Tanzania Vakantie

Een oneindig uitgestrekt, majestueus landschap vol gracieuze dieren - Tanzania lijkt vaak op een droom gevuld met originele wildernis.

Beleef de adembenemende biodiversiteit van de ruim opgezette, met acaciabomen beplante savanne, van het Serengeti National Park en slenter door weelderig groen regenwoud aan de voet van de Kilimanjaro. Het aanzicht van de verheven, met sneeuw bedekte, bergketen stimuleert het gevoel van vrijheid.

Het contrast tussen de fenomenale Kilimanjaro, de grenzeloze Serengeti, de vertakte meren en de adembenemende kustlijn met de geurende eilanden van Zanzibar geven het land iets geheimzinnigs en uitnodigends tegelijk. Tijdens het baden in de azuurblauwe zee of tijdens de zonsondergang in de schaduw van de machtige acacia’s vallen de alledaagse lasten van u af en wordt u overvallen door een diep gevoel van ontspanning.   

Geplaveid met oriëntaalse paleizen en doordrongen van de zoete geur van vanille en kaneel, zijn de sierlijke straatjes van Zanzibar gehuld in de magische sfeer uit 1.001 nacht. Laat u meevoeren in de betovering van dit eiland terwijl u wandelt door tijdloze vissersdorpjes, de heerlijke bedwelmende geuren opsnuift van een kruidenboerderij of een boottocht maakt langs de eindeloos lange zandstranden. Culture bezienswaardigheden vindt u in het oude stadsgedeelte, Stone Town, vanwaar het slechts een kleine sprong is naar het beroemde gevangeniseiland, Changuu.

Naast voldoende rust tussen met mos bedekte ruïnes en idyllische zandstranden, kunt u ook op safari gaan, uzelf ontspannen tijdens een zalige massage onder de mangobomen of uw ziel stimuleren gedurende een bezoek aan de kleurrijke marktplaatsjes in de kleine dorpjes.

Maak via SpaDreams kennis met de fascinerende eenvoud van dit land en geniet van een unieke ervaring waarbij het avontuur slechts het begin is. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania (Verenigde Republiek Tanzania)
Ligging: Oost-Afrika, tussen Kenia en Mozambique aan de Indische Oceaan  
Oppervlak: 883.749 km² 
Hoofdstad: Dodoma (in naam), Daressalam (feitelijk) 
Bevolking: 49,3 miljoen 
Religieuze en etnische groeperingen: 30% christen, 35% moslim, 25% inheemse religies (Zanzibar: 99% moslim)/ 95% Bantu (Zanzibar: Arabieren en Afrikanen) 
Taal: Swahili (officiële taal), Engels (gemeenschappelijke taal) 
Geografie: Hoogland in noorden en zuiden, plateaus in het binnenland en vlakland aan de kust. Hoogste punt: Kilimanjaro (5.895 m) 
Tijdzone: East Africa Time (UTC +3) 

Valuta: Tanzaniaanse shilling (U vindt de actuele wisselkoers op het internet)

Aankomst en vertrek

De reis wordt doorgaans met het vliegtuig ondernomen. Het land heeft twee internationale vliegvelden, één bij Daressalam en één nabij Kilimanjaro.

Ter plaatse: Aangezien er maar weinig bedrijven zijn die auto’s met vierwielaandrijving aan buitenlanders verhuren wordt in het land voornamelijk gebruik gemaakt van bussen, taxi’s en auto’s met chauffeur.

Voor actuele informatie over onderwerpen zoals visa, reisveiligheid en inentingen, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassades en consulaten van uw reisbestemming. Dan bent u er zeker van dat u altijd de laatste correcte informatie heeft.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het weer in Tanzania varieert van een tropische kustlijn naar een gematigd hoogland.

  Gemiddelde wintertemperatuur: Zanzibar/ Binnenland: 27°C /20°C (laagste temperatuur rond 22°C in januari/ 14°C in december)
  Gemiddelde zomertemperatuur: Zanzibar/ Binnenland: 24°C/ 17°C (hoogste temperatuur rond 29°C/ 22°C in augustus) 
  Watertemperatuur: Max. 28°C in januari  

  De beste reistijd hangt van het doel van uw reis af. De regentijd ligt echter tussen maart en juni evenals tussen november en december.

  De mooiste vakantiegebieden

  Zanzibar – Specerijeneiland met witte zandstranden.
  Serengeti – Big Five en dromerige meertjes. 

  Kilimanjaro – Uitgedoofde vulkaan en reusachtige gletsjers.

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaar (1 januari), Dag van de Revolutie (12 januari), Geboortedag van de profeet Mohammed (verschillend), Goede Vrijdag (verschillend), Pasen (maart/ april), Dag van de Eenheid (26 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Saba Saba dag (7 juli), Einde van de Vastentijd (verschillend), Dag van de Landbouw (8 augustus), Offerfeest (verschillend), Nyerere dag (14 oktober), Dag van de Onafhankelijkheid en de Republiek (9 december), Kerst (25/ 26 december). 

  Do's en Don'ts

  DO 's
  • Groeten. In Tanzania wordt iedereen begroet, of men ze nu kent of niet. Pas u hoffelijk aan.
  • Handen wassen. In Tanzania wordt niet met eten begonnen voordat de handen zijn gewassen. In sommige streken gebeurt dit zelfs nog traditioneel met kelken.
  • Insectenbescherming. Malaria komt in sommige delen van het land veel voor en kan ook na uw terugkeer nog uitbreken. Draag derhalve zo mogelijk lange, lichte kleding en gebruik insectensprays en muskietennetten.  

  DON‘Ts
  • Stiptheid verwachten. De meeste Tanzanianen hebben een ontspannen houding tegenover tijd en verschijnen daarom vaak te laat op een afspraak. Het beste is hier gewoon rekening mee te houden. 
  • Publieke uitingen van genegenheid. Wees in het openbaar terughoudend met lichaamscontact. Met iemand van uw eigen geslacht is dit geen enkel probleem.  

  Vakantietips

  Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater is in het algemeen niet van drinkwaterkwaliteit. Maak dus liever gebruik van gekookt water of water in flessen.
  Heb ik een adapter nodig? In Tanzania vindt u niet dezelfde stopcontacten als in Europa. Een adapter is dus noodzakelijk.  

  Hoe staat het met de medische voorzieningen? De medische voorzieningen zijn in de meeste gevallen niet van Europees niveau. Een reisverzekering met terugreisoptie wordt aangeraden.

  Beste tips en ontdekkingen

  Kilwa Kisiwani
  Kilwa was in de middeleeuwen één van de belangrijkste steden van Oost-Afrika. De overblijfselen getuigen hier nog van. Door de handel in goud, zilver, parels, parfums en andere waardevolle goederen werden hier talrijke prachtige moskeeën en indrukwekkende paleizen gebouwd. Wanneer men vandaag de dag tussen de resten hiervan wandelt zijn overal nog bewijzen van de voormalige glorie te vinden, omringd door te betovering van het verleden.  

  Kilimanjaro
  Als een gigant uit de oertijd troont de met sneeuw bedekte Kilimanjaro over het omringende landschap. Het massief is vanuit de verte al indrukwekkend, van dichtbij bijna overweldigend. Ook wanneer u zich niet waagt aan een beklimming wordt u beloond met een uniek veelzijdige flora en fauna. Het gelijknamige nationale park is met al haar wonderen eveneens een bezoek waard.  

  Regio's in Tanzania