Luxemburg Vakantie

Luxemburg is uniek – en niet alleen omdat het het enige groothertogdom ter wereld is. Door zijn strategische positie is het altijd al door alle omringende landen begeerd. Deze invloeden hebben hun indruk achtergelaten en creëren in Luxemburg een heel bijzondere ambiance en een uniek cultureel landschap. Overal vindt u middeleeuwse burchten en plaatsen waar geweldige veldslagen hebben plaatsgevonden, ingebed in een groen landschap met zachte heuvels en brede rivierdalen. Ook wanneer u op zoek bent naar ontspanning en regeneratie bent u in Luxemburg op de juiste plaats. De lokale minerale waterbronnen hebben een helende en gezondheidsbevorderende werking.

Feiten en cijfers

Officiële naam: Groothertogdom Luxemburg/ Grand-Duché du Luxembourg / Lëtzebuerg
Ligging: West-Europa, tussen Frankrijk en Duitsland
Oppervlak: 2.586 km²
Hoofdstad: Luxemburg
Bevolking: 550.000
Religieuze en etnische groeperingen: 98% katholieken/ 55% Luxemburgers, 17% Portugezen, 6% Fransen, 4% Italianen, 3% Belgen, 3% Duitsers
Taal: Luxemburgs (officiële taal), Frans (officiële taal), Duits (officiële taal)
Geografie: Heuvelachtig met brede dalen, in het noorden bergachtig aflopend tot het dal van de Moezel in het zuidoosten. Hoogste punt: Burgplaatz (559 m)
Tijdzone: Centraal Europese tijd (UTC +1)
Politiek en wetenschap: Parlementaire democratie met constitutionele monarchie, BNP: 45,5 mld. EUR (2013)
Valuta: Euro (sinds 2002)

Aankomst en vertrek

Dankzij de centrale ligging is de reis buitengewoon eenvoudig en op alle manier te organiseren (auto, vliegtuig, trein). 

Inentingen: Over het algemeen wordt een inenting tegen meningokokken voor kinderen en jongeren bij een landurig verblijf aanbevolen.

Klimaat en beste tijd om te reizen

Het Luxemburgse klimaat is continentaal en wordt gekenmerkt door milde winters en koele zomers.

Gemiddelde wintertemperatuur: 2°C (laagste temperatuur rond -1°C in februari)
Gemiddelde zomertemperatuur: 17°C (hoogste temperatuur rond 23°C in juli)
Watertemperatuur: De meren zijn ’s zomers geschikt voor zwemmen.

Luxemburg is het hele jaar door een aangenaam land om te bezoeken. In de winter lokt het met langlaufgebieden en tussen mei en september heeft het de meeste uren zon.

De mooiste vakantiegebieden

Bad Mondorf / Zuidoosten – Drielandenpunt en wellnessoase.
Noorden – Eifel en Ardennen met diepe ravijnen.

Officiële en nationale feestdagen

Nieuwjaar (1 januari), Pasen (eerste zondag na de volle maan), Goede Vrijdag (twee dagen voor paaszondag/ kruiziging van Jezus Christus), Dag van de Arbeid (1 mei), Hemelvaart (39 dagen na paaszondag), pinkstermaandag (zeven weken na paaszondag), Nationale Feestdag (23 juni), Maria Hemelvaart (15 augustus), Luxemburg Kirmes (1 september), Allerheiligen (1 november) en Kerst (25/26 december).

Do's en Don'ts

DO's
• Het Luxemburgs respecteren. Noem de taal nooit een Duits of Frans dialect. De Luxemburgers zijn erg trots op hun eigen identiteit.
• Shoppen. Tabakswaren, alcohol, koffie en brandstof zijn in Luxemburg veel gunstiger dan in de buurlanden.

DON‘Ts
• Waarschuwingsvest vergeten. Er is een draagplicht voor bestuurders, wanneer dit genegeerd wordt dreigen boetes.

Vakantietips

Is het leidingwater drinkbaar? Het leidingwater in Luxemburg kunt u probleemloos drinken. 
Heb ik een adapter nodig? In Luxemburg zijn dezelfde stopcontacten als in de rest van Europa. U heeft dus geen adapter nodig. 

Beste tips en ontdekkingen

Luxemburg
De hoofdstad van het land bestaat uit een unieke combinatie van tegenstellingen. Naast historische monumenten beïnvloedt de modernste architectuur het stadsbeeld en bebouwde gebieden worden onderbroken door groene zones en parken. Zo ontstaat een gevarieerde, levendige ambiance waar niet in de laatste plaats ook de bevolking aan bijdraagt die samengesteld is uit meer dan 150 nationaliteiten. Met haar brede culturele aanbod, winkelmogelijkheden en sportieve activiteiten is de stad altijd een reis waard. 

Echternach
Echternach is met meer dan 1.500 jaar de oudste stad van Luxemburg en in deze lange geschiedenis hebben ontelbare bezienswaardigheden zich verzameld. Bijzonder indrukwekkend zijn de basiliek en het voormalige gerechtshuis die tot op heden het stadsbeeld kenmerkend beïnvloeden. Een bijzonder schouwspel biedt zich aan op de dinsdag na Pinksteren. Ter ere van de nationale heilige Willibrord wordt dan een lenteprocessie gehouden die de deelnemers springend en dansend door de hele stad voeren en die door UNESCO als Wereldcultuurerfgoed is erkend. Niet in de laatste plaats lokt Echternach als centrum van het kleine Luxemburgse Zwitserland, een landschap dat op zichzelf al een bezoek waard is.

Moezel
De rivier ligt in een schitterend dal met uitgestrekte wijnranken op de hellingen. Hier bevindt zich niet alleen de geboorteplaats van vele goede wijnen, ook sappen en brandewijnen komen uit deze regio. Wie niet komt vanwege de culinaire genoegens zal zich verheugen over het royale aanbod aan wandelpaden en watersporten of genieten van de talloze middeleeuwse stadjes die overal in het Moezeldal te vinden zijn.   

Regio's in Luxemburg