yoga-brochure-spadreams

Yoga Brochure

waarmee moet men rekening houden?

...Voeding

Gezonde voeding betekent in yoga dat het niet alleen het lichaam maar ook de geest voedt. Belangrijk is om veel te drinken, tot wel 3 liter per dag, bij voorkeur water en kruidenthee. Wat, hoe en wanneer men eet, kan van grote invloed zijn op de lichamelijke en geestelijke conditie. Om deze reden wordt aangeraden zo langzaam en ontspannen mogelijk te eten evenals zo vers en natuurlijk mogelijk. Als vuistregel geldt dat men de maag voor de helft met voedsel dient te vullen, voor een kwart met water en dat een kwart leeg dient te blijven. Zo wordt traagheid en zwaarlijvigheid voorkomen. Het motto van een gezonde levenswijze is: „Eet om te leven, leef niet om te eten.“

De vegetarische levenswijze binnen yoga is te herleiden naar de voorkeur om in harmonie met de natuur te leven. Bij deze levensinstelling hoort de stelregel dat andere levende wezens niet onnodig geweld moet worden aangedaan, hieronder valt ook pijnigen of doden om ze te eten.

De voeding in de yogaleer wordt in het algemeen in drie verschillende soorten onderverdeeld: tamas (traagheid), rajas (onrust) en sattva (helder), ze staan voor de drie psychische kwaliteiten, die binnenin de mens, net zoals in het gehele universum, werkzaam zijn.

TAMAS: Voeding dat als „tamas“ wordt beschouwd, heeft geen vitaliteit en is ongezond. Het lichaam wordt ontdaan van kracht en energie. Kant-en-klaargerechten, alcohol, tabak, drugs, vlees en vis behoren in deze categorie.

RAJAS: Voedings dat als „rajas” wordt beschouwd, veroorzaakt onrust. Hiertoe behoort koffie, te scherp eten, suiker en witte bloem. Ook snel eten en onvoldoende kauwen behoort hiertoe. 

SATTVAVoeding dat als „sattva“ wordt beschouwd is de ideale voeding. Hiertoe behoren groenten, salade, fruit, noten, volkorenproducten en ook melkproducten.

 

...Kleding

Bij yoga mag u aantrekken wat u als comfortabel beschouwt en waarin u zich gemakkelijk ontspant. De kleding dient te ademen en luchtig te zijn. Witte broek en T-shirt voldoet. Indien u volledig conform de principes van de yoga wenst te leven, dient u zichzelf en het milieu in acht te nemen. Binnen de yoga wordt grote waarde gehecht aan het behoudt van natuurlijke bronnen. Kleding dient van biologisch katoen te zijn en natuurlijke vezels te bevatten. 

 

...Werking

Bevordert u met yoga uw gezondheid en duik in een wereld van mentale en lichamelijke harmonie. Veel oefeningen zijn, zeker in het begin, een (fysieke) uitdaging, maar zijn rustig en stabiel. Neem uw tijd. De oefeningen concentreren zich op verschillende delen van het lichaam en activeren speciale delen van het lichaam. Hierbij dient in het bijzonder de bloedtoevoer te worden gestimuleerd om het gevoel van welzijn te bevorderen. Feitelijk heeft yoga – in zoverre het correct in praktijk gebracht wordt – aantoonbaar positieve effecten op lichaam en geest. Het stimuleert de opbouw van de spieren in het gehele lichaam en kan, onder omstandigheden, tot een verlichting van sommige ziektebeelden leiden, zoals bijvoorbeeld bij doorbloedingsstoornissen of chronische hoofd- en rugpijnen.

Yoga bevordert de innerlijke balans en de mentale stabiliteit en heeft voor veel mensen een stressreducerende werking. Bepalend voor het succes is echter in alle gevallen de langzame opbouw van de veeleisende oefeningen. De flexibiliteit van het lichaam wordt zo stap voor stap verbeterd. Luister naar uw lichaam en let op de signalen die het u geeft om overbelasting te vermijden.

 

>> Verder naar "DE MEEST GELIEFDE YOGA-OORDEN"

>> "SpaDreams Brochure Yoga" in PDF

>> Bekijk alle yogareizen