Osteoporose en botten

Versterk uw botten!

Wat is osteoporose, wat zijn botaandoeningen?

Arztbesprechung

Onder osteoporose verstaan we in het algemeen de afname van botmassa hetgeen veelvuldig bij mensen op leeftijd voorkomt door de verlaagde botdichtheid, waardoor een verhoogd risico op botbreuken bestaat. Deze afbraak van botdichtheid en –structuur kan alle botten in het menselijke lichaam betreffen. Als oorzaak komen vele diverse factoren in aanmerking.

Erfelijke aanleg kan, bijvoorbeeld, een oorzaak zijn, maar ook een tekort aan calcium en beweging, een vroegtijdige menopauze bij vrouwen of overgewicht. Maar ook een overmatig gebruik van genotsmiddelen zoals alcohol en sigaretten of simpelweg een vergevorderde leeftijd kunnen oorzaken zijn van  de afname van botmassa. Daarnaast dient bij het gebruik van cortison, ten gevolge van een reumatische aandoening, in het bijzonder aandacht aan de botten worden besteed.

Wat kunt u doen? – Wat helpt? – Hoe voorkomt u het?

Wanneer u aan een testosteron- of oestrogeendeficiëntie lijdt (zeker na de menopauze) dient u in elk geval de botdichtheid te laten meten daar deze hormonen, onder andere, nodig zijn voor de botopbouw. Dit kan preventief, maar ook wanneer een botziekte reeds uitgebroken is, een voordeel zijn.

Daarnaast helpt bij osteoporose een regelmatig sport- en bewegingsprogramma en een gezonde voeding die voor een groot deel gebaseerd is op vitamine D en calcium. Deze maatregelen bevorderen niet alleen de spieropbouw maar verstevigen tegelijkertijd de botstructuur.

De beste kuren

SpaDreams adviseert

Gruppe trainiert auf der Matte Beweglichkeit und Flexibilität

Voor een effectieve osteoporose behandeling zijn radonkuren bijzonder van nut gebleken. Het helende edelgas wordt hierbij als bad- of drinkkuur in het organisme gebracht en werkt ontstekingsremmend en verlicht pijn – dit effect kan maandenlang aanhouden.
Fangopakkingen en modderbaden ontplooien hun positieve werking bij een osteoporose behandeling door de vrijgekomen warmte die eveneens ontstekingsremmend en pijnverlichtend werkt.
Daarnaast wordt ter versterking van het bottenstelsel tevens geneeskrachtige badkuren voorgeschreven gebaseerd op thermaal water en helende massages.
Met aquagym en fysiotherapie wordt tenslotte een fysieke spierstabilisatie, bijzonder van belang bij valpreventie, gegarandeerd.

Onze populairste kuren bij osteoporose en botaandoeningen

Stel hier uw persoonlijke droomkuur samen