Gesundheitshotels

Allergieën

Gun uw lichaam rust

Wat zijn allergieën?

Paar auf Fahrrad

Allergieën beschrijven een overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf. Vaak reageert het lichaam hierop met ontstekingsprocessen en de vorming van immunoglobuline (antilichamen).

Circa 25% van de Nederlandse bevolking lijdt naar schatting aan een allergie voor een specifiek soort voedingsmiddel, medicijn of andere stoffen van buitenaf zoals grassoorten of pollen. Hierdoor kan geconcludeerd worden dat allergieën wijdverspreid zijn en volledig verschillend van aard net als de symptomen, die variëren van snotteren, jeuk en brandende ogen, tot aan allergische astma en zelfs anafylactische shock.

Wat kunt u doen? - Wat helpt? - Hoe voorkomt u het?

Wandern in Slowenien

Op de eerste plaats dient u de proberen de veroorzaker (allergeen) zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer u bijvoorbeeld een allergie voor grassoorten of pollen heeft is het van belang informatie te winnen met betrekking tot de groei en verspreiding (windrichting) in het voorjaar. Vermijd sport in de vrije natuur en let er in het bijzonder op dat u uw haar droogt voordat u van huis gaat.

Bij de eerste symptomen, zoals jeuk, tranende ogen en niesaanvallen kunnen ook antihistamine middelen, op basis van hun anti-allergene ingrediënten, eerste hulp bieden en de klachten verlichten. 
Bij een voedselallergie dient van het betreffende voedingsmiddel volledig te worden afgezien. Afhankelijk van de allergeen en de ernst zal overal en altijd moeten worden geïnformeerd naar de wijze van toebereiding en de gebruikte ingrediënten.

In het algemeen is een verblijf in een zachte omgeving met zuivere lucht en, boven alles, aan zee aan te bevelen daar de luchtbelasting met allergenen buitengewoon gering is.

Bij sterke vormen van allergie zijn er diverse behandelmethoden die klachten verlichten en een allergie eventueel kunnen bestrijden. Hiertoe behoort bijvoorbeeld immunotherapie (ook wel desensibilisatie genoemd). Hierbij wordt het lichaam beetje bij beetje aan de specifieke allergeen blootgesteld zodat antilichaampjes worden gevormd en de hieruit volgende reactie van het immuunsysteem kan worden beperkt.

Daarnaast hebben ook bioresonantietherapie, klimaattherapie, homeopathie en acupunctuur hun effectiviteit bewezen.

De beste kuren bij allergie

SpaDreams adviseert

Das Tote Meer in Israel

Zoals reeds genoemd zijn bij allergieën vreedzame, stuifmeelvrije omgevingen aan te bevelen, daar de belasting van de lucht door allergenen hier buitengewoon gering is. Bijzonder gezondheidsbevorderend zijn vakanties aan zee of in de bergen.

Met een medisch aanvangsonderzoek en een gepersonaliseerd behandelplan maakt u het beste gebruik van uw allergievrije verblijf.

Afhankelijk van uw behoefte geniet u van licht- en klimaattherapie aan de Dode Zee of van natuurlijke modderwraps, inhalatiekuren en Kneipp-baden in een thermaal- en natuurlijk geneeskrachtig badlandschap van uw keuze.
Teneinde lichaam en geest in harmonie te brengen ontspant u zich tijdens massages en meditatie om ook de aanslag op uw emoties en krachtreserves te compenseren en te genieten van uw nieuw ontdekte gevoel van welzijn.

Onze populairste kuren bij allergie

Stel hier uw perfecte droomkuur samen