brochure-sri-lanka-spadreams

Sri Lanka Brochure

Land en Mensen

Sri Lanka in het kort

  • Eilandstaat in de Indische Oceaan met ca. 20,6 miljoen inwoners. Tot 1972: Ceylon.
  • Hoofdstad: Colombo. Zetel van de regering: Sri Jayawardenepura (Kotte).
  • Lengte van noord naar zuid: ca. 440 km. Breedste punt: 220 km. Totaal: ca. 65.500 km².
  • Belangrijkste exportproducten: thee (Ceylonthee), koffie, rubber en kokosnoten.
  • Landschap: centraal hoogland met theeplantages en tot 2.500 m hoge bergen, vruchtbare laagvlakten en kustlandschap met visserij en palmstranden.
  • Bevolkingsgroepen en religies: ca. 74 % Singalezen (over wegend boeddhisten), ca. 18 % Tamils (overwegend hindoes). Rest van de bevolking: Moren en Maleisiërs (moslims), Burghers (overwegend katholieken) en andere minderheden. 

 

Highlights

Sri Lanka is rijk aan culturele- en natuurlijke schatten. Vijf van de acht UNESCO Wereldcultuur- en Natuurerfgoederen bevinden zich in de zogenaamde cultuurdriehoek, Sri Lanka’s centrale hoogland: de oude, respectable ruïnesteden Anuradhapura en Polonnaruwa, het paleis van Sigiriya, de grottentempel van Dambulla en de heilige stad Kandy.

De ruïnesteden Anuradhapura en Polonnaruwa, voormalige zetels van Singaleze koningsdynastieën, zijn vooral bekend vanwege hun vele dagobas, de voor Sri Lanka typische halfrond gevormde tempels. Naaste oude kloostersteden, bronzen paleizen en tempels met talrijke Boeddhafiguren, karakteriseren de stadsbeelden vele prachtige tuinen, parken en paleiscomplexen. In Anuradhapura bevindt zich tevens de beroemde Sri Maha Bodhiboom, doel van talrijke Boeddhistische pelgrimstochten. De boom zou gegroeid zijn uit een twijg van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha verlicht werd.

Het indrukwekkende paleiscomplex van Sigiriya werd in ca. 500 n.C. op een stijl aflopende rots (de Leeuwenrots) gebouwd, die van talrijke grotten doordrongen is. Het beklimmen van de rotsen loont zich, want ongeveer halverwege bevinden zich de sierlijk gekleurde fresco’s van de ‘wolkenmaagden’. Iets hoger is het terras met de resten van de Leeuwenpoort.

In het grottencomplex Raja Maha Vihara van Dambulla kunt u de schitterende schilderijen en Boeddhabeelden bewonderen, die gedurende een periode van 2.000 jaar ontstaan zijn.

De heilige stad Kandy is het religieuze centrum van Sri Lanka. De laatste koningsstad van de Singalezen is wonderschoon, temidden van een wild romantisch berglandschap gelegen, en herbergt een veelvoud aan fascinerende religieuze plaatsen. Uit de regio Kandy komt de beste thee ter wereld.

Adam‘s Peak is de heiligste berg van Sri Lanka, die dagelijks door honderden pelgrims beklommen wordt. Op de top bevindt zich een uitdieping in de rots die lijkt op een voetafdruk en door aanhangers van verschillende religies verschillend wordt geïnterpreteerd. Voor de christenen en de moslims is het een voetafdruk van Adam, voor de boeddhisten is het die van Boeddha en voor de hindoes is het een teken van Shiva.

Natuur- en milieubescherming is van groot belang in Sri Lanka. Het land biedt in totaal 15 nationale parken. Eén van de grootste en indrukwekkendste is Yala National Park in het zuiden van het land. Via een georganiseerde safari kunt u hier de fascinerende dierenwereld van Sri Lanka ontdekken: krokodillen, varanen, luipaarden, pauwen, pelicanen, ooievaars en natuurlijk kruisen ook olifanten uw weg.

Ook de hoofdstad Colombo, ingang en uitgang voor alle bezoekers van Sri Lanka, is een bezoek meer dan waard. Uitgestrekte parken en brede straten, met aan weerszijden statige koloniale gebouwen, domineren het stadsbeeld van deze bruisende metropool. 

De havenstad Galle in het zuidwesten van Sri Lanka, behoort met haar fort, dat uit de Nederlandse koloniale tijd stamt (17e eeuw), eveneens tot de UNESCO Wereldcultuurerfgoederen. De oude stad is door een indrukwekkende, begaanbare, vestingsmuur omgeven, vanwaar u een schitterend zicht op de haven, de zee en de oude stad zelf heeft. De koloniale flair van de oude stad nodigt met vele kleine boetiekjes en bezienswaardigheden uit op verkenning te gaan. 

 

Wieg van de Ayurveda

Nergens op de wereld, niet eens in het land van herkomst, India, is Ayurveda zo levendig aanwezig als op Sri Lanka. Veel hotels en resorts, die ervaren Ayurveda-artsen in dienst hebben, bieden authentieke Ayurvedakuren aan op fantastische locaties.

De duizenden jaren oude natuurgeneeskunde Ayurveda plaatst, als holistische methode, de mens in het middelpunt als eenheid van lichaam, geest en ziel. De behandelingen van deze Indische natuurgeneeskunde, die ten allen tijden op de individuele constitutie afgaat, baseert zich op een uitgebreide kennis van plantengeneeskunde en omvat verschillende reinigingstechnieken (bijv. Panchakarma), oliemassages en veel andere weldadige behandelingen. Het doel is de innerlijke balans te herstellen, een gevoel van welzijn te creëren en ziektes te voorkomen. In het kader van een authentieke, originele Ayurvedakuur kunnen veel aandoeningen, en in het bijzonder chronische kwalen zoals reuma en hoge bloeddruk, genezen dan wel verlicht worden. 

 

Veiligheid

Met het einde van de burgeroorlog in 2009 is de veiligheidssituatie in Sri Lanka enorm verbeterd. Alle vakantiegebieden zijn weer bereisbaar. In het noorden bestaat echter nog een verhoogd risico op mijnen. Tevens dient men daar rekening te houden met een verhoogde militaire aanwezigheid. Dagactuele informatie aangaande de veiligheidssituatie in Sri Lanka vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Sri Lanka behoort tot één van de veiligere tropische reisbestemmingen. Overvallen op toeristen komen zelden tot nooit voor, eerder zakkenrollerij en klein bedrog, wat u overal kan overkomen. 

 

Klimaat

Sri Lanka ligt in de tropen, hierdoor zijn de temperaturen in de kustgebieden het gehele jaar door relatief hoog. Een onderscheid tussen dag- en nachttemperatuur is nauwelijks merkbaar. Alleen in de bergachtige gebieden kan het ’s nachts merkbaar kouder worden. In de laaglanden spreken we van temperaturen tussen de 24 en 32°C in de schaduw.

Met het oog op de moessontijd is de aanbevolen reistijd voor het westen en het zuiden van november tot april, maar ook van mei tot oktober zijn er mooie perioden en veel zonneuren. De watertemperatuur ligt rond een aangename temperatuur van 25 tot 27°C. 

 

Eten en drinken

De traditionele keuken van Sri Lanka bestaat uit vele invloeden maar het hoofdgerecht van de inwoners is curry. De Sri Lankaanse curry heeft niets met het kruidenmengsel dat wij kennen te maken. De curry in Sri Lanka is een eigenzinnig mengsel van verschillende kruiden zoals koriander, chili, mosterd, curcuma, peper, kaneel en knoflook. Ook vormt curry, tezamen met het toegevoegde hoofdingrediënt, de naam van het betreffende gerecht, bijvoorbeeld groentecurry, kipcurry of witte curry (met een basis van kokosmelk).

Als ontbijt worden graag zogenaamde hoppers gegeten, holle, halfronde pannenkoeken uit rijstmeel, kokosmelk en kokosvlokken. Daarnaast heeft het land een groot aanbod aan tropische vruchten te bieden, zoals mango’s, papaya’s, passievruchten en diverse bananensoorten. 

Graag geserveerde lokale dranken zijn kokosmelk, direct uit een vers geopende kokosnoot gedronken, en thee (doorgaans met melk geserveerd). Alcohol vindt men in gelicentieerde winkels, die naar de gelijknamige, lokale sterke drank, de zogenaamde Arrak, genoemd zijn. Dit wordt gedistilleerd uit de bloemen van de kitul-, palmyra- en kokospalmen. Op de belangrijkste feestdagen en op de maandelijks plaatsvindende Poyadagen (volle maan) wordt geen alcohol verkocht en de consumptie ervan is uitsluitend in privésfeer op de hotelkamer toegestaan. 

 

>> Verder naar "TIPS & WETENSWAARDIGHEDEN "

>> "SpaDreams Brochure Sri Lanka" in PDF

>> Ayurvedareizen naar Sri Lanka

>> Alle reizen naar Sri Lanka