Burn Out & Depressie

Uw innerlijke balans terugvinden

Wat is een burn out?

Burn out staat voor een toestand van lichamelijke, emotionele en geestelijke uitputting en betekent letterlijk „opgebrand zijn“. De oorzaak hiervan ligt over het algemeen bij door stress veroorzaakte overbelasting van professionele oorsprong maar kan ook door andere omstandigheden worden veroorzaakt. Deze overbelasting leidt tot een verminderde capaciteit en belastbaarheid waardoor de controle over de situaties in ons dagelijks leven eveneens afneemt.

Aangezien de burn out symptomen, zoals rugklachten, maag-darmklachten en tinnitus vaak in het hokje „stress“ worden gezet proberen veel mensen eerst zelf de klachten op te lossen.     

Wie echter geen professionele hulp inschakelt, riskeert een lange lijdensweg van burn out klachten, inclusief een rappe vermindering van levenskwaliteit, afzondering, ontslag en apathie - tot aan arbeidsongeschiktheid en depressiviteit.

Wat is een depressie?

Een depressie ofwel depressiviteit is een psychische stoornis en betekent, vertaald uit het Latijn, „naar beneden gedrukt“. Typische depressie kenmerken zijn derhalve neerslachtigheid, lusteloosheid, een innerlijk gevoel van leegte en concentratiestoornissen.

Deze negatieve gemoedstoestand kan, zonder behandeling, maanden en zelfs jaren duren en wordt vaak door talrijke verschillende factoren en gebeurtenissen opgeroepen. Oorzaken en triggers van depressie kunnen persoonlijkheidsproblemen zijn maar ook hormonen en medicijnen voor hart & bloedcirculatie evenals omgevingsfactoren. Depressie symptomen kunnen lang aanhouden en erg vervelend zijn.

Wat kunt u doen? - Wat helpt? - Hoe voorkomt u het?

Spaziergang am Strand

Over het algemeen is het bij een burn out van belang de juiste balans tussen het professionele en het privé leven te vinden. Aangezien het zowel huisvrouwen als managers kan overkomen is dit niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Belangrijk is het in ieder geval om de stressfactoren te reduceren en duurzaam te beperken.

Welke situaties deze vorm van stress ook veroorzaken, neem de tijd om deze te ontleden. Dit kan gedurende een kop koffie met een vriendin zijn of tijdens een rondje joggen door het nabij gelegen park. Ieder mens moet zijn persoonlijke evenwicht vinden.

Om de optimale balans tussen inspanning en ontspanning te vinden kan een cursus tijd- & stressmanagement, autogene training, yoga of progressieve spierontspanning effectief zijn teneinde stress te leren afbouwen en blokkades op te lossen.

Vermijd daarnaast multi-tasking, probeer uzelf een positieve gemoedstoestand eigen te maken en boven alles, gun uzelf zo af en toe ook iets. Dit bevordert de motivatie en u ziet de dingen dan wellicht wat gelatener. Additioneel dienen aangename sociale contacten met bijvoorbeeld vrienden en familieleden te worden onderhouden.

Voor een depressie behandeling geldt een soortgelijke aanpak. Hierbij gaat het echter om een psychische stoornis waarvoor per definitie therapie en behandeling nodig is. Met psychotherapie, groepsgesprekken en individuele gesprekken, meditatie en ontspanningstechnieken bent u echter al op de goede weg. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen ook medicijnen worden ingezet.

Additioneel van belang bij burn-out en depressie behandelingen zijn sport en beweging. Bij aquagym, pilates, yoga en nordic walking komt endorfine vrij en daarmee een gevoel van welbevinden en geluk. Het met regelmaat uitvoeren van activiteiten in de vrije natuur hebben daarnaast een positief effect op de negatieve gemoedstoestand van depressieve personen.

Ongeacht of het gaat om preventie of bestrijding, een wandeling van 20 minuten in het zonnetje kan al wonderen doen – de zonnestralen stimuleren de afgifte van serotonine, wat een positieve invloed heeft op uw stemming en uw emoties. 

De beste kuren tegen een burn out en depressie

SpaDreams adviseert

Wellness Hotel - Bewegung im Fitnessraum

Om een effectieve reducering van stressfactoren te bewerkstelligen of een burn-out dan wel een depressie daadwerkelijk te voorkomen zijn badkuren, geneeskrachtige kuren en traditionele Ayurvedakuren aan te bevelen op een rustige, niet al te prikkelende, locatie aan zee of in de bergen. 

Ter ondersteuning zijn tevens bewegings- en sporttherapieën met begeleide wandelingen, Qi Gong en activiteitenprogramma’s evenals een gezonde, gebalanceerde voeding aan te bevelen.

Ontspan en regenereer uzelf met een combinatie van welzijnsambiance, ontspanningstechnieken en wellnessbehandelingen, cursussen ten behoeve van stressmanagement en coaching. Leer van ervaren therapeuten hoe u uw gebruikelijke gedragspatronen kunt doorbreken, mindfulness in de praktijk kunt brengen en zo een daadwerkelijke verandering teweeg kunt brengen – duurzaam uiteraard.

De populairste kuren tegen een burn out en depressie

Stel hier uw persoonlijke droomkuur samen