yoga-brochure-spadreams

Yoga Brochure

klassieke yogasoorten

  De klassieke Indische schriften beschrijven insgezaamd vier hoofdstelsels:

  ...Raja: Innerlijke concentratie

  Raja staat voor koninklijk en yoga voor eenwording. In deze vorm van yoga worden het verstand, de bewegingen van de geest en de gedachtenstroom gecontroleerd. Raja yoga is een spirituele discipline, die door training en meditatie wordt beoefend. Door intense concentratie, volledige controle over de geest en diepgaande meditatie kunnen de zintuigen perfect worden beheersd. Het doel van de oefeningen is het beheersen van gedachten en het versterken van de geest, wat traditioneel gelijk staat met het openen van het derde oog (ajna chakra).

  ...Jnana: Streven naar kennis

  Ook wel het „Pad van de Kennis“ genoemd, beschrijft het streven naar kennis, naar de ultieme waarheid, met het oog op het verkrijgen van verlossing uit de kringloop van geboorte en wedergeboorte. Naar hindoebegrippen is namelijk onwetendheid, avidya, de oorzaak van wedergeboorte. Idealerwijs verdeeld yoga zich in drie afwisselende fases: shravana, het luisteren als de goeroe zijn kennis deelt, manana, de reflectie en het eigen maken van de opgenomen kennis, en tenslotte nididhyasana, de serieuze en voortdurende meditatie. 

  ...Bhakti: Liefde en toegave voor het goddelijke

  Bhakti is de door yoga gebruikte term voor liefde en overgave aan God. Het is een bijzonder spirituele vorm van yoga en is meer dan de andere vormen beïnvloed door het hindoeïsme en boeddhisme. Het is volledig gewijd aan het goddelijke en de innerlijke realisatie.

   

  ...Kharma: Het onzelfzuchtig handelen

  Kharma betekent handeling. Kharma yoga kan direct vanaf het begin worden beoefend en de gehele dag ingezet worden bij alle menselijke activiteiten. Hierin wordt ervan uitgegaan dat de mens in elk moment van zijn leven, de volle verantwoording voor zijn handelen draagt en vrij is om zijn eigen beslissingen te nemen. 

  ...Hatha: Basis van Raja-Yoga

  Moderne yogapraktijken, bestaande uit oefeningen om beheersing over het lichaam te verkrijgen, worden onder de noemer Hatha Yoga samengevat. Het primaire doel hiervan is stabiliteit. Eén van de richtingen van de Hatha Yoga, in Europa en Noord-Amerika, is Iyengar Yoga, eveneens voornamelijk op lichamelijke oefeningen gericht, waarbij eventueel, eenvoudige hulpmiddelen worden ingezet. Dit is in het bijzonder voor beginners een voordeel, daar het hen bij het uitvoeren van de oefeningen ondersteunt en de nauwkeurigheid van de uitvoering verbetert. 

    

   >> Verder naar "WAARMEE MOET MEN REKENING HOUDEN?"

   >> "SpaDreams Brochure Yoga" in PDF

   >> Bekijk alle yogareizen