Päärchen am Strand

Diabetes

De suiker even de suiker laten

Wat is diabetes?

Piestany als Kurort - Auszeit in der Slowakei

Diabetes mellitus – in de dagelijkse omgang ook suikerziekte genoemd – behoort tot de chronische stofwisselingsziektes waaraan wereldwijd circa 5% van de volwassen bevolking lijdt.

We onderscheiden twee verschillende types diabetes mellitus: diabetes type 1 en diabetes type 2. Het grootste deel van de patiënten lijdt aan diabetes type 2. Het betreft dan doorgaans oudere mensen of kinderen met overgewicht. Als oorzaken zijn onvoldoende productie van insuline (of de afwezigheid ervan) dan wel een insulineresistentie aan te wijzen, waarbij er een probleem is met de receptoren.

Door ongezonde voeding, ontbrekende beweging en het hieruit vaak voortkomende overgewicht wordt diabetes in de hand gespeeld, hetgeen uiteindelijk in samenwerking met andere factoren tot een glucoseoverschot in het bloed leidt.   

Type 1 diabetes betekent een tekort aan het lichaamseigen hormoon insuline. Dit type vindt men vaak bij jonge kinderen. Als oorzaak is hier meestal een afwezige reactie van het immuunsyteem aan te wijzen waardoor de insulineproductie van de cellen in de alvleesklier onvoldoende is. Als gevolg is er een overschot aan glucose in het bloed waardoor een duurzame behandeling noodzakelijk is. Betroffen personen moeten hun leven lang insuline injecteren.

Door onze huidige levensstijl en de geavanceerde medische mogelijkheden worden mensen in toenemende mate ouder en zwaarder, hetgeen suikerziekte goede omstandigheden biedt zich verder uit te breiden.

Tot de secundaire ziekten tellen oogziekten, zenuwziekten, beroertes, hartinfarcten en aderverkalking.

Wat kunt u doen? - Wat helpt? - Hoe voorkomt u het?

Мужчина и женщина на велосипедах

In het algemeen geldt: de diabetespreventie nummer 1 is een gezond en gebalanceerd voedingspatroon en voldoende beweging.

Hiermee gaat u niet alleen de strijd aan met overgewicht maar ook met diabetes mellitus.

Diabetici zelf dienen er bij hun maaltijden altijd op te letten dat het uit producten bestaat die de bloedsuikerspiegel buitengewoon langzaam verhogen. Voorbeelden hiervan zijn volkoren producten, melk en peulvruchten, zoals bonen, linzen en soortgenoten.

Er zijn ook speciale producten voor diabetici op de markt waarbij echter voorzichtigheid is geboden, daar ze vaak fructose of soortgelijke suikers bevatten en dus evengoed slecht voor de bloedsuikerspiegel zijn.

Onze beste kuren voor diabetici

SpaDreams adviseert

Een effectieve diabeteskuur bestaat o.a. uit een diabetes dieet: gebalanceerde voeding, zoals vers geperste biologische sappen, groentebouillons, volkoren producten en tevens veel water.

Als ondersteuning is bewegingstherapie aan te bevelen met bijvoorbeeld nordic walking, wandelingen onder begeleiding en aquagym.

Daarnaast kunnen ook kookworkshops, gezondheidscoaching en medische voordrachten in het vakantiehotel nuttige informatie verschaffen en van blijvende invloed zijn.

Ook helend vasten en originele Ayurvedakuren zijn gebaseerd op gezonde, evenwichtige voeding en vormen zo hele goede opties voor diabetici.

En tenslotte kunt u na al dat bewegen en actief zijn gedurende rustgevende yoga-uurtjes en tijdens ontspannende wellnessbehandelingen heerlijk achterover leunen en uw ziel laten balsemen.

Onze populairste kuren voor diabetici

Stel hier uw perfecte droomkuur samen