ayurveda-brochure-spadreams

Ayurveda Brochure

begrippen

Belangrijke Ayurvedabegrippen:

Abhyanga: Lichaamsmassage met warme olie.

Agni: Verteringsvuur, universeel principe, dat zowel de stofwisselingsactiviteit als de vitaliteit van de mensen defineert.

Ama: In de cellen opgeslagen metabolisch afval en gifstoffen.

Dhatu: Lichaamsweefsel; er worden 7 verschillende weefselsoorten onderscheiden.

Dosha: Bio-energetisch regulatiesysteem, dat de functie van het menselijk organisme bepaald. Er zijn drie Dosha’s: Vata, Pitta en Kahpa.

Garshan: Droge lichaamsmassage met een handschoen gemaakt van ruwe zijde.

Ghee: Verwarmd en gesmolten botervet; geldt als levenselixir.

Kapha: De uit de elementen water en aarde opgebouwde Dosha; verantwoordelijk voor lichaamsstructuur en vochtigheidshuishouding.

Marma: Verbindingspunt tussen materie en bewustzijn; er zijn 107 marmapunten , die door aanraking kunnen worden gestimuleerd.

Nasya: Een behandeling van Panchakarma. Bestaat uit een opeenvolging van oliemassages, kruidendampbad, compressen en neusspoelingen.

Ojas: Stofwisselingsproduct dat bij een correcte vertering ontstaat.

Panchakarma: Ayurvedische reinigingstherapie, die het lichaam bevrijdt van schadelijke obstructies en de balans tussen de Dosha’s hersteld. 

Pinda Sweda: Lichaamsmassage met een warm rijst en granen-mengsel.

Pitta: De uit het element vuur opgebouwde Dosha; verantwoordelijk voor vertering en stofwisseling evenals de warmtehuishouding.

Prana: Levengevende adem- en zenuwenenergie.

Shrotas: Lichaamskanalen die tot transport dienen.

Udvarthana: Lichaamsmassage door middel van wrijven met een olie- en granenbrei, die tegelijkertijd door twee therapeuten worden uitgevoerd.

Vasti: Reinigende klysma. Vata: De uit de elementen lucht en ruimte opgebouwde Dosha; verantwoordelijk voor de beweging in het lichaam. Regelt de activiteit van lichaam en geest en controleert de beide andere Dosha’s.

>> Terug naar overzicht

>> "SpaDreams Brochure Ayurveda" in PDF

>> Ayurvedareizen naar India

>> Ayurvedareizen naar Sri Lanka

>> Alle Ayurvedareizen