Portugal Vakantie

Tip: onze populairste hotels voor uw ontspannen Portugal-vakantie

Portugals schatten zijn veelzijdig en van Porto tot Faro alom aanwezig. De schilderachtige natuur van het land omvat machtige bergen en groene valleien tot een uitgebreide rotsachtige kust en is altijd een beetje ruig. De mensen hebben zich in de loop van de tijd aangepast aan de bijzondere ligging evenals aan hun rol in de geschiedenis en zo wordt hun mentaliteit gekenmerkt door een verbondenheid met het thuisland en een onverminderde reislust. Wie zich op het uiterst westelijke punt van het land bevindt en de blik over de zee richting onbekende werelden laat gaan begrijpt waarom.

Feiten en cijfers

Officiële naam: República Portuguesa (Republiek Portugal)
Ligging: Meest westelijk gelegen land van Europa, zuidwestelijk van Spanje aan de Atlantische Oceaan
Oppervlakte: 92.345 km²
Hoofdstad: Lissabon
Bevolking: 10,6 miljoen
Religieuze en etnische groeperingen: 81% rooms-katholiek, 3% overige christenen/ homogeen-mediterraan met een gering aantal inwoners uit Sub-Sahara 
Taal: Portugees (officiële taal) 
Geografie: Ten noorden van de Taag bergachtig, zuidelijk ervan zacht laagland. Hoogste punt: Ponta do Pico op de Azoren (2.351 m) 
Tijdzone: West-Europese tijd (UTC +0)
Politiek en wetenschap: Parlementaire republiek, BNP: 173,1 mld. EUR (2014)
Valuta: Euro (sinds 2002) 


Aankomst en vertrek

Inentingen: Over het algemeen worden bij een langdurig verblijf inentingen tegen hepatitis A en B en voor jongeren tegen meningokokken C aanbevolen.

Ter plaatse: Het spoornetwerk geldt als goed waarbij opgemerkt moet worden dat je met de trein niet noemenswaardig sneller aankomt.  

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het klimaat van Portugal is gematigd maritiem: In het noorden koel en nat en in het zuiden warmrt en droger.

  Gemiddelde wintertemperatuur: 11°C (laagste temperatuur rond 7°C in februari)
  Gemiddelde zomertemperatuur: 23°C (hoogste temperatuur rond 30°C in juli) 
  Watertemperatuur: Max. 22°C in augustus 

  Het land is het hele jaar door een bezoek waard. De meest aangename temperaturen heersen echter tussen april en oktober.

  De mooiste vakantiegebieden

  Algarve – Baaien met zand en rotspartijen met grotten.
  Madeira – Stijle kust en biodiversiteit.  

  Noorden – Windsurfen en verrukkelijke port.

  Officiële en nationale feestdagen

  Nieuwjaar (1 januari), Vastenavond (feestdag valt op een dag tussen 3 februari en 9 maart), Goede Vrijdag (zesde dag van de week die begint op Palmzondag), gedenkdag van de Anjerrevolutie 1974 (25 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Nationale Feestdag (Camões dag/ 10 juni), Feest van de heilige Antonius van Padua (13 juni), Feest van de heilige Johannes (24 juni), Maria Hemelvaart (15 augustus), Dag van de Republiek (5 oktober), Allerheiligen (1 november), Dag van de Restauratie (1640: bevrijding van de Spaanse overheersing / 1 december), Onbevlekte Ontvangenis van Maria (8 december), kerstavond (24 december), Kerst (25 december) en Oudejaarsavond (31 december). 

  Do's en Don'ts

  Do's
  • Bica drinken. Het een espresso-achtige koffiebereiding waarop de Portugezen erg trots zijn.
  • Op waarschuwingen letten. Ga nooit het water in wanneer een waarschuwing is afgegeven. 

  Don‘ts
  • Spaans verwachten. Portugees en Spaans zijn twee verschillende talen. Ga er dus nooit vanuit dat iemand u antwoord geeft of zelfs maar begrijpt wanneer u deze persoon in het Spaans aanspreekt.
  • Ongeduldig zijn. Avondvoorstellingen beginnen in Portugal meestal pas na 21 uur. Ook veel restaurants openen pas laat op de avond hun deuren. 

  Vakantietips

  Is het leidingwater drinkbaar? Het Portugese leidingwater is niet altijd van drinkwaterkwaliteit. Maak liever gebruik van gekookt water of water in flessen.

  Heb ik een adapter nodig? In Portugal vindt u dezelfde stopcontacten als in de rest van Europa. U heeft dus geen adapter nodig. 

  Beste tips en ontdekkingen

  Porto
  Het historische stadsgedeelte nestelt zich aan de oever van de Douro en biedt vanaf veel punten een fantastisch zicht op de kronkelige steegjes en bontgekleurde huizen. Het alledaagse leven staat in het teken van de rivier en ook vandaag de dag nog zijn er talrijke barcos rabelos te zien, het traditionele vrachtbootje dat wordt gebruikt voor het vervoeren van vaten port. ’s Nachts hult de stad zich in een zachte gloed en verandert in een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van feesten en dansen. 

  Rota Vicentina  
  De wandelroute aan de westkust biedt meer dan 300 km gevarieerd Portugees landschap. De kustroute, Fisherman’s Trail, voert langs de zee en zachte stranden, ruige klippen en afgelegen baaien. Woud en weide, diepe dalen en waterwegen maken deel uit van het Historical Trail in het binnenland. De Vicentina is in etappes verdeeld zodat elke bezoeker naar eigen kracht en vermogen van deze natuurbelevenis kan genieten. 

  Sagres
  Gelegen in het uiterste zuidwesten van het Europese vasteland weerspiegelt het oord de emoties van lang vervlogen dagen. De nieuwsgierigheid en onzekere verwachtingen van zeevaarders en ontdekkers zijn hier net zo voelbaar als de kwellende hoop van hen die achterbleven. Wie vanaf de punt van de rots de blik over de eindeloze zee laat gaan droomt van onbekende werelden en wordt gegrepen door eerzucht. Naast de klif zelf, met zijn machtige vuurtoren, lokt ook de stad Sagres, evenals talloze gelegenheden tot duiken en surfen en maken van deze reis een heel bijzonder belevenis.