborgen baaien en turquoiseblauw water. 

  Phang Nga – Paradijslijke grotten en bizarre rotsformaties.

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaar (1 januari), Makha Bucha (februari), Chakri-dag (6 april), Thais nieuwjaarsfeest (13-15 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Kroningsdag (5 mei), geboortedag van Boeddha (mei), Asalha Puja (1 juli), Asarnha Bucha (juli), geboortedag van Hare Majesteit de Koningin (12 augustus), Chulalongkorn gedenkdag (23 oktober), geboortedag van Zijne Majesteit de Koning (5 december), Dag van de Grondwet (10 december), Oudejaarsdag (31 december).

  Do's en Don'ts

  Do's
  • Lachen. Niet voor niets noemt men Thailand het land van de glimlach. Bijna iedereen zal u vriendelijk benaderen. Doet u hetzelfde.
  • Lepel. De vork dient alleen om de lepel te vullen. Gebruik voor het eten alleen de rechterhand. De linker geldt als onrein. 
  • Religieus respect. Boeddhisten zijn erg tolerant maar er zijn desondanks enkele regels in acht te nemen zoals uw schoenen uittrekken wanneer u een tempel betreedt en nooit een beeltenis van Boeddha op de vloer laten liggen. 

  Don'ts
  • Majesteitsbelediging. De koninklijke familie geniet hoog aanzien en oneerbiedigheid is strafbaar. 
  • Afbeeldingen van Boeddha exporteren. Het is, tenzij u een speciale vergunning heeft, wettelijk verboden om beeltenissen van Boeddha uit Thailand te exporteren.
  • Thaise vrouwen aanraken. Thaise vrouwen zijn meestal conservatief en onnodig lichamelijk contact is ongewenst. Hetzelfde geldt voor de hoofdjes van kinderen.  

  Vakantietips

  Is het leidingwater drinkbaar? Het Thaise leidingwater is niet van drinkwaterkwaliteit. Gebruik liever gekookt water of water uit flessen. Dit geldt ook voor tanden poetsen en afwassen.
  Heb ik een adapter nodig? In Thailand vindt u niet altijd dezelfde stopcontacten als in Europa. Een adapter is derhalve noodzakelijk.  
  Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen in de steden staan over het algemeen als goed bekend. Aangezien dit op het platteland niet noodzakelijk ook zo is is een reisverzekering met terugreisoptie aan te raden. 

  E-sigaretten & Co.: Het invoeren van zogenaamde verdampers, zoals e-sigaretten, is verboden en kan bestraft worden met een gevangenisstraf. Hiertoe behoren ook het verkopen of kopen van e-sigaretten en dergelijken.

  Beste tips en ontdekkingen

  Ayutthaya
  De oude koningsstad wordt ook wel het „Venetië van het Oosten“ genoemd en was lange tijd het handelscentrum van Azië met ontelbare paleizen, tempels en vestingen. Vandaag de dag is de pracht en praal van vroeger tijden nog altijd zichtbaar maar vormt met haar gemoedelijke en ontspannen ambiance een interessant contrast met het snelle, luidruchtige Bangkok. Door middel van een olifantentocht zijn de imposante bouwwerken van de stad en de bijbehorende parken op wel heel bijzondere wijze te verkennen. 

  Bangkok
  Bangkok is opwindend, bont, levendig en altijd in beweging. Voor elke voorkeur is in deze „stad van engelen“ wel iets te vinden. Of u nu enthousiast wordt van het schitterende koninklijke paleis met haar rijk versierde torens, van de Wat Po tempel met het imposante standbeeld van de liggende Boeddha of van de bruisende potpourri bestaande uit mensen van allerlei verschillende afkomst op de backpackerstraat Khao San Road. Bangkok maakt op veel manieren indruk.