Spanje Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Spanje-vakantie

Geurende sinaasappels, wilde stieren en dansen vol passie zijn weliswaar clichés over het land, maar desalniettemin kloppen ze wel. Spanje is intensief en temperamentvol en fascineert bezoekers met haar gemakkelijkheid. De prachtige natuur, de bruisende mentaliteit van de mensen en de Moorse betovering van het land laten dromen uitkomen en zorgen voor een unieke vakantiebelevenis. 

Feiten en cijfers

Officiële naam: Reino de España (Koninkrijk van Spanje)
Ligging: Zuidwest-Europa, op het Iberische schiereiland, gelegen aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan
Oppervlakte: 505.990 km²
Hoofdstad: Madrid
Inwoners: 46,7 miljoen
Religieuze en etnische groepen: 72% Castiliaanse Spanjaarden, 16% Catalanen, 6% Galiciërs, 2% Basken, 1% Roma
Taal: Spaans (hoofdtaal), Catalaans (officiële regionale taal), Baskisch (officiële regionale taal), Galicisch (officiële regionale taal)
Geografie: Pyreneeën in het noorden, centraal, vlak plateau met heuvellandschappen. Hoogste punt: Pico de Teide (3718 m)
Tijdzone: Middel-Europese tijd (UTC + 01:00)
Politiek en economie: Parlementaire monarchie, BBP: 1022,9 miljard euro (2013) 
Valuta: Euro (sinds 2002)

Aankomst en vertrek

De reis naar Spanje kan over land met de auto, bus of trein plaatsvinden. Omdat alle grote steden en veel kleinere steden een vliegveld hebben, kiest men in het algemeen voor een reis per vliegtuig. 

Vaccinaties: In het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en B aanbevolen.
Ter plaatse: Het straten- en spoornetwerk staat bekend als goed. Let wel op dat er op de stations soms lange wachttijden bij het loket kunnen zijn. 


Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Spanje is gematigd met droge, koude winters en hete zomers in het binnenland en een maritiem klimaat langs de kust.

Gemiddelde wintertemperatuur: Madrid/Galicië: 6 °C/10°C (laagste temperaturen rond de 1 °C/7 °C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: Madrid/Galicië: 24 °C/16 °C (hoogste temperaturen rond de 31 °C/22 °C in augustus)
Watertemperatuur: Middellandse Zee/Atlantische Oceaan: max. 24 °C/19 °C in augustus

Het land is het hele jaar door een reis waard. De hoogzomer kan in centraal-Spanje en aan delen van de kust zeer heet worden. Hierom bevelen wij aan om citytrips in de lente of in de late zomer te maken.

De mooiste vakantiegebieden

Andalucië – Flamenco en trotse paarden
Costa Brava – Natuurparken, botanische tuinen en zandstranden
Galicië – groene heuvels en rivierlandschappen
Tenerife – vulkaanbergen met tropische vegetatie

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Driekoningen (6 januari), Dag der Balearen (1 maart), Jozefsdag (19 maart), Groene Donderdag (maart), Goede Vrijdag (maart/april), Dag van de arbeid (1 mei), Hemelvaart van Maria (15 augustus), nationale feestdag (12 oktober), Allerheiligen (1 november), Dag van de Grondwet (6 december), Ontvangenis van Maria (8 december), Kerstmis (25/26 december).

Do's en Don'ts

DO’s

Uw eetgewoontes aanpassen. De Spanjaarden eten pas zeer laat op de avond en vaak in kleine porties (tapas). Het eten is slechts bedoeld om voedingsstoffen tot je te nemen: het gezelschap is wat telt. 

Kleingeld meenemen. U heeft het nodig voor de meeste toiletten.

Siesta houden. In de middaguren is het vaak te heet om veel te doen. Bovendien bent u na een siesta goed voorbereid op de lange Spaanse avonden.

DON’Ts

Stiptheid verwachten. De Spanjaarden hebben in het algemeen een zeer ontspannen instelling als het aankomt op afspraken en zullen vaak te laat verschijnen.

Verwachten dat er op u wordt neergekeken als roker. Het aantal rokers onder de Spanjaarden is zeer groot: wie zich daar negatief over uitlaat, moet ‘vrezen voor zijn leven’.


Vakantietips

Kan men het leidingwater drinken? Het Spaanse leidingwater is in het algemeen goed drinkbaar, maar omdat de leiding vaak verouderd zijn, raden we u aan om flessen water te kopen.
Heb ik een adapter nodig? Spanje gebruikt dezelfde stopcontacten als Nederland, u heeft dus geen adapter nodig.

Beste tips en ontdekkingen

Granada 
Wie tussen de prachtige tuinen van de Alhambra staat, weet niet wat hij ziet. Omgeven door prachtige Moorse paleisgebouwen en met een uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada duikt men in een andere wereld. Elke stap brengt nieuwe schatten en vervult u met eerbied en verwondering over dit prachtige oord.

Valencia
Ondanks de vaak hoge temperaturen is Valencia fris en luchtig. Dit heeft de stad vooral aan haar veelvoud te danken, maar ook aan de vele kleine parkjes en waterpartijen, die overal uitnodigen om het drukke stadsleven achterwege te laten en tot rust te komen. ’s Nachts wordt de stat met haar gezellige Barrio del Carmen en de ontelbare bars en clubs een paradijs voor feestvierders en gezelligheidsmensen. 

Nationaal park Picos de Europa
In dit reservaat in het noorden van het land lijkt het net alsof u in de Alpen bent. Met enorme bergen, machtige gletsjers en diepe, groene dalen is het park een huis voor de meest ongewone landschappen van Spanje. Loofbossen, wijde weides en merengebieden geven de regio haar charme. Daarentegen zijn er vele wandelpaden, die u kunt begaan om te regio te ontdekken.