Psoriasis – therapievormen en gezondheidsreizen

Ongeveer 300.000 – 350.000 Nederlanders lijden onder de huidaandoening psoriasis, waarbij ongeveer 20% het fenomeen van Koebner vertoont.

Ongeveer 300.000 – 350.000 Nederlanders lijden onder de huidaandoening psoriasis, waarbij ongeveer 20% het fenomeen van Koebner vertoont. De huid van de betrokkenen produceert voortdurend nieuwe cellen, die afsterven en als wit-zilverachtige schilfers (plaques) afgestoten worden. Sommige patiënten  ervaren hierbij een voortdurende jeuk, in het bijzonder rondom de ellebogen en de kniën maar ook rond de oren, het hoofd, de vingers en de vingernagels kunnen de typische rode huidplekken optreden. De chronische auto-immune ontstekingsziekte komt vaak voor het eerst tussen het 15e en 35e levensjaar voor. Het kan het echter op elke leeftijd voorkomen.

 

Therapievormen bij psoriasis

Er zijn talrijke therapieën om psoriasis te behandelen, allen min of meer succesvol. Gedeeltelijk wordt de huid met zalven behandeld. In sommige gevallen krijgen de patiënten injecties of medicijnen.

 

Externe therapie

Veel zieken zijn met ontstekingsremmende zalven, die cortisonachtige werkstoffen bevatten, al geholpen. Een voortdurende behandeling is echter niet raadzaam, daar dit tevens de huid kan verdunnen. Ook zalven met de werkende stoffen calcipotriol en dithranol laten, volgens experten, goede resultaten zien.

Bij grootschalige huidproblemen gebruikt men een combinatie van zalven en lichtbadtherapie (balneofototherapie). De patiënten baden hierbij in zoutwater (Dode Zee-zout) en worden tegelijkertijd of aansluitend met UV-licht bestraalt. Informeer bij uw ziektekostenverzekaar of de kosten voor balneofototherapie overgenomen worden.

 

Interne therapie

Tot de klassieke werkende stoffen voor het behandelen van psoriasis, tellen retinoïden (vitamine A-derivaten) en fumaarzuuresters. Voor zware vormen van de ziekte worden middelen die het immuunsysteem beïnvloeden, zoals cilcosporin en methotrexaat, ingezet. Artsen grijpen tegenwoordig echter ook vaak naar nieuwe medicijnen, zogenaamde antistoffen, als de gangbare medicijnen voor psoriasis niet werken. Aanbevolen worden de werkende stoffen efalizumab, infliximab, etanercept evenals het geneesmiddel bij reuma,  adalimumab. Deze worden als infuus of als injectie ingezet.

Welke therapievorm voor een individueel geschikt is, hangt af van de effectiviteit van het middel, de betroffene locatie en de gradatie van de aandoening. Veel therapieën worden gecombineerd, dan wel afgewisseld. Elke ieder mens reageert tenslotte anders.

Gezondheidsreizen bij psoriasis

Gezondheidsreizen zijn bijzonder geliefd bij mensen met psoriasis. Heel geschikt zijn reizen naar plaatsen met een gezonde, zouthoudende lucht. Hiertoe behoren onder andere kuuroorden in de nabijheid van de kust als ook kustbadplaatsen. Maar ook reizen naar de Dode Zee hebben zich bewezen. In combinatie met een gezonde voeding kunt u hier zeer goede resultaten zien.

Huidartsen raden psoriasis patiënten vaak aan het positieve effect van zon en zout water te gebruiken. Via  www.spadreams.nl vinden personen die onder deze huidaandoening lijden, talrijke ontspannings- en wellnessvakanties, als ook reizen, die precies op de behoeften van psoriasis patiënten zijn afgestemd. De kuuraanbiedingen bevatten, bijvoorbeeld, een medisch aanvangs- en slotonderzoek, meerdere balneofototherapiesessies, UV-lichttherapie en een zalventherapie. Daarnaast hebben de vakantiegangers de mogelijkheid aan gezondheidsvoordrachten deel te nemen of – indien beschikbaar – de fitnessruimte, het zwembad en het solarium te gebruiken.

 

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap