brochure-vasten-spadreams

Vasten Brochure

wat is het?

Effecten van het vasten

Bij het onthouden van voedingsstoffen schakelt het lichaam na één tot twee dagen op de zogenaamde vertraagde stofwisseling om. Er wordt zo weinig mogelijk energie verbruikt. Om de energiebehoefte tegemoet te komen schakelt het organisme over op de energievoorraad in de vorm van koolhydraten, vetten en proteïnen. Dagelijks wordt er ongeveer 150 gr lichaamsvet uit het vetweefsel omgebouwd tot vetzuren en glycerine. In totaal verliezen mensen die vasten ongeveer 400 gr gewicht per dag. In zoverre er niet aanvullend gegeten wordt, wordt er voornamenlijk eiwit en daarmee spiersubstantie afgebouwd. Bij een korte vastenperiode kan dit verlies echter in korte tijd weer in balans worden gebracht. Een ander gevolg van de opgewekte metabolische processen is de vorming van aceton, te herkennen aan een onaangename mond- en lichaamsgeur.Daarnaast worden opgeslagen waterreserves afgebouwd en de functie van lever, nieren, maag, darmen en longen hersteld zich. Bij een langere vastenperiode scheidt het lichaam tevens endorfine uit om de “hongerfase” dragelijker te maken. Het vasten kan veel chronische aandoeningen verlichten en ook het uiterlijk profiteert van een dergelijke kuur: De huid wordt gelijkmatiger en ziet er in het algemeen gewoon gezonder en frisser uit.Vasten gedurende meerdere weken kan echter schade aan de hartspier veroorzaken. Sommige dokters zien vasten zelfs als een sterke lichamelijke belasting en raden het alleen aan na overleg met een arts.Om enerzijds een professionele begeleiding te garanderen en anderzijds van de noodzakelijke rust en de aanvullende behandelingen (zoals massages) te kunnen profiteren, is het aan te raden een vastenkuur in een daarin gespecialiseerd hotel of kuurkliniek uit te voeren.

Soorten vastenkuren in het algemeen

  • Helend vasten conform Buchinger: De meest gebruikte vastenmethode. Het lichaam wordt langzaam ontgift. De basis bestaat uitsluitend uit groentebrouwsels en sap wat van groot belang is. Het combineert de zuivering van de darmen met reinigende elementen van andere vastenmethodes. Recirculatie bevorderend.
  • Vasten conform F.X. Mayr: De basis is een „melk & brood-dieet“. Gebaseerd op de drie principes: bevorderen, zuiveren en opleiden, wordt een langdurige darmreiniging nagestreefd.
  • Klassieke Schrothkuur: Gekenmerkt door drinkdagen en droge dagen. Een belangrijk bestanddeel is de inzet van vochtige wikkels.
  • Vasten met sap: Er worden uitsluitend vruchten- en groentesappen gedronken.
  • Vasten met vruchten: Er worden uitsluitend vruchten, groentes, kruiden en noten gegeten
  • Vasten met wei: Gedurende de dag worden een liter wei, een half liter fruitsap en drie liter water gedronken.
  • Vasten met thee: Er wordt uitsluitend thee en water gedronken. Deze extremere vorm van vasten wordt door artsen en in de vakliteratuur alleen aanbevolen voor geheel gezonde mensen.
  • Metabolic Balance®: Holistische aanpak ten behoeve van gewichtsregulering. De ontwikkeling van een individueel voedingsplan staat daarbij centraal.
  • Detoxkuur: Het lichaam dient langzaam ontgift te worden. Een rijke basisvoeding staat daarbij op de voorgrond. Combineert daarnaast individuele elementen uit andere vastenmethoden.

 

>> Verder naar "BESCHRIJVING & WERKING"

>> "SpaDreams Brochure Vasten" in PDF

>> Vasten conform F.X. Mayr

>> Klassieke Schrothkuren

>> Detoxkuren

>> Alle vastenreizen