brochure-sri-lanka-spadreams

Sri Lanka Brochure

Tips & Wetenswaardigheden

Gezondheid

Sri Lanka bezit een duizenden jaren oude kennis en ervaring aangaande de Ayurvedische natuurgeneeskunde, maar ook artsen die hun medische kennis in de Westerse wereld hebben opgedaan. Desondanks zijn enkele medische adviezen in acht te nemen.

Er zijn geen inentingen verplicht voor uw reis naar Sri Lanka. Het is echter aan te bevelen uw vaccinaties tegen polio, difterie en tetanus profylaxe als ook tegen tyfus en hepatitis A te vernieuwen. Daarnaast gelden de gebruikelijke aanbevelingen aangaande water- en levensmiddelhygiène: drink bij voorkeur geen leidingwater maar mineraalwater en neem bij voorkeur geen drankjes met ijsblokjes erin. Eet uitsluitend geschild fruit en was regelmatig uw handen. Ook met dessertijs is het aan te raden voorzichtig te zijn.

Malaria komt in Sri Lanka weliswaar voor, maar het risico om een ziekte op te lopen is gering. Wie van profylaxis af wenst te zien dient zich met lange kleding te beschermen tegen de muggen en onder een muskietennet te slapen. Vergeet u niet uzelf in te smeren met een insectenwerend middel.

Ook belangrijk is de bescherming tegen de zon (hoed, zonnebril en zonnecrème)! In het binnenland zijn er niet al te veel apotheken te vinden, derhalve dient u medicijnen, die u nodig heeft, van huis uit mee te nemen. Aanvullend voldoet een standaard EHBO-kit met medicijnen tegen diarree, verkoudheid en koorts, aspirine, wondinfectiemiddel, insectenen zonnebescherming, zalf voor insectenbeten of andere huidirritaties, koortsthermometer en verbandmiddelen.

Uitgebreid en dagactueel medisch advies vindt u op de website van de Rijksoverheid of op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

SpaDreams raadt u aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

 

Geld

In Sri Lanka wordt met de Sri Lankaanse Roepie (LKR) betaald. € 1 is ongeveer 149 LKR. De dagactuele koersen vindt u onder www.cbsl.gov.lk. U mag maximaal 1.000 LKR inof uitvoeren. Geld wisselen is op het vliegveld 24 uur per dag mogelijk. Het gunstigst is het wisselen in de money exchange kantoren. In het hotel kunt u doorgaans ook zonder problemen geld wisselen, maar niet altijd tegen een gunstige koers. De banken zijn normalerwijze van ma – vrij geopend van 9 – 13 uur. Daarnaast zijn er in vele plaatsen geldautomaten, die zowel betaalkaarten als Visa en Mastercard accepteren. Ook in de hotels en de grotere restaurants worden de gangbare creditcards geaccepteerd.

Houdt u voor kleine diensten losse roepies en biljetten bij de hand. 

 

Inkopen

Of het nu kunstig handwerk, batik, thee, sieraden, specerijen, bont bedrukte stoffen, helende kruiden of houten olifanten zijn: de marktplaats en de winkels op Sri Lanka bieden een grote keuze aan fraaie souvenirs om de herinnering aan uw vakantie te bewaren.

De officiële warenhuizen en zelfbedieningswinkels hebben vaste prijzen en openingstijden. De meeste kleine winkeltjes en handelaren zijn daarentegen tot laat in de avond en zelfs op zondag geopend. Hier wordt onderhandeld, in zoverre het niet om een basislevensmiddel zoals brood of rijst gaat.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het exporteren van antiquiteiten, schildpadden en ivoor niet is toegestaan. Bij uw terugkeer in de EU zijn de volgende hoeveelheden belastingvrij toegestaan: 200 sigaretten of 250 gr tabak, 4 l wijn, 16 l bier, 3 kg thee en overige waren tot een waarden van € 430. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

 

Taal en communicatie

De officiële talen zijn Singalees en Tamil. Van de ongeveer 21 miljoen inwoners van Sri Lanka hebben ca. 74% Singalees, 25% Tamil en minder dan 1% het Engels als moedertaal. Engels is als taal echter wijd verspreid. Plaats- en straatnamen zijn in het Engels en Singalees of in het Engels en Tamil, soms zelfs in alle drie de talen.

 

Stroom

Op Sri Lanka is de netspanning 230 - 240 Volt. De gebruikelijke stopcontacten zijn zogenaamde driepolige stopcontacten met in een driehoek gerangschikte contactpunten. Adapters zijn normalerwijze bij de hotelreceptie verkrijgbaar. Voorzichtig met gevoelige apparatuur – de stroomspanning op Sri Lanka fluctueert! Het uitvallen van de stroom is geen ongewoon verschijnsel.

 

Gewoontes

Andere Landen, andere gewoontes: er zijn Westerse manieren die niet in de cultuur van Sri Lanka passen en die de lokale bevolking kunnen beledigen. Hieronder vindt u tips en informatie die afgestemd is op de landelijke gewoontes:

  • “Ayubowan” („Een lang leven wens ik je“) is de traditionele begroeting van de Singalezen en wordt ook als afscheidsgroet gebruikt. Beide handen worden hierbij, met de vingers omhoog, tegen elkaar gedrukt ter hoogte van de borst.
  • Gebruik uw rechterhand om iets aan te geven, aan te nemen, te eten en om iemand de hand te schudden. De linkerhand geldt als onrein.
  • In Sri Lanka wordt waarde gehecht aan comfortabele correcte kleding. Jeans, pantalons en T-shirts zijn in orde. Rokken dienen tenminste een knielengte te hebben. Te krappe of te korte kleding wordt niet gewaardeerd.
  • In de landelijke streken geven mannen en vrouwen elkaar niet de hand.
  • Ook als het op hotelstranden voorkomt: topless of volledig naakt zonnen is in Sri Lanka verboden. Vermijd het de lokale bevolking hiermee te beledigen. 
  • Wiegend het hoofd schudden betekent „Ja“.
  • Veel van de in de toeristische sector werkzame Sri Lankanen leven in eerste instantie niet van hun salaris maar van fooien. Het is derhalve gebruikelijk in Sri Lanka om goede service met een passende fooi te belonen.
  • Het is niet gepast u te laten fotograferen met uw rug naar een Boeddha-beeld toe.
  • Het is niet geaccepteerd dat u Boeddha-tatoeages laat zien.
  • Hotelportiers/kofferdragers ontvangen 50-100 LKR per koffer; taxichauffeurs 50 LKR en voor algemene dienstverleningen raden wij 250 LKR aan. In restaurants is ca. 10% van het factuurbedrag als fooi correct.

 

>> Verder naar  "AANKOMST & ONDERKOMEN"

>> "SpaDreams Brochure Sri Lanka" in PDF

>> Ayurvedareizen naar Sri Lanka

>> Alle reizen naar Sri Lanka