brochure-vasten-spadreams

Vasten Brochure

soorten vastenkuren in detail

Beschrijving & Werking

Helend vasten conform Buchinger

Otto Buchinger (1878-1966) was een Duitse arts en grondlegger van het helend vasten conform Buchinger. Buchinger verklaarde de effectiviteit van het helend vasten zo, dat het organisme gereinigd en het vermogen tot zelfgenezing geactiveerd werden. Hij gebruikte daarvoor het begrip „ontslakking“. Gedurende het helend vasten conform Buchinger wordt het lichaam door middel van groentebrouwsel en sap een geringe hoeveelheid calorieën, vitaminen en mineralen toegediend. De vastenkuur begint met enkele ontlastende dagen. In deze tijd wordt het lichaam voorbereid en staat er slechts lichte voeding op het menu. 

Met de volledige darmleging begint het eigenlijke vasten. Gedurende een vastgelegde periode, doorgaands een dag of vijf, wordt gedurende de dag drie liter opgenomen: ’s ochtends in de vorm van kruidenthee, ’s middags middels groentesap of –brouwsel en in de namiddag staan kruidenthee en mineraalwater tot uw beschikking. In de avond vervangen fruitsappen of groentebrouwsels de maaltijd. Het is tevens aan te bevelen om gedurende de vastenperiode aan sport te doen. Om de innerlijke rust te bewaren dient u stress en hectiek gedurende de vastentijd te vermijden. Meditatietechnieken, zoals yoga, helpen lichaam en ziel met elkaar in harmonie te brengen.

Aan het einde van de vastenperiode wordt het lichaam langzaam weer aan vast voedsel geïntroduceerd, beginnend met een appel en groentebouillon. Aansluitend volgen de opbouwdagen. Deze omvatten naast bewuste voeding ook massages en wisseldouches. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat bij ongeveer 80% van de deelnemende personen na een vastenkuur een wezenlijke verbetering van het algehele welzijn te constateren is. 

Vasten conform F.X. Mayr

De F. X. Mayr-kuur is een methode ten behoeve van de bevordering van de gezondheid en de ontslakking die naar zijn bedenker, Franz Xaver Mayr (1875-1965), genoemd is. Mayr was, onder andere, kuurarts in Stiermarken, in Karlsbad en in Wenen. Zijn therapie werd bekend onder de naam „ melk & brood-dieet “.

Hoofddoel is de darmreiniging waardoor een volledig herstel van de spijsvertering plaatsvindt. De therapie is gebaseerd op drie principes die tot een langdurige darmsanering bijdragen: 

1. Bevorderen Door het vasten wordt het spijsverteringssysteem schoongemaakt en ontlast teneinde de regeneratie te bevorderen.

2. ZuiverenBij het zuiveren gaat het om de ontslakking en ontzuring van het spijsverteringskanaal. Dit volgt door het ‘s ochtends innemen van Glauberzout of Epsomzout en wordt ondersteunt door een drinkkuur met kruidenthee, leidingwater of mineraalwater.

3. Opleiden De opleiding dient de behoedzame training van organen en hun hernieuwd functioneren. Een bijzonder plaats hierbij is voor het oefenen van grondig kauwen en het bewuster leren eten

Aansluitend zal een buikmassage de contractie van de darmen en de functie van de lever en alvleesklier activeren, de ademhaling verdiepen en de bloed- en lymfecirculatie stimuleren. Dit is een wezenlijk bestanddeel van de therapie. De afsluiting van een dergelijke kuur kan in drie fases onderverdeeld worden. De eerste fase dient de reiniging van de darmen. Een dieet uit thee en water alsmede de inname van Epsomzout helpen daarbij. Daarna begint de „melk & brood-kuur“. ‘s Morgens wordt dan een droog broodje gegeten. Elk hapje wordt zeer grondig gekauwd en tenslotte met een geringe hoeveelheid melk doorgeslikt. De tijdelijke monotomie van de voeding dient het organisme te helpen, natuurlijke voeding volledig te verteren. Daarnaast heeft droog brood de functie, het grondig kauwen te training en de voor de spijsvertering zo belangrijke speekselafscheiding te stimuleren. Zout- en vetarme alkalinevoeding beëeindigt de kuur.

Deels worden gedurende de kuur vitaminen, sporenelementen en mineralen evenals plantaardige inhoudsstoffen in de vorm van aanvullende preparaten, ter voorkoming van tekorten, toegediend. 

De klassieke Schrothkuur

De Schrothkuur is ontwikkeld door natuurgeneeskundige Johann Schroth. De kuur dient ervoor om het vermogen tot zelfgenezing te ontwikkelen en als holistische methode een positieve invloed op lichaam, geest en ziel te hebben. Schroth ontwikkelde zijn kuurmethode rond 1820. Hij probeerde de kuur zelf uit, nadat hij door een hoefslag van een paard zwaar gewond raakte aan zijn knie. Zijn ervaring omschreef hij als volgt: „In vochtige warmte gedijt hout, vruchten en wijn, zelfs vlees en bot“. Schroth observeerde dat ziek vee voeding weigert en weinig drinkt en kwam op het idee om dit principe op zieke mensen over te dragen. Dat is de oorsprong van de Schrothkuur. Hoofddoel van deze twee tot drie weken durende kuur is de reiniging van het lichaam. Het principe van de Schrothkuur berust op de innerlijke en uiterlijke ongifting en ontslakking en wordt door een combinatie van helend vasten met de inzet van vochtige warmte bereikt. Vier zuilen dragen het concept van de Schrothkuur:

1. Het Schroth’sche dieet Het eerste onderdeel van een Schrothkuur is een speciale voeding. Deze is zout-, eiwit- en vetvrij. Daarnaast is het belangrijk om niets dat rauw is te eten. De voeding dient steeds verdunt of gekookt te zijn. Ook van fruit moet worden afgezien. De eerste dagen van deze kuur zijn behoorlijk zwaar, maar een ijzeren discipline wordt beloond. Het lichaam grijpt op haar reserves terug en het hongergevoel verdwijnt. 

2. De Schroth’sche wikkel Voor de Schroth’sche wikkelbehandeling wordt u in de vroege ochtend gewekt, krijgt u een kop thee en wordt u aansluitend voor een tijdsduur van ca. 2 uur ingepakt. Het naakte lichaam wordt hierbij door een speciaal daarvoor getrainde „inpakker“ in koude, natte doeken gewikkeld en vervolgens met doeken en dekens bedekt. Na een korte tijd reageert de slaapwarme huid op de kou en de doorbloeding neemt toe. Door de “pakking” worden de poriën geopend en kunnen de gifstoffen eruit. Na circa een half uur begint het lichaam te zweten. Door de aansnoering blijft de warmte binnen de pakking, de koude doeken veranderen in een knus, warm omhulsel en op deze wijze wordt een kunstmatige koorts opgewekt. Het is van belang voldoende rust te nemen. De Schroth’sche wikkel traint het immuunsysteem van het lichaam en door de kunstmatige koorts worden bacteriën vernietigd.

3. Het Schroth’sche drinkreglement Het Schroth’sche drinkreglement staat voor de wisseling tussen dagen waarop u drinkt en dagen waarop u niet drinkt. Gedurende de dagen waarop u niet drinkt worden de opgeslagen vochtreserves uit het bindweefsel in het bloed gebracht waarop het op de dagen dat u drinkt middels de urine uitgespoeld wordt. Gedurende de kuur wordt in de regel mineraalwater, thee en sap gedronken. Deels wordt ook een geringe hoeveelheid droge wijn genuttigd. Het soort en de hoeveelheid vloeistof wordt individueel bepaald door de kuurarts. 

4. Beweging en rust Ook is beweging en rust van belang. Het afwisselen van dagen waarop u beweegt en dagen waarop u rust, draagt bij aan uw welzijn gedurende de kuur en ondersteunt de ontgifting. Overeenkomstig het principe van het drinkreglement dient op dagen dat u niet drinkt voor voldoende lichamelijke en geestelijke ontspanning te worden gezorgd. Op de dagen dat u wel drinkt, daarentegen, helpt een moderate hoeveelheid beweging de stofwisseling te stimuleren en voorkomt de afbouw van spierweefsel en in het bijzonder van de hartspier. 

Vasten met sap

Hierbij wordt gedurende een bepaalde periode uitsluitend vruchten- en groentesappen gedronken, aangevuld met thee en water. In combinatie met fitnessoefeningen dient een verbeterde persoonlijke gezondheidstoestand bereikt te worden. Het vasten met sap wordt doorgaands uitgevoerd met als doel het gewicht te reduceren. Het is echter ook een uitstekende methode om het lichaam te ontzuren. De selectieve behandeling van medische problemen is hier minder van toepassing dan regeneratie en de verbetering van het algemene gevoel van welzijn. Voordeel en tevens het belangrijkste verschil met andere vormen van vasten is, dat er weliswaar afgezien wordt van vaste voeding, maar er middels vruchten- en groentesappen, een veelvoud aan vitaminen en mineralen opgenomen wordt.

Een vastenkuur met sap begint met enkele dagen ontlasten waarbij, bijvoorbeeld, slechts rijst en groente wordt gegeten. Direct in de vroege ochtend wordt een glas Epsomzout gedronken om de darmen te legen. Voor het vasten worden vers geperste vruchten- en groentesappen, maar ook biologische sappen uit de supermarkt, aanbevolen. ’s morgens, ’s middags en ’s avonds worden de sappen met water verdunt en bijzonder langzaam gedronken. Elke kleine slok moet goed met speeksel worden vermengd om de verdere vertering van de voedingsstoffen te vereenvoudigen.

Aanvullend heeft het lichaam op dagelijkse basis nog circa 3 liter water of kruidenthee nodig. Zoals bij de meeste vastenkuren, zijn de eerste drie dagen onaangenaam. Bijverschijnselen zoals hoofdpijn en krachteloosheid kunnen in deze fase voorkomen. Vanaf de vierde dag laat het hongervoel echter niet meer van zich horen. Het vasten met sap is een wat mildere vorm van het strenge water en thee-vasten, dat voor veel mensen slecht vol te houden is. 

Vasten met vruchten

Het vasten met vruchten wordt als een aangepaste vorm van het helend vasten gezien. Gedurende de vastenkuur bestaat de voeding uitsluitend uit niet toebereide vruchten, groenten, kruiden en noten. Deze vorm van voeding dient de ontslakking en ontgifting van het lichaam en het brengt tevens de zuur basis in balans. Storingen in de zuur basis balans van het lichaam leiden tot een teveel of tekort aan zuren, hetgeen in beide gevallen een nadelig effect op de gezondheid heeft. 

Vasten met wei

Gedurende een kuur met wei wordt gedurende de dag een liter wei genuttigd. Daarnaast worden drie liter water en een halve liter vruchtensap gedronken. Zo wordt het lichaam een minimum aan vitaminen, mineralen en calorieën toegediend. De ontslakking en ontgifting bevorderd en het hongergevoel gereduceerd. Aanvullend wordt elke ochtend een glas zuurkool- of pruimensap gedronken teneinde de darmen te reinigen en te helpen, schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen

Vasten met thee

Bij het vasten met thee wordt eveneens van vaste voeding afgezien, maar ook van het drinken van sap. Er wordt uitsluitend thee en water gedronken. Deze extremere vorm van vasten wordt alleen gezonde mensen aanbevolen.

Metabolic Balance®

Het dieetconcept „metabolic balance®“ komt uit de USA en is door artsen en voedingswetenschappers ontwikkeld. Het is een holistisch programma ten behoeve van een blijvende gewichtsregulering. Op basis van een bloedanalyse wordt een individueel voedingsplan opgesteld. Dit plan stemt de persoonlijke „chemie van het lichaam“ af op de specifieke, passende voedingsmiddelen en brengt op deze wijze de stofwisseling in balans. Er worden op deze wijze uitsluitend voedingsmiddelen geconsumeerd die voor de dekking van de individuele behoefte aan voedingsstoffen nodig zijn. Het voedingsplan oriënteert zich dus op de persoonlijke lichamelijke situatie van de deelnemers. Doel is een gezonde stofwisseling te ondersteunen en het gewicht te reguleren. De begeleiding wordt waargenomen door gecertificeerd personeel. De permanente omstelling van het lichaam op uitgewogen, passende en gezonde voeding voorkomt, in het bijzonder in combinatie met voldoende beweging, op de lange termijn alle bekende ziektes van de “moderne beschaving”. Het herstel van de natuurlijke voedingsbalans bewerkstelligt het herstel van het natuurlijke lichaams(even) gewicht. Tegelijkertijd wordt de lichaamscapaciteit en het concentratievermogen gestimuleerd. Als gevolg wordt het lichaamsvet afgebouwd, u slaapt beter en uw fyieke en mentale kracht is groter. 

Detoxkuren

Detoxkuren, zoals de Amerikaanse voedingsspecialisten ze aanbevelen, worden ook in Europa steeds populairder. Hierbij gaat het om een grondige, maar vriendelijke ontgifting (detoxificatie) van het lichaam. Al na een paar dagen is het algemene gevoel van welzijn groter. U voelt zich vitaler, u slaapt beter, u ziet er fris en ontspannen uit en u bent meer resistent tegen stress en infecties, tegelijkertijd verliest u gewicht. Het ontgiftingsprogramma begint met een darmreiniging door middel van salinische zout, bijv. Epsomzout. Hierdoor wordt ook de lever, het belangrijkste stofwisselingsorgaan, ontlast. Om het het organisme mogelijk te maken optimaal te ontslakken, wordt gedurende een detoxkuur zoveel mogelijk licht verteerbaar voedsel genuttigd. Er wordt bovenal van alles wat zoet is en op genotsmiddelen, zoals koffie en alcohol, afgezien. Voor een grondige ontzuring van het lichaam wordt het lichaam met natuurlijke alkalineleveranciers, zoals bijvoorbeeld, licht gestoomde groente, verzorgd. Van rauwkost wordt gedurende een detoxkuur afgezien. Het wordt moelijker door het lichaam verteerd en kan eenvoudig tot een opgeblazen gevoel leiden. Aanvullend op de alkalinerijke voeding wordt de inname van een alkalinehoudend mineraalpreparaat gedurende de kuur aanbevolen. Bij sterke oververzuring kunnen ook alkalineinfusies worden toegediend. Ter ondersteuning van de lever, de nieren en het lymfesysteem bij de ontslakking worden ook plantaardige en homeopathische middelen ingezet. Mariadistel, paardenbloem en steenkruid zijn klassiekers voor een grondige ontgifting. Algen, koriander en daslook zijn van belang bij de eliminatie van zware metalen. Ook behandelingen die zich bij het vasten bewezen hebben, zoals een warme, vochtige leverwikkel, worden in het kader van een detoxkuur ingezet. Gedronken worden er o.a. gele kruidentheesoorten zoals brandnetel, duizendblad of citroenmelisse. Rode theesoorten, zoals rozenbottel of vruchtenthee, zijn leveranciers van zuren en worden gedurende een ontgiftingskuur gemeden. 

 

>> Verder naar "WAT IS DE JUISTE VASTENKUUR"

>> "SpaDreams Brochure Vasten" in PDF

>> Vasten conform F.X. Mayr

>> Klassieke Schrothkuren

>> Detoxkuren

>> Alle vastenreizen